Η Πτώση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Πτώση
ZolaDebacle.jpg
Συγγραφέας Εμίλ Ζολά
Χώρα Γαλλία
Γλώσσα Γαλλική
Είδος Μυθιστόρημα
Εκδότης Gervais Charpentier
Ημερομηνία έκδοσης 1892
Έπεται του Το Χρήμα
Προηγείται του Ο Γιατρός Πασκάλ

Η Πτώση (La Débâcle) είναι μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά που δημοσιεύθηκε το 1892 και είναι το προτελευταίο της σειράς «Λε Ρουγκόν Μακάρ».

Η ιστορία τοποθετείται στο πλαίσιο των πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων που οδήγησαν στη λήξη της βασιλείας του Ναπολέοντα Γ' και της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας το 1870 και ιδιαίτερα στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο, τη μάχη του Σεντάν και την Παρισινή Κομμούνα.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Ιουλίου του 1870 ξεσπά ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος, που κατέληξε στην οικτρή ήττα των Γάλλων. Νέοι απ' όλα τα μέρη της Γαλλίας σπεύδουν να καταταγούν στο στρατό, βέβαιοι πως θα νικήσουν τους αντιπάλους τους. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι ο Ζαν Μακάρ, ένας σεμνός, γενναίος χωρικός, κι ο Μωρίς Λαβασέρ, ένας νεαρός ενθουσιώδης αριστοκράτης. Πολύ σύντομα οι δυο τους γίνονται στενοί φίλοι. Ανήκουν σ' ένα από τα τάγματα που πρόκειται να διασχίσουν το Ρήνο και να καταλάβουν τη Γερμανία. Δυστυχώς οι μεγαλεπήβολες ελπίδες των Γάλλων διαψεύδονται. Οι δύο φίλοι μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες περνούν αφάνταστες περιπέτειες και μόλις γλυτώνουν από του χάρου τα δόντια. Η ανικανότητα των Γάλλων υπεύθυνων στρατηγών ταλαιπωρεί άδικα το στρατό με ένα αδιανόητο πήγαινε-έλα.

Πρώτα διατάζουν να προχωρήσουν προς το Ρήνο για να κατακτήσουν τη Γερμανία κι έπειτα τους παραγγέλνουν να υποχωρήσουν αμέσως, γιατί φάνηκαν οι Πρώσοι. Νεώτερο μήνυμα έρχεται να τους καθησυχάσει ότι επρόκειτο για λάθος. Άλλη διαταγή όμως καταφθάνει, ότι ο εχθρός φάνηκε τώρα στ' αλήθεια και να γυρίσουν αμέσως στο Παρίσι. Ξαφνικά τους σταματούν και τους λένε να ετοιμαστούν να δεχτούν άμεση επίθεση των Πρώσων. Οι Γάλλοι στρατιώτες με χαρά ακούνε ότι θα πολεμήσουν επιτέλους με τους Πρώσσους. Αλλά άδικα τους περιμένουν. Και η οπισθοχώρηση συνεχίζεται.

Οι στρατιώτες πεινούν και υποφέρουν από τις κακουχίες. Τέλος έρχεται διαταγή να καταλάβουν ένα ύψωμα. Οι Γάλλοι με βαρύτατες απώλειες κερδίζουν τη θέση αλλά μένουν χωρίς ενίσχυση κι αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν. Τότε πληγώνεται ο Ζαν, κι ο Μωρίς τον σώζει με κίνδυνο της ζωής του. Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού είναι τόσο μεγάλες που ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ΄ αναγκάζεται να διατάξει την παράδοση της χώρας στην Πρωσία. Οι δυο φίλοι συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι, αλλά χάρη στο αξιοθαύμαστο κουράγιο τους, κατορθώνουν να δραπετεύσουν.

Ο Μωρίς μεταφέρει τον πληγωμένο Ζαν στο χωριό του και φροντίζει ν' αποκατασταθεί εντελώς η υγεία του αγαπημένου του φίλου, ενώ ο ίδιος γυρίζει πίσω στο Παρίσι για να ενωθεί με το στρατό. Η πρωτεύουσα είναι η μόνη που αντιστέκεται ακόμα στους Πρώσους. Ο Μωρίς κατατάσσεται στην Εθνοφρουρά κι ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι το τέλος για τη Γαλλία. Εκεί που δεν το περιμένει, συναντά ξανά τον Ζαν. Για τελευταία όμως φορά. Η μοίρα τούς παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι και τους χωρίζει για πάντα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εμίλ Ζολά, "Η Πτώση", Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1047, Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]