Η αφοσίωση του υπόπτου Χ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αφοσίωση του υπόπτου Χ
ΣυγγραφέαςKeigo Higashino
Τίτλος容疑者Xの献身
ΓλώσσαΙαπωνικά
Ημερομηνία δημοσίευσης29  Αυγούστου 2005
Μορφήμυθιστόρημα
ΘέμαGalileo Series
ΣειράGalileo Series
ΧαρακτήρεςManabu Yukawa και Tetsuya Ishigami
LC ClassOL23042465M
Πρώτη έκδοσηBungeishunjū
Αριθμός Σελίδων360

Η αφοσίωση του υπόπτου Χ (ιαπωνικά: 容疑者Xの献身, προφέρεται: Γιογκίσα εκούσου νο κενσίν) είναι μυθιστόρημα του 2005 γραμμένο από τον Κέιγκο Χιγκασίνο. Το βιβλίο είναι το τρίτο από τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον ντετέκτιβ Γαλιλαίο και θεωρείται το καλύτερο έργο του συγγραφέα μέχρι στιγμής. Η αφοσίωση του υπόπτου Χ έχει αποσπάσει πάμπολλα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το 134ο Βραβείο Ναόκι στην Ιαπωνία.

Η μετάφραση του μυθιστορήματος στην αγγλική γλώσσα ήταν υποψήφια για το βραβείο Έντγκαρ το 2012 στην κατηγορία του καλύτερου μυθιστορήματος καθώς και για το βραβείο Μπάρι το 2012 στην κατηγορία του καλύτερου πρώτου μυθιστορήματος. Στα ελληνικά Η αφοσίωση του υπόπτου Χ έχει μεταφραστεί από τον Αντώνη Καλοκύρη και κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.[1]

Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο το 2008 στην ταινία Ύποπτος X στην οποία πρωταγωνιστούν ο Σινίτσι Τσουτσούμι ως Τετσούα και ο Μασαχάρου Φουκουγιάμα ως Γιουακάουα.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά με τους Τετσούα Ισιγκάμι και Γιασούκο Χανακόα να ακολουθούν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Η Γιασούκο Χανακόα είναι μια χωρισμένη ανύπαντρη μητέρα η οποία εργάζεται σε ένα κατάστημα bento. Ο Τετσούα Ισιγκάμι είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος δάσκαλος μαθηματικών, που μένει δίπλα στη Γιασούκο και την κόρη της, τη Μισάτο. Όταν ο Τογκάσι, ο βίαιος πρώην σύζυγος της Γιασούκο, εμφανίζεται μια μέρα για να εκβιάσει τη Γιασούκο και να της αποσπάσει χρήματα, απειλώντας τόσο την ίδια όσο και τη Μισάτο, η κατάσταση γρήγορα κλιμακώνεται σε βία και ο Τογκάσι σκοτώνεται από την μητέρα και την κόρη. Ακούγοντας τη ταραχή, ο Ισιγκάμι, ο οποίος είναι κρυφά ερωτευμένος με τη Γιασούκο αλλά δεν της το έχει πει ποτέ, της προσφέρει τη βοήθειά του για να ξεφορτωθούν το πτώμα και σχεδιάζοντας βήμα προς βήμα τη συγκάλυψη της δολοφονίας.

Όταν το πτώμα εμφανίζεται και αναγνωρίζεται, ο Κουσανάγκι, ο ντετέκτιβ στον οποίο έχει ανατεθεί να ερευνήσει την υπόθεση της δολοφονίας, θεωρεί ότι η Γιασούκο είναι ύποπτη. Ο ντετέκτιβ Κουσανάγκι δεν μπορεί να βρει εμφανείς αδυναμίες στο άλλοθι της Γιασούκο, αλλά εξακολουθεί να είναι σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά με την ιστορία της, μια υποψία που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του. Ο Κουσανάγκι φέρνει τον δρα Μανάμπου Γιουκάουα, έναν φυσικό και φίλο του από τα φοιτητικά χρόνια, τον οποίο η αστυνομία συμβουλεύεται κατά καιρούς. Ο Γιουκάουα ήταν επίσης συμφοιτητής και με τον Ισιγκάμι και γνωρίζει από τότε τις τεχνικές και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων του Ισιγκάμι. Ο Γιουκάουα εκτιμά πολύ την ευφυΐα του Ισιγκάμι. Αφού τον συναντά και πάλι μετά από τόσα χρόνια, ο Γιουκάουα πείθεται ότι ο Ισιγκάμι έχει κάποια σχέση με τη δολοφονία. Αυτό που ακολουθεί είναι μια μάχη ευφυΐας υψηλού επιπέδου μεταξύ του Γιουκάουα και του Ισιγκάμι, καθώς ο Ισιγκάμι προσπαθεί να προστατεύσει τη Γιασούκο αποφεύγοντας τις παγίδες του Γιουκάουα. Ο δάσκαλος είναι ο πιο έξυπνος και ο πιο αποφασιστικός αντίπαλος του Γιουκάουα.

Προς το τέλος του βιβλίου, αποκαλύπτεται τόσο το σχέδιο του Ισιγκάμι όσο και ο λόγος της αφοσίωσής του στη Γιασούκο: ο Ισιγκάμι είχε χάσει τη βούλησή του για ζωή λόγω της κατάθλιψής του και ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει, όταν τον διέκοψαν η Γιασούκο και η Μισάτο για να του συστηθούν, κάνοντάς τον να δεθεί βαθιά με τη Γιασούκο και να την ευχαριστεί που του έσωσε τη ζωή εν αγνοία της. Για να αποπροσανατολίσει την έρευνα, ο Ισιγκάμι δολοφονεί ένα δεύτερο άτομο, έναν άστεγο που είχε δει πριν στον δρόμο του προς τη δουλειά, και κάνει έτσι την αστυνομία να πιστέψει ότι αυτός ήταν ο Τογκάσι, προκειμένου να μην είναι σίγουρη για την ώρα της δολοφονίας.

Ο Γιουκάουα είναι τελικά σε θέση να καταλάβει το σχέδιό του και δεν μπορεί να δεχτεί τη θυσία του φίλου του, και έτσι λέει στον Γιασούκο την αλήθεια. Εκείνη νιώθει βαθιά συγκινημένη και παρά τις οδηγίες του Ισιγκάμι να προχωρήσει, δεν μπορεί να ζήσει με τις ενοχές. Το βιβλίο τελειώνει με τη συνάντησή της με τον Ισιγκάμι στη φυλακή, όπου του αποκαλύπτει ότι εκείνη και η Μισάτο ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Τογκάσι και είναι αποφασισμένες να εκτίσουν την ποινή τους μαζί του, κάτι που τον κάνει να ξεσπάσει σε κλάματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ Χ. 
  2. Nishitani, Hiroshi (2008-10-04), Yôgisha X no kenshin, Cine Bazar, Fuji Television Network, Stardust Pictures (SDP), https://www.imdb.com/title/tt1160629/, ανακτήθηκε στις 2021-11-29