Η κούκλα του σατανά 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κούκλα του σατανά 3
ΣκηνοθεσίαΤζακ Μπέντερ[1][2][3]
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Κίρσνερ και Ρόμπερτ Λέιθαμ Μπράουν
ΣενάριοΝτον Μαντσίνι
ΠρωταγωνιστέςΤζάστιν Γουέλιν[2][3][4], Πέρι Ριβς[2][3][4], Μπραντ Ντούριφ[4], Άντριου Ρόμπινσον[4], Πίτερ Χάσκελ[4], Dakin Matthews[4], Τρέιβις Φάιν[2][4], Μάθιου Γουόκερ[4], Ντιν Τζέικομπσον[4] και Μπερκ Μπάιρνς[4]
ΜουσικήCory Lerios
ΦωτογραφίαΤζον Λεονέτι
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολή1991
Διάρκεια86 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΗ κούκλα του σατανά 2
ΈπεταιBride of Chucky

Η κούκλα του σατανά 3 είναι μια αμερικανική ταινία τόμου του 1991 και η τρίτη ταινία στη σειρά ταινιών Η κούκλα του σατανά. Η ταινία γράφτηκε από τον Ντον Μαντσίνι και σκηνοθετήθηκε από τον Τζακ Μπέντερ, με τον Μπραντ Ντούριφ να επιστρέφει ως φωνή του Τσάκι. Αν και κυκλοφόρησε μόλις εννέα μήνες αργότερα από την Κούκλα του σατανά 2, η ιστορία λαμβάνει χώρα οκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας. Ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός, ο Ντέιβιντ Κρίσνερ, ο οποίος παρήγαγε τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς ταινιών.

Η ταινία έγινε διαβόητη στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι μπορεί να ενέπνευσε τις πραγματικές δολοφονίες βρετανών παιδιών Τζέιμς Μπέλγκερ και Σουζάν Κάπερ, [5] φήμες που απορρίφθηκαν από ειδικούς που διερεύνησαν και τις δύο περιπτώσεις. [6] [7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οκτώ χρόνια μετά το δεύτερο θάνατο του Τσάκι, η εταιρεία Play Pals έχει ανακάμψει από την κακή δημοσιότητα που προκλήθηκε από τη δολοφονία του Τσάκι και συνεχίζει την κατασκευή και κυκλοφορία των κουκλών Good Guys. Η εταιρεία αποκαθιστά το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο (όπου παραμένει το ακρωτηριασμένο σώμα του Τσάκι) και αρχίζει να κυκλοφορεί μια νέα σειρά από κούκλες Good Guys. Ωστόσο, οι εργάτες αναμιγνύουν κατά λάθος το αίμα του Τσάκι σε ένα δοχείο πλαστικού. Δεδομένου ότι η ψυχή του κατά συρροήν δολοφόνου Τσαρλς Λι Ρέι εξακολουθεί να κατοικεί στα απομεινάρια της κούκλας, το μείγμα αναγκάζει τον Τσάκι να ξαναγεννηθεί. Ο Τσάκι δίνεται ακούσια στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Play Pals, κ. Σάλιβαν, τον οποίο σκοτώνει χρησιμοποιώντας διάφορα παιχνίδια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα αρχεία του υπολογιστή του για να εντοπίσει την τοποθεσία του Άντυ.

Εν τω μεταξύ, ο 16χρονος Άντυ Μπάρκλεϊ, που εξακολουθεί να θυμάται και να στοιχειώνεται από τις προηγούμενες αναμετρήσεις του με τον Τσάκι, στάλθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία Κεντ μετά την αποτυχία του να παραμείνει σε πολλά ανάδοχα σπίτια. Ο συνταγματάρχης Κοχράν, διοικητής του σχολείου, υποδέχεται με σύγχυση τον Άντυ, αλλά τον συμβουλεύει να ξεχάσει τις «φαντασιώσεις» του σχετικά με την κούκλα. Ο Άντυ γνωρίζεται τον Γουάιτχερστ, τον συγκάτοικο του, και τον Ρόναλντ Τάιλερ, έναν 8χρονο μαθητή και την Κριστίν Ντε Σίλβα, για την οποία αναπτύσσει ρομαντικά συναισθήματα. Συναντά επίσης τον Σέλτον, έναν υπολοχαγό συνταγματάρχη ο οποίος τακτικά εκφοβίζει τους μαθητές.

