Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κόμισσα κι ο γκάνγκστερ
ΣκηνοθεσίαΦρανκ Κάπρα
ΠαραγωγήΦρανκ Κάπρα
ΣενάριοΧαλ Κάντερ
Χάρι Τάτζεντ
Ρόμπερτ Ρίσκιν (Πρωτότυπο σενάριο)
Βασισμένο σεLady for a Day
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις
Γκλεν Φορντ
Χόουπ Λανγκ
Πίτερ Φολκ
Τόμας Μίτσελ
ΜουσικήΓουόλτερ Σαρφ
ΦωτογραφίαRobert J. Bronner
ΜοντάζΦρανκ Π. Κέλερ
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 19/12 /1961
Κυκλοφορία1961
Διάρκεια136 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Η Κόμμισα και ο γκάνγκστερ (πρωτότυπος τίτλος Pocketful of Miracles) είναι σοφιστικέ κομεντί παραγωγής 1961 σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα. Πρόκειται για επανεκτέλεση της ταινία Κυρία για μια μέρα (Lady for a Day) που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Κάπρα το 1933. Οι σεναριογράφοι Χαλ Κάντερ και Χάρι Τάτζεντ βασίστηκαν στο πρωτότυπο σενάριο του Ρόμπερτ Ρίσκιν, το οποίο αποτελεί διασκευή του διηγήματος του Ντέιμον Ράνιον Madame La Gimp. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Μπέτι Ντέιβις, Γκλεν Φορντ και Χόουπ Λανγκ που πλαισιώνονται από τους Πίτερ Φολκ, Τόμας Μίτσελ, Έντουαρντ Έβερετ Χόρτον, Αν Μάργκρετ και Άρθουρ Ο'Κόνελ. Η ταινία έμελλε να είναι το τελευταίο σκηνοθετικό εγχείρημα του Κάπρα, καθώς και η τελευταία του ηθοποιού Τόμας Μίτσελ, ενώ η Αν Μάργκρετ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Ο Πίτερ Φολκ έλαβε την πρώτη και μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Απλ Άννι (Μπέτι Ντέιβις) μια ρακένδυτη, φτωχή γυναίκα ζητιανεύει έχοντας μαζί της ένα καλάθι με μήλα, έξω από τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ. Ο αρχιμαφιόζος Ντέιβ ο Μάγκας (Γκλεν Φορντ) αγοράζει πάντα τα μήλα της Άννι εφόσον πιστεύει ότι του φέρνουν γούρι. Αλλά ο Ντέιβ και η μνηστή του Κουίνι Μάρτιν (Χόουπ Λανγκ) πρόκειται να χρειαστούν κάτι περισσότερο από τύχη προκειμένου να βοηθήσουν την Άννι να βγει από τους μπελάδες που πρόκειται να επιφέρει στο γούρι τους η άφιξη της κόρης της Άννι από την Ισπανία. Η Άννι την γέννησε σε μικρή ηλικία και αναγκάστηκε να την αφήσει οικότροφη σε ισπανικό μοναστήρι στέλνοντάς της χρήματα κάθε μήνα και αποκρύπτοντάς από εκείνην το γεγονός ότι είναι ζητιάνα. Η Λουίζ (Αν Μάγκρετ) που έχει μεγαλώσει και έχει γίνει πλέον μια όμορφη γυναίκα έχει αρραβωνιαστεί με τον γιο ενός Ισπανού κόμη με τον οποίο επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να τον συστήσει στους γονείς της. Η Λουίζ έχει την εντύπωση ότι η Απλ Άννι είναι μέλος της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και είναι στο χέρι του Ντέιβ του Μάγκα, της Κουίνι Μάρτιν και της σπείρας των κομπιναδόρων του να μετατρέψουν την ρακένδυτη Άννι σε κυρία και να κάνουν τους απατεώνες φίλους του να συμπεριφερθούν ως μέλη της κοσμικής Νέας Υόρκης.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Η Κόμισσα και ο Γκάνγκστερ ήταν το κύκνειο άσμα του Φρανκ Κάπρα και αποτελεί επανεκτέλεση της άκρως επιτυχημένης του ταινίας του 1933 Κυρία για μια Μέρα (Lady For A Day), το σενάριο της οποίας (το οποίο είχε γράψει ο Ρόμπερτ Ρίσκιν) διασκεύασαν οι Χαλ Κάντερ και Χάρι Τάντζεντ για την εκτέλεση του '61. Και οι δυο ταινίες βασίζονται στο διήγημα του Ντέιμον Ράνιον Madame La Gimp. Η ταινία ήταν επίσης το κύκνειο άσμα του βετεράνου ηθοποιού Τόμας Μίτσελ καθώς και η ταινία στην οποία έκανε το ντεμπούτο της η Αν Μάργκρετ.

Ο Κάπρα γύρισε το Κυρία για μια Μέρα το 1933 και επί σειρά ετών ήθελε να την γυρίσει ξανά, αλλά η εταιρία Columbia που είχε τα δικαιώματά της θεωρούσε ότι η υπόθεσή της ήταν παλαιομοδίτικη και δεν του επέτρεπε να την επανεκτελέσει. Κατά τη δεκαετία του '50, ο παραγωγός Χαλ Ουόλις, ο οποίος εργαζόταν για την εταιρία Paramount Pictures, ζήτησε από τον διευθυντή της Columbia Χάρι Κον τα δικαιώματα της ταινίας προκειμένου να αναθέσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σίρλεϊ Μπουθ, αλλά ο Κον αποφάσισε να επιτρέψει στον Κάπρα να επανεκτελέσει την ταινία, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε εντάξει την Μπουθ στην εταιρία του. Αφού ο Κάπρα δεν μπόρεσε να πείσει τον Έιμπ Μπάροους ή τον Γκάρσον Κέινιν να διασκευάσουν την ταινία, ο σκηνοθέτης άρχισε να τη διασκευάζει μόνος του. Το σενάριο του Κάπρα που τοποθετούσε την υπόθεση της ταινίας στον πόλεμο της Κορέας και έκανε αναφορές στον ψυχρό πόλεμο γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Ο Κον απαίτησε από τον Κάπρα να βρει συνεργάτη και προσέλαβε τον Χάρι Τάτζεντ, του οποίου επίσης το σενάριο απορρίφτηκε[1].

