Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το βιβλίο Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Για για το λήμμα της ταινίας, δείτε: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.
Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού
Εξώφυλλο ελληνικής έκδοσης.
ΣυγγραφέαςΤζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
ΜεταφραστήςΕυγενία Χατζηθανάση - Κόλλια
ΤίτλοςThe Fellowship of the Ring
ΓλώσσαΑγγλική
Ημερομηνία δημοσίευσης29  Ιουλίου 1954
1954
Μορφήφαντασία
ΘέμαTolkien's legendarium
ΣειράΟ Άρχοντας των Δαχτυλιδιών
ΧαρακτήρεςΦρόντο Μπάκιγνς, Samwise Gamgee, Meriadoc Brandybuck, Peregrin Took, Γκάνταλφ και Μπίλμπο Μπάγκινς
ΤόποςΜέση Γη
The Shire
LC ClassOL15331214W και OL14933414W[1]
LΤ ID3203347
Πρώτη έκδοσηGeorge Allen & Unwin Limited
ΠροηγούμενοΤο Χόμπιτ
ΕπόμενοΟι Δύο Πύργοι

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού είναι ο πρώτος από τους συνολικά 3 τόμους, του επικού μυθιστορήματος,[2] Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, του Άγγλου συγγραφέα, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμου του συγγραφέα, Μέση-Γη. Η πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου έγινε στις 29 Ιουλίου του 1954, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο έχει ένα προλογικό κεφάλαιο για τα Χόμπιτ. Εκεί αναλύεται η ζωή των Χόμπιτ στο Σάιρ. Το πρώτο αυτό κεφάλαιο, στην ελληνική έκδοση, ονομάζετα: Πρόλογος Γνωριμία με τους Χόμπιτ.

Μέρος 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπαίνοντας στην ιστορία, το βιβλίο αρχίζει με τα 111α γενέθλια του Μπίλμπο Μπάγκινς, από το Σάιρ, θείος του Φρόντο Μπάγκινς. Καθότι, γλεντζέδικα τα Χόμπιτ περιμένουν πώς και πώς αυτό το πάρτι, το οποίο θα είναι αλησμόνητο. Για τον Μπίλμπο πολλά λέγονται στο χωριό για το πώς έχει φτάσει σε αυτή την ηλικία, αλλά και για τα πολλά πλούτη, που τα υπόλοιπα Χόμπιτ, νομίζουν ότι κατέχει. Ο Μπίλμπο θα υποδεχτεί πολλούς σε εκείνο το πάρτι, ένας εκ των οποίων και ο μάγος Γκάνταλφ, που είναι ξακουστός στο Σάιρ για τα πυροτεχνήματά του. Κατά τη διάρκεια του πάρτι ο Μπίλμπο εξαφανίζεται. Ο Γκάνταλφ θα υποψιαστεί πολλά από αυτή την εξαφάνιση. Αργότερα, θα πάει στο Μπαγκ Εντ, στο σπίτι του Μπίλμπο, και θα τον δει να ετοιμάζει βαλίτσες, καθώς θέλει να ξαναζήσει περιπέτειες και να συνεχίσει το βιβλίο του, το Εκεί και Πάλι Πίσω. Στην κατοχή του ο Μπίλμπο έχει ένα δαχτυλίδι, που θα δυσκολευτεί να αφήσει πίσω. Όμως ο Γκάνταλφ τον πείθει. Κατόπιν, το δαχτυλίδι περνάει στον νόμιμο κληρονόμο του Μπίλμπο, τον Φρόντο. Ο Γκάνταλφ φοβάται ότι αυτό το δαχτυλίδι είναι το Ένα Δαχτυλίδι, που είχε σφυρηλατήσει ο Σάουρον. Έτσι, θα ξεκινήσει μία έρευνα για το, αν όντως, είναι αυτό το δαχτυλίδι, το Ένα. Έτσι, ζητά στον Φρόντο να του κρατήσει κρυφό. Ο Φρόντο τότε ήταν 33 ετών.