Λίγο μετά την άφιξη του Άντυ, ζητείται από τον Τάιλερ να παραδώσει ένα πακέτο στο δωμάτιό του. Ο Τάιλερ συνειδητοποιεί ότι το πακέτο περιέχει μια κούκλα Good Guy και, ενθουσιασμένος, το μεταφέρει στο κελάρι για να το ανοίξει. Όταν ο Τσάκι βλέπει ότι ο Άντυ δεν είναι εκεί, εξοργίζεται που ο Τάιλερ πήρε το πακέτο. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό του τον κανόνα που του είχε πει ο εκλιπόντας εκπαιδευτής Βουντού, Τζον Μπίσοπ, ότι μπορεί να πάρει την ψυχή του πρώτου ατόμου που θα μάθει το ποιος πραγματικά είναι και βασισμένος στο ότι έχει πλέον ένα νέο σώμα, ο Τσάκι λέει στον Τάιλερ το μυστικό του και αποφασίζει να κάνει τον Τάιλερ τον νέο του στόχο. Την ίδια στιγμή που ο Τσάκι ετοιμάζεται να πάρει την ψυχή του Τάιλερ, ο Κοχράν μπαίνει στο κελάρι και παίρνει την κούκλα. Ο Κοχράν ρίχνει τον Τσάκι σε ένα φορτηγό σκουπιδιών, αλλά ο Τσάκι δραπετεύει και θέλοντας να πραγματοποιήσει έναν φόνο, οδηγεί τον οδηγό του φορτηγού μέσα στα σκουπίδια φωνάζοντας βοήθεια και καταφέρνει να τον συνθλίψει. Εκείνο το βράδυ, ο Τσάκι επιτίθεται στον Άντυ και του αποκαλύπτει τα σχέδιά του για να αναλάβει το σώμα του Τάιλερ αντί αυτό του Άντυ και λέει στον Άντυ να μείνει μακριά από το δρόμο του. Προτού ο Άντι μπορέσει να επιτεθεί στον Τσάκι, ο Σέλτον μπαίνει και παίρνει την κούκλα από αυτόν. Ο Άντυ προσπαθεί να πάρει την κούκλα πίσω κρυφά στο δωμάτιο του Σέλτον (όπου ο Τσάκι κλέβει ένα μαχαίρι), αλλά ο Σέλτον τον ανακαλύπτει. Μόλις συνειδητοποιεί ότι η κούκλα έχει εξαφανιστεί, ο Σέλτον υποψιάζεται ότι έχει κλαπεί και αναγκάζει όλους τους στρατιώτες να κάνουν ασκήσεις στην αυλή, ως τιμωρία ώσπου να παραδοθεί ο κλέφτης.

Ο Άντυ προσπαθεί ανεπιτυχώς να προειδοποιήσει τον Τάιλερ για τους σκοπούς του Τσάκι. Κάποια στιγμή, ο Τσάκι παρασέρνει τον Τάιλερ στο γραφείο του Κοχράν, όπου προσπαθεί να αποκτήσει ξανά την ψυχή του Τάιλερ. Ωστόσο, διακόπτονται από την Ντε Σίλβα και μια φίλη της και, λίγα λεπτά αργότερα, μπαίνει στο δωμάτιο ο ίδιος ο Κοχράν. Όταν φεύγουν οι φοιτητές, ο Κοχράν βλέπει ξαφνικά τον Τσάκι να τον απειλεί με μαχαίρι. Το σοκ αναγκάζει τον Κοχράν να υποστεί θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. Το επόμενο πρωί, ο Άντυ προσπαθεί να πείσει τον Τάιλερ ότι ο Τσάκι είναι κακός, αλλά για άλλη μία φορά ο Τάιλερ αρνείται να τον πιστέψει. Εν τω μεταξύ, ο Τσάκι σκοτώνει τον κουρέα του στρατοπέδου, Λοχία Μπότνικ, κόβοντας το λαιμό του με ένα ξυράφι, έπειτα αφότου ο Μπότνικ προσπαθεί να ξυρίσει τα μαλλιά του Τσάκι.

Παρά τον θάνατο του Κοχράν, ανακοινώνεται ότι οι ετήσιοι πολεμικοί αγώνες του σχολείου θα προχωρήσουν όπως είχαν προγραμματιστεί, με τους Άντυ και Σέλτον στην ίδια ομάδα. Ωστόσο, ο Τσάκι αντικαθιστά κρυφά τις σφαίρες χρωμάτων της κόκκινης ομάδας με αληθινά πυρομαχικά. Όταν ξεκινά το παιχνίδι, ο Τσάκι απομονώνει τον Τάιλερ. Τελικά συνειδητοποιώντας ότι ο Άντυ έλεγε την αλήθεια για τον Τσάκι, ο Τάιλερ μαχαιρώνει τον Τσάκι με έναν σουγιά τσέπης και τρέχει να βρει τον Άντυ. Στη συνέχεια, ο Τσάκι επιτίθεται στην Ντε Σίλβα και την κρατά όμηρη, προσπαθώντας να δελεάσει τις ομάδες να πολεμήσουν μεταξύ τους για να τη σώσουν. Επίσης, αναγκάζει τον Άντυ να ανταλλάξει την Κριστίν με τον Τάιλερ.

