Θήρων ο Ακραγαντίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θήρων ο Ακραγαντίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση535 π.Χ.
Θάνατος473 π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΔημαρέτη[1]
Θρασυδαίος του Ακράγαντα
ΑδέλφιαXenocrates of Akragas
Οικογένειαd:Q1338558
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα του τεθρίππου (476 π.Χ.)[2]

Ο Θήρων ο Ακραγαντίνος (; – 473 π.Χ.) ήταν ένας αρχαίος Έλληνας τύραννος της πόλης του Ακράγαντα στη Σικελία.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρονολογία της γέννησης του Θήρωνα δεν είναι γνωστή, ξέρουμε μόνο ότι ήταν γιος του Αινεσιδήμου. Το 488 π.Χ. έγινε τύραννος του Ακράγαντα και σύντομα συμμάχησε με τον Γέλωνα, ο οποίος εκείνη την εποχή έλεγχε τη Γέλα, και από το 485 π.Χ. τις Συρακούσες. Ο Γέλων αργότερα έγινε γαμπρός του Θήρωνα.

Ο Θήρων μπήκε σε πόλεμο με την πόλη της Σελινούντας και τον τύραννο της Ιμέρας, Τήριλλο. Ως εκ τούτου, ο τελευταίος, εξορίστηκε από την πόλη του και στη συνέχεια ζήτησε συμμαχία από την Καρχηδόνα μέσω του γαμπρού του Αναξίλα, που ήταν τύραννος του Ρηγίου.[3] Ο Θήρων κατέλαβε την Ιμέρα αλλά στη συνέχεια η πόλη πολιορκήθηκε από τον επικουρούμενο υπό του Τηρίλλου στρατό των Καρχηδονίων. Το 480 π.Χ., ο Θήρων, με την υποστήριξη του Γέλωνος, κέρδισε τη μεγάλη μάχη έξω από τα τείχη της Ιμέρας εναντίον των Καρχηδονίων και των συμμάχων τους.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θήρωνος, ο Ακράγαντας μαζί με τις Συρακούσες και τον Σελινούντα σχημάτισαν ένα είδος «τριανδρίας» που κυριάρχησε στην ελληνική Σικελία κατά τη χρονική εκείνη περίοδο.

Ο Θήρων πέθανε το 473 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο γιος του Θρασυδαίος, ο οποίος πολύ σύντομα νικήθηκε από τον αδελφό και διάδοχο του Γέλωνος, τον Ιέρωνα Α΄. Μετά από αυτή την ήττα, ο Ακράγαντας τέθηκε υπό τον έλεγχο των Συρακουσών.

Ολυμπιονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θήρων υπήρξε Ολυμπιονίκης στο τέθριππο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 476 π.Χ., για τη νίκη του αυτή ο Πίνδαρος του αφιέρωσε δύο Ολυμπιακές ωδές (2 & 3). Ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος ήταν επίσης μέλος της αυλής του Θήρωνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 9782130664086. ISBN-13 9782130664086.
  2. www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 24  Ιανουαρίου 2017.
  3. Larcher, Pierre Henri (1844). Larcher's Notes on Herodotus: Historical and Critical Comments on the History of Herodotus. London: Whittaker & Co. σελ. 315.