Ο Γκάνταλφ μετά από μία 17χρονη έρευνα επιστρέφει στο Μπαγκ Εντ και αποκαλύπτει στον Φρόντο ότι έχει αυτό το Ένα Δαχτυλίδι. Το Ένα Δαχτυλίδι, το είχε φτιάξει ο Σάουρον για να μπορεί να ελέγχει τα υπόλοιπα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Αργότερα, το έχασε ο Σάουρον από τον Ισίλντουρ, ο οποίος αντί να το καταστρέψει το κράτησε, πράγμα που τον οδήγησε στον χαμό. Κατόπιν το δαχτυλίδι πέρασε στον Ντίγκολ, ένα Χόμπιτ, και κατόπιν τούτου, το απέκτησε ο Σμίγκολ, σκοτώνοντας τον Ντίγκολ. Ο Σμίγκολ θα κρατήσει το Δαχτυλίδι για πολλούς αιώνες. Το Δαχτυλίδι τον επηρέαζε, έγινε ένα πλάσμα που το λέγανε Γκόλουμ. Τελικά, το Δαχτυλίδι έφυγε από το Γκόλουμ και έπεσε στα χέρια του Μπίλμπο Μπάγκινς, που αυτός το κληροδότησε στον Φρόντο Μπάγκινς.

Κατόπιν, ο Γκάνταλφ, αποκαλύπτει στον Φρόντο τα σχέδια του Σάουρον και ότι ετοιμάζει στρατό στη Μόρντορ και ότι χρειάζεται το Δαχτυλίδι. Επίσης, ο Γκάνταλφ επισημαίνοντας στον Φρόντο, ότι το Δαχτυλίδι, επηρεάζει τον κάτοχό του, του λέει πως το Δαχτυλίδι, δεν μπορεί να μείνει άλλο στο Σάιρ. Καθώς, εκτός από τον Μπίλμπο, ήξερε και το Γκόλουμ ποιος έχει το δαχτυλίδι, κι αφού ο εχθρός έπιασε και βασάνισε το πλάσμα, εκείνο τα αποκάλυψε όλα, οπότε τόσο το Δαχτυλίδι όσο και ο Φρόντο, κινδύνευαν στο Σάιρ. Έτσι, ο Γκάνταλφ λέει στον Φρόντο ότι το Δαχτυλίδι πρέπει να πάει στο Σκιστό Λαγκάδι και να φυλαχθεί από τα Ξωτικά. Ο Φρόντο δε θα πάει μόνος στο Σκιστό Λαγκάδι, θα τον ακουλουθήσει και ο Σαμ Γκαμτζί, ο κηπουρός του, ο οποίος κρυφάκουγε τη συζήτηση που είχαν ο Γκάνταλφ με τον Φρόντο.

Όλο το καλοκαίρι ο Φρόντο προετοιμαζόταν να φύγει από το Σάιρ, με πλήρη μυστικότητα. Έλεγε πως πάει κάπου να ξεκουραστεί, μακριά από το Σάιρ, χωρίς, φυσικά, να πει σε κανέναν για το Δαχτυλίδι. Στο πλάνο, λοιπόν, που είχε φτιάξει, τον βοηθούσαν τέσσερα Χόμπιτ, ο Σαμ, ο Πέρεγκριν Τουκ ή αλλιώς Πίπιν, ο Μερίαντοκ Μπράντιμπακ ή αλλιώς Μέρι, και ο Φρέντεγκαρ Μπόλγκαρ ή αλλιώς Φάτι. Ο Γκάνταλφ αποχωρεί στα μέσα του καλοκαιριού, για κάτι υποθέσεις, όμως υπόσχεται στον Φρόντο να είναι εκεί όταν θα είναι έτοιμος για το ταξίδι του. Τα γενέθλια του Φρόντο πλησίαζαν και ο Γκάνταλφ δεν εμφανιζόταν, έτσι έφυγε χωρίς αυτόν. Στο πάρτι του Φρόντο, εμφανίζονται οι Μαύροι Καβαλάρηδες ή αλλιώς Νάζγκουλ, οι οποίοι ήταν οι 9 Βασιλείς που είχαν πάρει τα Δαχτυλίδια της Δύναμης και εξεπατήθηκαν από τον Σάουρον και τώρα τον υπηρετούν. Έψαχναν για έναν Μπάγκινς. Κατόπιν, τα Χόμπιτ που βοηθούσαν τον Φρόντο στο σχέδιό του τού αποκαλύπτουν ότι γνωρίζουν για το Δαχτυλίδι και ότι ο Φρόντο θέλει να φύγει από το Σάιρ. Έτσι τον ακολουθούν όλοι στο ταξίδι του, εκτός του Φάτι, που μένει πίσω για δόλωμα. Τα Χόμπιτ περνούν το Παλιό Δάσος και το Μπάροου Ντάουνς, όπου εκεί, ένα βράδυ που κοιμόντουσαν, ρίζες δέντρων άρχισαν να τους ζώνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν, εκεί εμφανίζεται ο Τομ Μπόμπαντιλ, που του βοηθά. Μετά φτάνουν στον Μπρι κι εκεί συνάντησαν τον Άραγκορν, που ήταν φίλος του Γκάνταλφ και που θα τους συνόδευε έως το Σκιστό Λαγκάδι.