Ξαφνικά, η κόκκινη ομάδα κατεβαίνει στην περιοχή και αρχίζει να πυροβολεί, σκοτώνοντας τον Σέλτον. Μέσα στο χάος, ο Τάιλερ αποδρά, και προτού ο Τσάκι τον ακολουθήσει, πετάει μία βόμβα μέσα στο πεδίο μάχης. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, ο Γουάιτχερστ (ο οποίος είχε φοβηθεί πολύ αφότου ανακάλυψε τον Τσάκι να σκοτώνει τον Λοχία Μπότνικ) εναπόθεσε το σώμα του γενναία πάνω από τη χειροβομβίδα και θυσιάστηκε για να σώσει τους άλλους. Χωρίς χρόνο να θρηνήσει τον φίλο του, ο Άντυ αρχίζει να αναζητάει τον Τσάκι μαζί με την Κριστίν.

Τελικά, το κυνήγι τους οδηγεί σε ένα ψεύτικο στοιχειωμένο σπίτι σε ένα κοντινό καρναβάλι. Ο Τάιλερ προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από έναν φύλακα, αλλά ο Τσάκι σκοτώνει τον φύλακα και απαγάγει τον Ταίλερ. Στη συνέχεια, ο Τσάκι πυροβολεί την Κριστίν στο πόδι, και ο Άντυ καλείται να πολεμήσει τον Τσάκι μόνος του. Ένα πλαστικό δρεπάνι ενός από τα ψεύτικα ζόμπι του σπιτιού, κόβει το μισό πρόσωπο του Τσάκι. Όταν ο Τάιλερ λιποθυμάει κατά λάθος, ο Τσάκι εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να αποκτήσει την ψυχή του, αλλά ο Άντυ παρεμβαίνει, πυροβολώντας τον αρκετές φορές. Εξοργισμένος, ο Τσάκι αναπηδά και προσπαθεί να στραγγαλίσει τον Άντυ, αλλά ο Άντυ χρησιμοποιεί το μαχαίρι του Τάιλερ για να κόψει το χέρι του Τσάκι και στη συνέχεια ρίχνει την δολοφονική κούκλα σε έναν τεράστιο ανεμιστήρα που τον συνθλίβει. Στη συνέχεια, ο Άντυ τείθεται υπό κράτηση από την αστυνομία για ανάκριση και η Κριστίν μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αφήνοντας την τύχη του Τάιλερ άγνωστη.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζάστιν Ουαλίν ως Άντυ Μπάρκλεϊ
  • Μπραντ Ντούριφ ως φωνή του Τσάκι
  • Τζέρεμι Σάιλβερς ως Ρόναλντ Τάιλερ
  • Πέρι Ριβς ως Κριστίν Ντε Σίλβα
  • Ντιν Τζέικομπσον ως Γουάιτχερστ
  • Τράβις Φάιν ως Σέλτον
  • Ντόννα Έσκρα ως Τζάκι Ίβρς
  • Άντριου Ρόμπινσον ως Μπότνικ
  • Ντακιν Μάτιους ως Κοχράν
  • Μπέρκ Μπάιρνς ως Κλαρκ
  • Μάθιου Ουόλκερ ως Ελίς
  • Πίτερ Χάσκελ ως κ. Σάλιβαν

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κούκλα του σατανά 3 άρχισε να αναπτύσσετε αμέσως μετά την εμπορική επιτυχία της Κούκλας του σατανά 2. Το γεγονός ότι κυκλοφόρησε ακριβώς 9 μήνες μετά τη δεύτερη ταινία, πίεσε τον Ντον Μαντσίνι να συντάξει μια ιστορία σε ένα τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο. Αρχικά ήθελε να παρουσιάσει "κλώνους Τσάκι" δηλαδή άλλες Good Gye κούκλες σαν κλώνους του Τσάκι, αλλά η ιδέα αυτή απορρίφθηκε λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι θα χρειαστεί μεγάλο προϋπολογισμό. [8] Ο Μαντσίνι χρησιμοποίησε αργότερα αυτήν την ιδέα για τη ταινία του 2017 Η Επιστροφή Του Τσάκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0103956/. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=49535.html. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 stopklatka.pl/film/laleczka-chucky-iii. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 www.imdb.com/title/tt0103956/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  5. Thompson, Kenneth (23 Ιουνίου 2005). Moral Panics. Routledge. ISBN 978-1-134-81162-5. 
  6. «BBC News | Politics | No conclusive link between videos and violence». news.bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. «Video link to Bulger murder disputed». The Independent (στα Αγγλικά). 23 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  8. «The Chucky Files- Don Mancini on CHILD'S PLAY 3 (1991) - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.