Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση με ακτινοβολία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το τζάκι παρέχει θέρμανση με ακτινοβολία, αλλά επίσης τραβάει κρύο αέρα. Α: αέρας για την καύση. Β: ο θερμός καπνός που φεύγει από την καμινάδα, ζεσταίνει τον αέρα, ο οποίος θερμαίνει το κτίριο - μετάδοση της θερμότητας με μεταφορά (ή συναγωγή). C: θερμική ακτινοβολία, κυρίως από την υψηλή θερμοκρασία της φλόγας, θερμαίνει καθώς απορροφάται από τα σώματα.

Η θέρμανση με ακτινοβολία είναι ένα είδος τεχνολογίας για τη θέρμανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η πιο προσιτή περίπτωση θέρμανσης με την ακτινοβολούμενη ενέργεια είναι η ζεστασιά από τον ήλιο. Ως μέθοδος, η θέρμανση με ακτινοβολία χρησιμοποιεί τις αρχές της ακτινοβολούμενης θερμότητας για να μεταφέρει ενέργεια ακτινοβολίας από μια πηγή θερμότητας σε ένα αντικείμενο. Η θέρμανση με ακτινοβολία χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ως καλύτερος τρόπος θέρμανσης σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο θέρμανσης με μεταφορά.

Εντός κτιρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέρμανση με ακτινοβολία θερμαίνει το κτίριο μέσω της ακτινοβολούμενης θερμότητας, αντί των συμβατικών μεθόδων, όπως θερμαντικά σώματα (θέρμανση με μεταφορά). Η τεχνολογία αυτή υπάρχει ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή με τη χρήση των υποκαύστων.[1] Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ένα άλλο παράδειγμα θέρμανσης με ακτινοβολία, η οποία είναι από καιρό διαδεδομένη στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.[2]

Η θερμική ενέργεια που εκπέμπεται από το θερμό στοιχείο, όπως το πάτωμα, τον τοίχο ή έναν πίνακα τοίχου, ζεσταίνει τους ανθρώπους και τα άλλα αντικείμενα στο δωμάτιο απευθείας και όχι μέσω του θερμαινόμενου αέρα. Η θερμοκρασία του αέρα στα κτίρια που θερμαίνονται με τον τρόπο αυτό, είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα σε κτίρια που θερμαίνονται με τον συμβατικό τρόπο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ακτινοβολία είναι πολύ μειωμένη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δωμάτιο και η αντιστοίχως μειωμένη εξάπλωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Σε εξωτερικούς χώρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπέρυθρες θερμάστρες αλογόνου.
Θερμάστρα αερίου.

Στους εξωτερικούς χώρους, η θέρμανση με μεταφορά είναι ανέφικτη, λόγω της διαρκούς κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος. Σε αυτή την περίπτωση η θέρμανση με ακτινοβολία είναι ο ιδανικός τρόπος.

Τα ακτινοβόλα συστήματα θέρμανσης σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να είναι θερμάστρες αερίου ή ηλεκτρικές υπέρυθρες θερμάστρες, όπως στις διπλανές φωτογραφίες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. History of Radiant Heating & Cooling Systems - Part 2, By Robert Bean, Bjarne W. Olesen, Kwang Woo Kim. ASHRAE Journal, vol. 52, no. 2, February 2010.
  2. Bean, Robert; Olesen, Bjarne; Kim, Kwang Woo (February 2010). «History of Radiant Heating and Cooling Systems – Part 2». ASHRAE Journal (Atlanta, GA (USA): ASHRAE). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-08-15. https://web.archive.org/web/20190815170939/http://www.healthyheating.com/History_of_Radiant_Heating_and_Cooling/History_of_Radiant_Heating_and_Cooling_Part_2.pdf. Ανακτήθηκε στις 8 November 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]