Η ζωή μου κινδυνεύει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ζωή μου κινδυνεύει
(Woman in Hiding)
ΣκηνοθεσίαMichael Gordon
ΣενάριοOscar Saul και Ρόι Χάγκινς
ΠρωταγωνιστέςΆιντα Λουπίνο, Στίβεν Μακ Νάλι, Χάουαρντ Νταφ, Τζον Λάιτελ, Άντζελα Κλαρκ και Χάρι Χάρβεϊ
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Ντάνιελς
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολή1949, 6  Ιανουαρίου 1950 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1], 12  Ιανουαρίου 1950 (Λονδίνο)[1] και 24  Φεβρουαρίου 1950 (Καναδάς)[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Η ζωή μου κινδυνεύει (Πρωτότυπος τίτλος: Woman in Hiding) είναι δραματικό αστυνομικό φιλμ νουάρ Αμερικανικής παραγωγής του 1949 σε σκηνοθεσία Μάικλ Γκόρντον και σενάριο των Όσκαρ Σαούλ και Ρόι Χάγκινς, βασισμένο στην ιστορία Απόδραση από τον Τρόμο (Fugitive from Terror) του Τζέιμς Γουέμπ. Πρωταγωνιστούν οι Άιντα Λουπίνο, Στίβεν Μακνάλι και Χάουαρντ Νταφ.[2][3][4][5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντέμπορα Τσάντλερ Κλαρκ παρακολουθεί την αστυνομία να τραβάει από ένα ποτάμι της Βόρειας Καρολίνας το πτώμα της. Αφηγείται τα γεγονότα που την έφεραν σε αυτό, ξεκινώντας όταν ο πατέρας της, ιδιοκτήτης μύλου, αποδοκίμασε ένα ειδύλλιο μεταξύ της Ντέμπορα και του γενικού διευθυντή του μύλου, Σέλντεν Κλάρκ.

Μια μέρα ο πατέρας της βρίσκεται νεκρός εξαιτίας μιας πτώσης που είχε μέσα στο μύλο. Ο Σέλντεν παρηγορεί την Ντέμπορα και της προτείνει να παντρευτούν. Στο μήνα του μέλιτος τους, κάνει την εμφάνιση της μια ζηλιάρα και θυμωμένη γυναίκα, ονόματι Πατρίσια Μόναχαν, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει εμπλακεί ρομαντικά με τον Σέλντεν, επιμένοντας ότι παντρεύτηκε την Ντέμπορα απλά για να αποκτήσει τον έλεγχο του μύλου της. Η Ντέμπορα συναντιέται με τον Σέλντεν και απαιτεί να ακυρωθεί ο γάμος τους. Φεύγοντας, τα φρένα του αυτοκινήτου της ξαφνικά παρουσιάζουν πρόβλημα και η ίδια καταφέρνει την τελευταία στιγμή να το εγκαταλείψει, προτού αυτό συντριβεί στο ποτάμι. Πιστεύοντας ότι δεν θα μπορεί να αποδείξει την ενοχή του συζύγου της, η Ντέμπορα εξαφανίζεται και μετακομίζει στο Νόξβιλ, όπου υιοθετεί ένα ψεύτικο όνομα, ως Ανν Κάρτερ.

Στο σταθμό λεωφορείων του Νόξβιλ η Ντέμπορα θα γνωρίσει τον υπάλληλο ενός ψιλικατζίδικου, τον Κιθ Ράμσεϊ, ο οποίος φαίνεται ότι ενδιαφέρεται ρομαντικά για την Ανν και την ακολουθεί. Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει όμως είναι μια αμοιβή 5.000 δολάρια που προσφέρει ο σύζυγός της, Σέλντεν. Σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενεί ένα πολυσύχναστο συνέδριο, ο Σέλντεν κάνει την εμφάνιση του μετά από την ενημέρωση που είχε από τον Ράμσεϊ και σχεδόν καταφέρνει να σκοτώσει την Ντέμπορα, η οποία γλιτώνει την τελευταία στιγμή από τα χέρια του συζύγου της. Ο Ράμσεϊ συνειδητοποιεί τελικά ότι η Ντέμπορα κινδυνεύει πραγματικά και προσπαθεί να την βοηθήσει να απαλλαγεί από τον Σέλντεν.

Η μοναδική που μπορεί να επιβεβαιώσει την εκδοχή της Ντέμπορα, είναι η Πατρίσια Μόναχαν. Ο Ράμσεϊ και η Ντέμπορα καταφέρνουν και την εντοπίζουν, ωστόσο η Πατρίσια την προδίδει στον Σέλντεν, καθώς εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη μαζί του. Πηγαίνοντας στο μύλο για να συναντήσουν την Πατρίσια, ο Σέλντεν προσπαθεί να δολοφονήσει την Ντέμπορα με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στον πατέρα της. Βρισκόμενος στο σκοτάδι, ο Σέλντεν σκοτώνει κατά λάθος την Πατρίσια και λίγο αργότερα πεθαίνει και ίδιος μετά από μια μάχη που έχει με τον Ράμσεϊ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, ο κριτικός κινηματογράφου των New York Times Μπόσλεϊ Κράουδερ έδωσε στην ταινία ως επί το πλείστον θετική κριτική. Έγραψε: «Αν και ποτέ δεν προσποιείται ότι είναι τίποτα εκτός από το μελόδραμα, η ταινία "Η Ζωή μου Κινδυνεύει", σε αντίθεση με τόσες πολλές προσφορές σε αυτό το είδος, προσθέτει μερικούς πειστικούς χαρακτηρισμούς στην αγωνία της.[6]

Πιο πρόσφατα, ο κριτικός Ντένις Σβαρτς χαρακτήρισε την ταινία ως "Patchy melodrama" και ανέφερε: «πως ένα μελωδικό μελόδραμα με πάρα πολλές επινοημένες σκηνές διαφυγής και πάρα πολύ ένα αίσιο τέλος για να είναι οτιδήποτε καλύτερο από ένα μέτριο θρίλερ, αλλά η Άιντα Λουπίνο ως το κορίτσι-σε-κίνδυνο είναι καταπληκτική. Ο Μάκλ Γκόρντον σκηνοθετεί με έναν τρόπο εργατικό και ικανό.»[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0042052/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2023.
  2. Woman in Hiding στον κατάλογο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.
  3. Borde, Raymond· Chaumeton, Etienne (2002). A Panorama of American Film Noir (1941-1953) (στα Αγγλικά). City Lights Books. σελ. 87. ISBN 9780872864122. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. 
  4. Brookes, Ian (2017). Film Noir: A Critical Introduction (στα Αγγλικά). Bloomsbury Publishing USA. σελ. 131. ISBN 9781780933245. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. 
  5. Stephens, Michael L. (2015). Art Directors in Cinema: A Worldwide Biographical Dictionary (στα Αγγλικά). McFarland. σελ. 165. ISBN 9781476611280. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. 
  6. Crowther, Bosley. The New York Times, film review, February 23, 1950. Accessed: July 23, 2013.
  7. Schwartz, Dennis Αρχειοθετήθηκε 2018-01-31 στο Wayback Machine.. Ozus' World Movie Reviews, film review, December 20, 2012. Accessed: July 23, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]