Η δολοφονία του Τρότσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δολοφονία του Τρότσκι
(The Assassination of Trotsky)
ΣκηνοθεσίαΤζόζεφ Λόουζι
ΠαραγωγήΝόρμαν Πρίγκεν,
Τζόζεφ Σάφτελ
ΣενάριοΝίκολας Μόουζλυ
ΠρωταγωνιστέςΡίτσαρντ Μπάρτον,
Αλέν Ντελόν,
Ρόμι Σνάιντερ,
Βαλεντίνα Κορτέζε
ΜουσικήΕτζίστο Μάκκι
ΦωτογραφίαΠασκουαλίνο Ντε Σάντις[1][2]
ΜοντάζReginald Beck
Εταιρεία παραγωγήςDino De Laurentiis Cinematografica
ΔιανομήCinerama Releasing Corporation
Κυκλοφορία20 Απριλίου 1972
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο,
Ιταλία, Γαλλία
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$ 2,5 εκατομμύρια

Η δολοφονία του Τρότσκι (αγγλικός τίτλος The Assassination of Trotsky) είναι βρετανική ιστορική δραματική κινηματογραφική ταινία παραγωγής 1972 σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και συμπρωταγωνιστές τους Αλέν Ντελόν και Ρόμι Σνάιντερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξορισμένος από τη Σοβιετική Ένωση το 1929, ο Λέων Τρότσκι ταξιδεύει από την Τουρκία στη Γαλλία και τη Νορβηγία, προτού φθάσει και εγκατασταθεί στo Μεξικό τον Ιανουάριο του 1937. Η ταινία ωστόσο αρχίζει στην Πόλη του Μεξικού το 1940, κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ο «αιρετικός» Τρότσκι δεν έχει διαφύγει της παρακολουθήσεως του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος στέλνει έναν δολοφόνο με το ψευδώνυμο Φρανκ Τζάκσον για να σκοτώσει τον Τρότσκι. Ο δολοφόνος επιχειρεί να διεισδύσει στο σπίτι του Τρότσκι κάνοντας γνωριμία με έναν από τους νεαρούς κομμουνιστές του κύκλου του.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1965 ο παραγωγός Τζόζεφ Σάφτελ αγόρασε τα δικαιώματα μεταφοράς στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος The Great Prince Died (1959) του Αμερικανού συγγραφέα Μπέρναρντ Γουλφ. Ωστόσο η ταινία χρησιμοποίησε κυρίως ως πηγή το βιβλίο του Άιζακ Ντον Ληβάιν The Mind of an Assassin.[3]Η ταινία ήταν μια συμπαραγωγή της γαλλικής εταιρείας Valoria και του Ντίνο ντε Λαουρέντις. Αρχικώς επρόκειτο τα γυρίσματα να γίνουν στην Αγγλία[4], αλλά τελικώς η ταινία γυρίστηκε στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Μέλβιν Μπραγκ, ο σκηνοθέτης Τζόζεφ Λόουζι ήταν συχνά τόσο μεθυσμένος και κουρασμένος, ώστε επαφιόταν σε μακρούς μονολόγους του Μπάρτον για να προχωρήσει την ταινία, σε κάποιες περιπτώσεις ξεχνώντας ακόμα και τι έγραφε το σενάριο. Επίσης ο ίδιος ο Μπάρτον έγραψε ότι έπρεπε να υπενθυμίζει στον Λόουζι πράγματα που θα προκαλούσαν σφάλματα συνεχείας στο έργο.[5]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. decine21.com/peliculas/El-asesinato-de-Trotsky-10509.
  2. www.notrecinema.com/communaute/v1_detail_film.php3?lefilm=7824.
  3. From staff reports and news dispatches (September 3, 1971). «Is It Worth a Trip to See?: Personalities». The Washington Post: σελ. B3. 
  4. A.H. WEILER (June 27, 1971). «Joseph Losey Looks at Trotsky: Joseph Losey». New York Times: σελ. D17. 
  5. Bragg, Melvin (1988). Richard Burton: A Life. Little, Brown & Company. σελίδες 358, 379. ISBN 0-316-10595-3. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]