Στους λόγους του Γουέδετοπ, 5 Νάζγκουλ επιτίθενται στους ταξιδιώτες και ένας από αυτούς μαχαιρώνει τον Φρόντο με τη λεπίδα του, πριν προλάβει να έρθει ο Άραγκορν και να τον απομακρύνει, πετώντας τη δάδα του. Μέρος της λεπίδας έμεινε στην πληγή. Έτσι, ο Φρόντο αρρωσταίνει. Ο Άραγκορν λέει πως πρέπει γρήγορα να θεραπέσουν τον Φρόντο. Κατόπιν, ένα Ξωτικό ο Γκλόρφιντελ, τους συναντά και του βοηθά να προσεγγίζουν το Σκιστό Λαγκάδι. Όμως οι Νάζγκουλ συγκεντρώθηκαν όλοι και επιτέθηκαν στους ταξιδιώτες. Κατόπιν το άλογο του Γκλόρφιντελ που καβαλά τον Φρόντο τον απομάκρυνε από εκεί. Τα Νάζγκουλ συνέχισαν να ακολουθούν τον Φρόντο, αλλά ένα μεγάλο κύμα, που δημιούργησε ο άρχοντας Έλροντ, τους απώθησε.

Μέρος 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεύτερο μέρος ξεκινά στο Σκιστό Λαγκάδι, όπου ο Φρόντο έχει γιατρευτεί, πλέον, από τον Έλροντ. Ο Φρόντο, πληροφορείται ότι εκεί διαμένει πλέον ο Μπίλμπο, ο οποίος του ζητά να δει το Δαχτυλίδι, μία τελευταία φορά. Εκεί ο Φρόντο θα συναντήσει κι άλλους ήωρες: όπως τον Γκλόιν, ο οποίος ήταν ένας από τους συνταξιδιώτες του Μπίλμπο, στο Μοναχικό Βουνό. Επίσης, θα συναντήσει τον και τον Λέγκολας. Ο Φρόντο θα μάθει και για τους άλλους Νάνους, ακόμη και για τον Όιν, τον Μπάλιν, τον Όρι, για τους οποίους δεν είχε ακούσει για καιρό. Αργότερα, ο Έλροντ, καλεί το Συμβούλειο του Έλροντ, στο οποίο συμμετείχαν οι: Γκάνταλφ, Φρόντο, Μπίλμπο, Μπόρομιρ, γιος του Ντένεθορ, Επιτρόπου της Γκόντορ και πολλοί άλλοι ακόμη. Ο Γκλόιν εξηγεί ότι ο Μπάλιν απουσιάζει επειδή πάει να ανακτήσει το παλαιό βασίλειο των Νάνων, τη Μόρια, αλλά δεν είχε νέα του, εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά, ο Γκλόιν ενημερώνει ότι Νάζγκουλ πήγανε στο Ντέιλ και στο Μοναχικό Βουνό, ψάχνοντας τον Μπίλμπο και το Δαχτυλίδι. Ο Λέγκολας ενημερώνει πως ο Γκόλλουμ διέφυγε και πως κι αυτός ψάχνει για το Δαχτυλίδι. Και ο Μπόρομιρ αναφέρεται σε ένα όνειρο που είχε αυτός και ο αδελφός του, συσχετίζοντάς το με το Σπαθί Που Ήταν Σπασμένο και για τον Χαμό του Ισίλντουρ. Κατόπιν, ο Έλροντ καλεί τον Φρόντο να εμφανίσει το Δαχτυλίδι και το αποκαλέι ως τον Χαμό του Ισίλντουρ.

