Θάλασσα των Λακκαδίβων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θάλασσα των Λακκαδίβων
Laccadive Sea
Lakshadweep Sea
Τοποθεσία της Θάλασσας των Λακκαδίβων
Τοποθεσία της Θάλασσας των Λακκαδίβων
Συντεταγμένες08°N 75°E / 8°N 75°E / 8; 75 (Laccadive Sea)Συντεταγμένες: 08°N 75°E / 8°N 75°E / 8; 75 (Laccadive Sea)
ΤύποςΘάλασσα
Λεκάνη χώρεςΙνδία, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες
Έκταση επιφάνειαςΠρότυπο:Υδάτινος τόπος/convert
Μέσο βάθοςΠρότυπο:Υδάτινος τόπος/convert
Μέγιστο βάθοςΠρότυπο:Υδάτινος τόπος/convert
Παραπομπές[1]

Η Θάλασσα των Λακκαδίβων, γνωστή και ως Θάλασσα του Λακσαντγουίπ, είναι ένα υδάτινο σώμα που συνορεύει με την Ινδία (συμπεριλαμβανομένων των νησιών Λακσαντγουίπ), τις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καρνάτακα, δυτικά της Κεράλα και νότια του Ταμίλ Ναντού. Αυτή η ζεστή θάλασσα έχει σταθερή θερμοκρασία νερού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή, μόνο ο κόλπος του Μανάρ φιλοξενεί περίπου 3.600 είδη. Το Μανγκαλόρ, το Kasaragod, το Κανούρ, το Kozhikode, το Ponnani, το Κοτσί, το Alappuzha, το Κολλάμ, το Τιρουβανανταπουράμ, το Tuticorin, το Κολόμπο και το Μαλέ είναι μεγάλες πόλεις στις όχθες της θάλασσας των Λακκαδίβων. Το Κανγιακουμάρι, το νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Ινδίας, συνορεύει επίσης με τη θάλασσα των Λακκαδίβων.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέα της θάλασσας των Λακκαδίβων από το Βιλινγκίλι
Η παραλία Muzhappilangad της θάλασσας των Λακκαδίβων
Η παραλία Κολλάμ της θάλασσας των Λακκαδίβων

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός ορίζει τα όρια της Θάλασσας των Λακκαδίβων ως εξής:[2]

Στη Δύση: Μια γραμμή που εκτείνεται από το Sadashivgad στη δυτική ακτή της Ινδίας (14°48′N 74°07′E) έως την Corah Divh (13°42′N 72°10′E) και από εκεί κάτω από τη δυτική πλευρά του Λακσαντγουίπ και των Μαλδίβων στο νοτιότερο σημείο της ατόλης Αντού των Μαλδίβων.

Στον Νότο: Μια γραμμή που εκτείνεται από το Ντόντρα Χεντ, το νοτιότερο άκρο της Σρι Λάνκα, μέχρι το πιο νότιο σημείο της ατόλης Αντού.

Στην Ανατολή: Οι δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα και της Ινδίας.

Στα βορειοανατολικά: Η Γέφυρα του Αδάμ (μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. V. M. Kotlyakov, επιμ. (2006). Dictionary of modern geographical names: Laccadive Sea (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010. 
  2. «Limits of Oceans and Seas, 3rd edition» (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. σελ. 21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2020.