Η Τριλογία της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Τριλογία της Νέας Υόρκης
ΣυγγραφέαςΠολ Όστερ
ΤίτλοςThe New York Trilogy
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1987[1]
Μορφήμυθιστόρημα
ΤόποςΝέα Υόρκη
ΒραβείαΟι μεγαλύτερες επιτυχίες του 20ου αιώνα: 100 αγγλόφωνα βιβλία μυθοπλασίας[2]
LC ClassOL1682241W[3]
LΤ ID3687
Πρώτη έκδοσηFaber & Faber
ΠροηγούμενοThe Invention of Solitude
ΕπόμενοIn the Country of Last Things

Η Τριλογία της Νέας Υόρκης (1987, πρωτότυπος τίτλος στα Αγγλικά: The New York Trilogy) είναι μυθιστορηματική τριλογία του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Πολ Όστερ. Αποτελείται από τα μυθιστορήματα «Γυάλινη πόλη» (1985), «Φαντάσματα» (1986) και «Το κλειδωμένο δωμάτιο» (1986), τα οποία αρχικά εκδόθηκαν ξεχωριστά, πριν συγκεντρωθούν και τα τρία μαζί σε έναν τόμο το 1987.

Τα τρία μυθιστορήματα που αποτελούν την Τριλογία της Νέας Υόρκης διαπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους συνθέτοντας μία μεταμοντέρνα ερμηνεία αστυνομικής λογοτεχνίας που εξερευνά διάφορα φιλοσοφικά θέματα με φόντο τη ντελιριακή πόλη της Νέας Υόρκης.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυάλινη πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μυθιστόρημα παρουσιάζει έναν συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, τον Ντάνιελ Κουίν, που αποφασίζει να παραστήσει τον ιδιωτικό ερευνητή και πέφτει στην τρέλα καθώς εμπλέκεται στην έρευνα μιας υπόθεσης. Τα αρχικά του Ντάνιελ Κουίν είναι ίδια με εκείνα του Δον Κιχώτη (D. Q.: Daniel Quinn και Don Quixote).

Φαντάσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεύτερο μυθιστόρημα είναι για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που ονομάζεται Μπλε, εκπαιδευμένο από τον Καφέ, ο οποίος ερευνά έναν άνδρα που ονομάζεται Μαύρος για έναν πελάτη που ονομάζεται Λευκός. Ο Μπλε παραδίδει γραπτές αναφορές στον Λευκό που με τη σειρά του τον πληρώνει για τη δουλειά του. Ο Μπλε απογοητεύεται και χάνει τον εαυτό του καθώς βυθίζεται στη ζωή του Μαύρου.

Το κλειδωμένο δωμάτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίτο μυθιστόρημα είναι η ιστορία ενός συγγραφέα που δεν έχει τη δημιουργικότητα να παράγει μυθοπλασία. Ο Φάνσοου, παιδικός του φίλος, έχει δημιουργήσει λογοτεχνικό έργο το οποίο δεν έχει εκδώσει, και όταν εξαφανίζεται, ο συγγραφέας δημοσιεύει το έργο του και τον αντικαθιστά στην οικογένειά του. Σε αυτό το βιβλίο ο Πολ Όστερ σπάει και τον τέταρτο τοίχο γράφοντας για το πώς οδηγήθηκε στη συγγραφή των τριών βιβλίων.

Ελληνικές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα τα τρία μυθιστορήματα αρχικά κυκλοφόρησαν ξεχωριστά το 1991 σε μετάφραση της Σάρα Μπενβενίστε από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος[4][5][6]. Και τα τρία μαζί κυκλοφορούν σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. OL1682241W.
  2. 20th Century's Greatest Hits: 100 English-Language Books of Fiction - Wikipedia
  3. archive.org/details/newyorktrilogyci00aust. Ανακτήθηκε στις 25  Φεβρουαρίου 2019.
  4. Βιβλιονέτ, Γυάλινη πόλη
  5. Βιβλιονέτ, Φαντάσματα
  6. Βιβλιονέτ, Το κλειδωμένο δωμάτιο
  7. Βιβλιονέτ, Η τριλογία της Νέας Υόρκης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]