Η Σφαγή του Σικάγου (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σφαγή του Σικάγου
ΣκηνοθεσίαΡότζερ Κόρμαν
ΠαραγωγήΡότζερ Κόρμαν
ΣενάριοΧάουαρντ Μπράουν
ΠρωταγωνιστέςΤζέισον Ρόμπαρντς, Τζορτζ Σίγκαλ, Ραλφ Μίκερ, Τζακ Νίκολσον, Φρανκ Σιλβέρα, Ρίτσαρντ Μπακαλιάν, Μπρους Ντερν, Χάρολντ Τζ. Στόουν, Πολ Γουίλιαμ Ρίτσαρντς, Τζόι Τέρκελ, Άλεξ Ρόκο, Άλεξ Ντ’ Άρσι, Σίλια Λόφσκι, Ντέιβιντ Κάναρυ, Ντικ Μίλερ, Jean Hale, Τζόζεφ Καμπανέλα, Κουρτ Κρίγκερ, Ριντ Χάντλεϋ, Τζον Άγκαρ[1], Gus Trikonis[1], Μπακ Τέιλορ[1], Λίο Γκόρντον[1], Πολ Φρις[1], Τζοάν Σολί[1], Κορίνα Τσοπέη[1], Ζαν Μέρλιν[1], Τσαρλς Ντιέρκοπ, Ρας Κόνγουει[1] και Μάσι Κάλαχαν[1]
ΜουσικήΛάιονελ Νιούμαν
ΦωτογραφίαΜίλτον Ρ. Κράσνερ
ΜοντάζWilliam B. Murphy
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή1967
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Σφαγή του Σικάγου[2] (αγγλικά: The St. Valentine's Day Massacre) είναι δραματική γκανγκστερική ταινία του 1967 βασισμένη στη μαζική δολοφονία επτά μελών της συμμορίας Northside (με επικεφαλής τον Τζορτζ Μπαγκς Μοράν) του Σικάγου που έγινε το 1929 με εντολή του Αλ Καπόνε. Η σκηνοθεσία είναι του Ρότζερ Κόρμαν και το σενάριο του Χάουαρντ Μπράουνι. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Τζέισον Ρόμπαρτς, Τζορτζ Σίγκαλ και ο Ραλφ Μίκερ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σικάγο. Στα τέλη της δεκαετίας του '20, ο Αλ Καπόνε ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την αγορά του παρανόμου αλκόολ στη πόλη. Μόνο η βόρεια πλευρά του Σικάγου, που ελέγχεται από την συμμορία του Μπαγκς Μοράν (με καταγωγή από την Ιρλανδία και τη Γερμανία), παραμένει απροσπέλαστη γι 'αυτόν. Και οι δύο ηγέτες του υπόκοσμου διεξάγουν έναν συνεχή αγώνα για επιρροή και για περισσότερο μερίδιο αγοράς.

Ο Μοράν επίσης, θέλει να ελέγξει τις επιχειρήσεις πορνείας και τυχερών παιχνιδιών της πόλης. Με τα δύο πρωτοπαλικάρα του, τον Πίτερ και τον Φρανκ Γκουζέμπεργκ χρησιμοποιεί απειλές και εκφοβισμούς για να πιέσει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να συνεργάστουν μαζί του σε αντάλλαγμα να τους παρέχει "προστασία".

Ο Αλ Καπόνε βλεπόντας ότι ο Μοράν προσπαθεί να πάρει ολόενα και αυξανομένο μερίδιο στις παρανόμες επιχειρήσεις του υπόκοσμου, αποφασίζει να βγάλει από την μέση ολόκληρη την συμμορία του Μπαγκς Μοράν, βάζοντας ένα τέλος στις διάμαχες μεταξύ τους, κάτι που θα επιτρέψει στον Αλ Καπόνε να γίνει το απόλυτο αφεντικό της μαφίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τρεις εκτελεστές του Αλ Καπόνε, μεταμφιεσμένοι ως αστυνομικοί θα εισβάλουν σε ένα γκαράζ όπου βρίσκονται επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μοράν και θα τους δολοφονήσουν όλους. Ο Μπαγκς Μοράν που βρίσκονταν καθ' οδόν για το γκαράζ, βλεπόντας το αστυνομικό όχημα έξω από την είσοδο αποφασίζει τελευταία να μην πάει και κατευθύνεται σε ένα καφενείο λίγο πιο κάτω, μια απόφαση που αποδείχθηκε σωστή, μιας και στο γκαράζ πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά μια σφαγή καθώς κανένας από τους άντρες του δεν έμεινε ζωντανός.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 89% βασισμένες σε 9 κριτικές, με μέσο όρο 9 στα 10. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. «Η Σφαγή του Σικάγου». Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Η αναθεώρηση κριτικών της ταινίας». Rottentomatoes.com. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]