Μετά ο Γκάνταλφ εξηγεί ότι είχε πάει στο Ίσενγκαρντ, να συναντήσει τον Σάρουμαν, τον αρχηγό των μάγων της Μέσης Γης, και ότι εκεί, τελικά, έμεινε ως κρατούμενος, καθότι ο Σάρουμαν ήθελε το Δαχτυλίδι για τον εαυτό του. Τον κράτησε αιχμάλωτο στον πύργο Όρθανκ, αλλά ο Γκάνταλφ κατάφερε να αποδράσει. Ωστόσο, κατάφερε να αποσπάσει πληροφορίες: Ο Σάρουμαν δεν ήταν ακόμα υπό την υπηρεσία του Σάουρον, αλλά προσπαθούσε να φτιάξει έναν δικό του στρατό από Ορκ. Στο Συμβούλειο του Έλροντ, επικρατούσσα άποψη ήταν να μεταφερθεί το Δαχτυλίδι στο Βουνό του Χαμού, στη Μόρντορ, να πεταχτεί στις φλόγες και να καταστραφεί. Όμως, ο Μπόρομιρ είχε άλλη άποψη: ήθελε το Δαχτυλίδι να πάει στην Γκόντορ και να προστατευτεί ή να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Σάουρον. Ο Έλροντ του εξήγησε, όμως, πως το Δαχτυλίδι, δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό και ότι η μοχθηρία που το διακατέχει είναι ικανή να διαφθάρει τον οποινδήποτε, ακόμη κι αυτούς που έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Στο εν τω μεταξύ, ο Φρόντο, ανακοινώνει ότι θα αναλάβει αυτός την επικίνδυνη αποστολή να μεταφέρει το Δαχτυλίδι στη Μόρντορ και να το καταστρέψει, κι έτσι γίνεται ο Δαχτυλιδοκουβαλιτής. Έτσι, στο Συμβούλειο προέκυψε η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, η οποία αποτελούνταν από δύο Ανθρώπους, τον Άραγκορν και τον Μπόρομιρ, τον Λέγκολας, τον Γκάνταλφ, τον Νάνο, τον Γκίμλι, τον γιο του Γκλόιν και, τέλος, τον Φρόντο και τα τρία Χόμπιτ. Αυτή, λοιπόν, η Συντροφιά, αντιπροσώπευε, όλες τους ελεύθερους λαούς της Μέσης Γης.

Για αρχή η Συντροφιά προσπάθησε να διασχίσει τα Μοναχικά Βουνά, αλλά ήταν κατεκλεισμένη από το χιόνι, και δεν ήταν μόνον αυτό: δέχτηκαν και επίθεση από Βαργκ, τα οποία είχαν μετακινηθεί στο Βουνό για να βρουν το Δαχτυλίδι. Έτσι, αναγκάστηκαν να αλλάξουν δρόμο και να πάνε κάτω από το Βουνο, περνώντας από τη Μόρια, το παλαιό βασίλειο των Νάνων. Εκεί η Συντροφιά καταλαβαίνει πως η Μόρια δεν επανακτήθηκε ποτέ από τους Νάνους και ότι ο Μπάλιν, ο Όιν και ο Όρι πέθαναν στην προσπάθεια να την καταλάβουν. Ωστόσο, το μέρος είχε καταληφθεί από Ορκ και από άλλα μοχθηρά πλάσματα. Εκεί του επιτίθενται τα Ορκ, αλλά ο Γκάνταλφ ανακοινώνει στη Συντροφιά πως θα συναντήσει τον Μπάλρογκ, έναν αρχαίο δαίμονα της φωτιάς και των σκιών. Ο Γκάνταλφ αντιμετωπίζει αυτόν τον αρχαίο δαίμονα, αλλά χάνονται και οι δυο στην άβυσσο. Τα 8, πλέον, μέλη της Συντροφιάς διαφεύγουν από τη Μόρια και βρίσκονται στο Λοθλόριεν, όπου εκεί θα συναντήσουν την Γκαλάντριελ και τον Κέλεμπορν, άρχοντες της περιοχής, οι οποίοι θα δώσουν πολλά δώρα στη Συντροφιά, τα οποία θα τους φανούν πολύ χρήσιμα στη συνέχεια της Αποστολής τους. Αργότερα, ενώ ο Φρόντο σκεφτόταν για το μέλλον της Αποστολής, ο Μπόρομιρ προσπάθησε να του αποσπάσει το Δαχτυλίδι. Ο Φρόντο κατάφερε να διαφύγει. Ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν, ο Φρόντο παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από τη Συντροφιά και ότι πρέπει μόνος του να φτάσει στη Μόρντορ, ώστε να σώσει τους υπόλοιπους που θα διεφθαρθούν από την παρουσία του Δαχτυλιδιού. Εντούτοις, δε φεύγει μόνος τους: ο Σαμ επέμεινε να τον συνοδεύσει, κι έτσι κι έγινε. Η Συντροφιά διαλύθηκε.

