Η Προσκύνηση των Μάγων (Άλμπρεχτ Ντύρερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Προσκύνηση των Μάγων-Άλμπρεχτ Ντύρερ

«Η Προσκύνηση των Μάγων» είναι πίνακας του Γερμανού ζωγράφου Άλμπρεχτ Ντύρερ. Φιλοτεχνήθηκε το 1504, πριν την αναχώρηση του ζωγράφου για το δεύτερο ταξίδι του στην Ιταλία. Είναι ελαιογραφία σε ξύλο διαστάσεων 99 × 113,5 εκατοστών. Σήμερα φιλοξενείται στο διάδρομο Βαζάρι της γκαλερί Ουφίτσι[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Υπαπαντή-Φρα Μπαρτολομέο

Πρόκειται για παραγγελία στον καλλιτέχνη από τον εκλέκτορα της Σαξονίας, τον Φρειδερίκο Γ΄ (17 Ιανουαρίου 1463 − 5 Μαΐου 1525), που είναι επίσης γνωστός ως «Φρειδερίκος ο Σοφός», ειδικά για την ιστορική εκκλησία[Σημ 1] των Αγίων Πάντων του κάστρου της Βιτεμβέργης. Το 1603 ο εκλέκτορας της Σαξονίας ο "Χριστιανός 2ος" παρουσίασε τον πίνακα ως δώρο στον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παρέμεινε στην αυτοκρατορική συλλογή στην Βιέννη μέχρι το 1793, όταν ο Luigi Lanzi , ο διευθυντής της Uffizi τον απέκτησε, δίνοντας σαν αντάλλαγμα τον πίνακα «Υπαπαντή» του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Φρα Μπαρτολομέο[2]. Ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι ο πίνακας είναι το κεντρικό πλαίσιο ενός τριπτύχου Ρετάμπλ του "Πολυπτύχου Jabachsen(Jabach Altarpiece)", του οποίου τα δύο πλευρικά φύλλα βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της Φρανκφούρτης και Μονάχου[3].

Το Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Προσκύνηση των Μάγων-Λεπτομέρεια: Πεταλούδα και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη
  • Ο πίνακας παρουσιάζει το θρησκευτικό θέμα της προσκύνησης των Μάγων. Στο κέντρο αριστερά έχουμε την καθισμένη Παναγία σε προφίλ να κρατά το Θείο Βρέφος, το οποίο απλώνει τα χέρια του και δέχεται τα Δώρα των Μάγων. Πιο δεξιά γονατιστός μπροστά στο Θείο Βρέφος ο γηραιότερος των Μάγων Μελχιόρ παραδίδει το δώρο του (Χρυσός). Πιο πίσω ο μαύρος Μάγος Βαλτασάρ παρακολουθώντας την σκηνή, περιμένει την σειρά του κρατώντας το δώρο του (Σμύρνα). Στο μέσον των δύο βρίσκεται ο Μάγος Γασπάρ (πρόκειται για προσωπογραφία του Ντύρερ) με μακριά, κυματιστά μαλλιά, μακριά γενειάδα, υπέροχη ενδυμασία να κρατά το δώρο του (Λιβάνι), και να κοιτά τον Βαλτασάρ.
  • Το περιβάλλον θυμίζει Φλαμανδικό τοπίο. Τα εναπομείναντα ερείπια, οι ρωμαϊκές αψίδες μαζί με τις κινήσεις των ιππέων στο βάθος του πίνακα υπενθυμίζουν στον θεατή την δύση της ρωμαϊκής εποχής, ενώ η σκηνή της προσκύνησης μαρτυρά την εμφάνιση και την αποδοχή του νέου Χριστιανικού Ιδεώδους.
  • Ο Ελαφοκάνθαρος στο σκαλάκι κάτω δεξιά, η πεταλούδα μαζί με το μυρμήγκι πάνω στην μυλόπετρα κάτω αριστερά ζωγραφισμένα με το πινέλο του Ντύρερ είναι σύμβολα ελπίδας και σωτηρίας, ενώ το μονόγραμμα του καλλιτέχνη φαίνεται καθαρά πάνω στην πέτρα[4].

Τεχνοτροπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα κυριαρχούν τα έντονα χρώματα γεγονός που δείχνει την επίδραση της Βενετικής ζωγραφικής στον Καλλιτέχνη. Υπάρχει διαγώνια προοπτική τηρουμένων των αναλογιών. Πρόκειται για αριστούργημα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γκαλερί Ουφίτσι. «Η Προσκύνηση των Μάγων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 
  2. Francesca Marini (2007). «σελίδα 146». Μουσεία του Κόσμου-Ουφίτσι. Αθήνα: Η Καθημερινή. σελ. 189. ISBN 978-960-6709-27-2. 
  3. Μετάφραση Γ.Θωμόπουλος (1969). «σελίδα 145». Τα μεγάλα μουσεία του κόσμου-Ουφίτσι. Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη. σελ. 207. 
  4. Επιμέλεια Δ. Στεφανοπούλου (2006). «σελίδα 98». Φλωρεντία-Πινακοθήκη Ουφίτσι. Αθήνα: Πήγασος Εκδοτική. σελ. 159. 

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην εκκλησία του Ανακτόρου (Schlosskirche) ο Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του, στις 31 Οκτωβρίου 1517, ξεκινώντας έτσι τη Μεταρρύθμιση. Η θύρα όπου καρφώθηκαν οι θέσεις καταστράφηκε σε βομβαρδισμό της πόλης από τους Αυστριακούς το 1760. Στην πόλη δωρήθηκε αργότερα νέα χάλκινη θύρα, στην οποία είναι σκαλισμένο το κείμενο των 95 θέσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]