Το 1960, μερικά χρόνια αργότερα ο Κάπρα αγόρασε τελικά τα δικαιώματα της ταινίας από την Columbia για 225.000 δολάρια και ο σκηνοθέτης έκανε συμφωνία με την United Artists για την παραγωγή της επανεκτέλεσης της ταινίας.

Πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη για το ρόλο του γκάνγκστερ του Ντέιβ του Μάγκα ήταν ο Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος απέρριψε το ρόλο εφόσον δε συμφωνούσε σε πολλά σημεία με το σενάριο. Ο Ντιν Μάρτιν, ο Κερκ Ντάγκλας και ο Τζάκι Γκλίσον επίσης απέρριψαν το ρόλο. Τότε ο Γκλεν Φορντ προσέγγισε τον Κάπρα προσφέροντάς του χρηματική βοήθεια, ζητώντας από τον σκηνοθέτη ως αντάλλαγμα για αυτήν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο σκηνοθέτης πίστευε ότι ο Φορντ δεν ήταν κατάλληλος για τον ρόλο, αλλά αναγκάστηκε να δεχτεί. Η συμφωνία υπογράφτηκε με την προϋπόθεση ότι τόσο ο Κάπρα, όσο και ο Φορντ θα λάμβαναν 37 % από τα κέρδη. Εντέλει η ταινία δεν έκανε επιτυχία στο Box-Office και ο Κάπρα έλαβε μόνο 200.000 δολάρια ως αμοιβή[1].

Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό 2.9 εκατομμυρίων δολαρίων και τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 20 Απριλίου 1961[1]. Τον ρόλο της Απλ Άννι, που είχε ερμηνεύσει με επιτυχία το 1933 η Μέι Ρόμπσον, ανέλαβε η Μπέτι Ντέιβις, η οποία τον δέχτηκε εφόσον οι Σίρλεϊ Μπουθ, Κάθριν Χέπμπορν, Έλεν Χέιζ και Τζιν Άρθουρ τον απέρριψαν. Η Ντέιβις είχε οικονομικά προβλήματα εκείνην την περίοδο και η ανάγκη της για την επιταγή των 100.000 δολαρίων την έκανε να παραβλέψει το γεγονός ότι επρόκειτο να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη μετά από 2 χρόνια υποδυόμενη μιαν ηλικιωμένη μέγαιρα[1][2].

Η Ντέιβις και ο Φορντ ξεκίνησαν τους διαπληκτισμούς από την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, κυρίως λόγω της πρωτοβουλίας του ηθοποιού να ζητήσει να δοθεί το καμαρίνι δίπλα από το δικό του, που προοριζόταν για την Μπέτι Ντέιβις, στην Χόουπ Λανγκ με την οποία εκείνην την περίοδο ο ίδιος είχε ερωτική σχέση. Η Ντέιβις υποχώρησε στην απαίτηση του ηθοποιού λέγοντας ότι τα καμαρίνια ουδέποτε δεν ήταν υπεύθυνα για την επιτυχία μιας ταινίας. Παρ' όλη την διάθεση της Ντέιβις να βοηθήσει την κατάσταση, της δόθηκε το καμαρίνι το οποίο ο Φορντ είχε ζητήσει για λογαριασμό της Λανγκ κι από εκείνην τη στιγμή ο ηθοποιός άρχισε να της συμπεριφέρεται σαν αστέρι δεύτερου μεγέθους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων στο πλατό. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Φορντ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του ότι ο λόγος για τον οποίον η Ντέιβις ανέλαβε τον ρόλο της Απλ Άννι, ήταν επειδή εκείνος μεσολάβησε προκειμένου να της ανταποδώσει τη χάρη που του έκανε εκείνη το 1946 όταν του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Κλεμμένη Ευτυχία (A Stolen Life). Ο Φορντ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο την βοηθούσε να σώσει την κατεστραμμένη καριέρα της. Η Ντέιβις ποτέ δεν του συγχώρεσε αυτή του την φράση και το σετ των γυρισμάτων μετατράπηκε σε ρινγκ[2], με τον Φρανκ Κάπρα να είναι αμέτοχος στην όλη διαμάχη μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών του για τον απλό λόγο, ότι ο Φορντ πληρούσε τα χρέη του συμπαραγωγού.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πίτερ Φολκ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο έχασε από τον Τζορτζ Τσακίρης που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στην ταινία Γουέστ Σάιντ Στόρι.

Υποψηφιότητα:

  • Β' Ανδρικού Ρόλου – Πίτερ Φολκ
  • Κοστουμιών – Ίντιθ Χεντ και Γουόλτερ Πλάνκετ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 McBride, Joseph, Frank Capra: The Catastrophe of Success. New York: Simon & Schuster 1992. ISBN 0-671-73494-6, pp. 627, 635-639
  2. 2,0 2,1 Higham, Charles, The Life of Bette Davis. New York: Macmillan Publishing 1981. ISBN 0-02-551500-4, pp. 257-258, 260

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]