Τα μέλη της Συντροφιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συντροφιά προέκυψε από το Συμβούλειο το Έλροντ, στα τέλη της Τρίτης Εποχής. Ορίστηκε πως θα πρέπει να ήταν μία μικρή συντροφιά. Επίσης, είναι συμβολικός και ο αριθμός ατόμων που έχει, 9, ίδιος με τον αριθμό των Νάζγκουλ.

Ο Τόλκιν από την άλλη, προτιμούσε την ορολογία «Παρέα» παρά «Συντροφιά».

Ακολουθούν, με τη σειρά που μπήκαν, οι ήρωες στη Συντροφιά:

Μέλη Φυλή Ηλικία[3]
Φρόντο Μπάγκινς Χόμπιτ 50 Υιοθετημένος κληρονόμος του Μπίλμπο Μπάγκινς και ο Δαχτυλιδοκουβαλιτής.
Σαμγουάιζ Γκαμτζί Χόμπιτ 38 Κηπουρός του Φρόντο, που αργότερα έγινε συνταξιδιώτης του Φρόντο, στην Αποστολή του.
Γκάνταλφ Ίσταρι απροσδιόριστο Μάγος που ακολούθησε τη Συντροφιά μέχρι τη Μόρια και που έπεσε στην άβυσσο, μαχόμενος ένα Μπάλρογκ.
Λέγκολας Ξωτικό 500+[4] Υιός του Θραντούιλ. Εμφανίστηκε, ώστε να ενημερώσει τον Έλροντ για την απόδραση του Γκόλουμ.
Γκίμπλι Νάνος 139 Υιος του Γκλόιν. Εμφανίστηκε στο Σκιστό Λαγκάδι με τον πατέρα του, ώστε να πληροφορθεί και τον Όρι, Μπάλιν και Όιν, που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τη Μόρια. Επίσης, ενημέρωσε ότι οι Νάζγκουλ ψάχνουν για το Δαχτυλίδι,
Άραγκορν (Γοργοπόδαρος) Άνθρωπος 87 Αρχηγός των Περιφερόμενων Φυλάκων, του Βορρά και κληρονόμος του Ισίλντουρ και του Ελέντιλ. Υπήρξε συνταξιδιώτης των Χόμπιτ, από το Μπρι.
Μπόρομιρ Άνθρωπος 40 Υιος και κληρονόμος του Ντένεθορ, Επιτρόπου της Γκόντορ. Εμφανίστηκε στο Σκιστό Λαγκάδι για την ερμηνεία του προφητικού ονείρου.
Μερίαντοκ Μπράντιμπακ Χόμπιτ 36 Υιος και κληρονμός του Άρχοντα του Μπάκλαντ, ξάδελφος του Πίπιν και του Φρόντο.
Πέρεγκριν Τουκ Χόμπιτ 28 Υιος και κληρονόμος του Θάιν, στο Τουκλαντ, είναι ο νεότερος της Συντροφιάς και ξάδελφος του Μέρι και του Φρόντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «魔戒(指环王) by J.R.R. Tolkien | Open Library». Ανακτήθηκε στις 12  Αυγούστου 2023.
  2. Jane Chance. Tolkien' Art: A Mythology for England. 
  3. Την ώρα της δημιουργίας της Συντροφιάς. Όλα τα μέλη της Συντοφιάς, εκτός από τον Μπόρομιρ, είχαν τη δυνατότητα για μακροζωία, ελέω της Φυλής τους.
  4. J. R. R. Tolkien (1954), The Two Towers, George Allen & Unwin, 2nd edition (1966), book 3 ch.6 p.111; ISBN 0 04 823046 4.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΤΟΛΚΙΝ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ, μετ. Ευγενία Χατζηθανάση - Κόλλια, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ. ISBN 978-960-04-0366-4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]