Η Πεντάμορφη και το Τέρας (ταινία, 2017)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις δείτε εδώ: Η Πεντάμορφη και το Τέρας (αποσαφήνιση)
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Beauty and the Beast
Κινηματογραφική Αφίσα της Ταινίας
ΣκηνοθεσίαΜπιλ Κόντον
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Χόμπερμαν
Τοντ Λίμπερμαν
ΣενάριοΣτίβεν Κμπόσκι
Έβαν Σπηλιωτόπουλος
Βασισμένο σεπαραμύθι της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν, ονόματι Η Πεντάμορφη και το Τέρας
ΠρωταγωνιστέςΈμμα Γουάτσον
Νταν Στήβενς
Λουκ Έβανς
Κέβιν Κλάιν
Τζος Γκαντ
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Στάνλεϊ Τούτσι
Όντρα Μακντόναλντ
Γκούγκου Μπάθα Ρο
Ίαν ΜακΚέλεν
Έμμα Τόμσον
ΜουσικήΆλαν Μένκεν
ΦωτογραφίαΤομπάιας Σλίσερ
ΜοντάζΒιρτζίνια Κατζ
ΕνδυματολόγοςJacqueline Durran[1]
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή13 Νοεμβρίου 1991 (Spencer House, Λονδίνο)
Κυκλοφορία22 Νοεμβρίου 1991 (ΗΠΑ)
Διάρκεια129'
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$160 εκατομμύρια[2][3]
Ακαθάριστα έσοδα$1.263 Δισεκατομμύρια[3]

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (πρωτότυπος τίτλος: Beauty and the Beast) είναι μία αμερικανική αισθηματική-μουσική ταινία φαντασίας, του 1991, σε σκηνοθεσία Μπιλ Κόντον και σενάριο των Στίβεν Κμπόσκι και Έβαν Σπηλιωτόπουλου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της Walt Disney Pictures και της Mandeville Films,[4] η ταινία είναι ένα ριμέικ ζωντανής ερμηνείας (live-action) της ομώνυμης ταινίας της Disney του 1991, η οποία και ήταν μια διασκευή του παραμυθιού Η Πεντάμορφη και το Τέρας της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Το βασικό καστ της ταινίας απαρτίζουν η Έμμα Γουάτσον και ο Νταν Στίβενς ως οι βασικοί χαρακτήρες και τους πλαισιώνουν οι Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν, Τζος Γκαντ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Όντρα Μακντόναλντ, Γκούγκου Μπάθα Ρο, Ίαν ΜακΚέλεν και η Έμμα Τόμσον.

Στην ταινία, η Μπελ φυλακίζεται από ένα τρομακτικό τέρας στο μαγεμένο του κάστρο, που σταδιακά την ερωτεύεται. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, η Μπελ μαθαίνει ότι το τέρας ήταν ένας αριστοκράτης της περιοχής, τον οποίο έχει καταραστεί μια μυστηριώδης μάγισσα, μαζί με τους υπηκόους του και τους έχει μεταμορφώσει στη μορφή που έχουν τώρα ως τιμωρία για την αναλγησία τους. Η Μπελ προσπαθεί ταυτόχρονα να αποφύγει έναν ναρκισσιστή κυνηγό που έχει εμμονή μαζί της, καταλήγοντας σε μία αντιπαράθεση μεταξύ των μνηστήρων της.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 18 Μαΐου 2015 και ολοκληρώθηκαν στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 13 Νοεμβρίου 1991 στο Spencer House στο Λονδίνο και κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 22 Νοεμβρίου του 1991.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία του 1780, μία μάγισσα μεταμφιεσμένη ως ζητιάνα εισβάλλει σε ένα βασιλικό χορό και προσφέρει στον πρίγκιπα του παλατιού ένα τριαντάφυλλο ως αντάλλαγμα για καταφύγιο από την καταιγίδα. Εξαιτίας της αλαζονείας του, η μάγισσα τον μεταμορφώνει σε τέρας, έτσι ώστε να η εμφάνισή του να ταιριάξει με τον απάνθρωπο χαρακτήρα του και τους υπηκόους του σε άψυχα αντικείμενα, διαγράφοντας το κάστρο από τη μνήμη των χωρικών. Για να λυθούν τα μάγια, ο πρίγκιπας θα πρέπει να μάθει να αγαπάει και κατόπιν να τον αγαπήσει κάποιος, πριν πέσει και το τελευταίο πέταλο.

Μετά από μερικά χρόνια, στο χωριό της Βιλνέβ, η Μπελ ζει με τον καλλιτέχνη και σκεπτικιστή πατέρα της, Μορίς. Ο Γκαστόν, ένας φημισμένος απόμαχος στρατιώτης, ζητά το χέρι της σε γάμο, αλλά εκείνη δεν τον θέλει λόγω της αλαζονείας και του ναρκισσισμού του. Στο δρόμο για την αγορά, ο Μορίς και το άλογό του χάνονται στο δρόμο για το δάσος και τους επιτίθενται λύκοι, καταλήγοντας έτσι στο κάστρο ζητώντας καταφύγιο από την κακοκαιρία. Ο Μορίς φυλακίζεται, καθώς προσπάθησε να κόψει ένα τριαντάφυλλο από τον κήπο. Η Μπελ καταφθάνει στο κάστρο για να σώσει τον πατέρα της και παίρνει τη θέση του. Η Μπελ μπαίνει στην απαγορευμένη δυτική πτέρυγα και βρίσκει το τριαντάφυλλο, με αποτέλεσμα να εξαγριώσει το τέρας και να την κάνει να φύγει τρομαγμένη μέσα στο δάσος. Όταν της επιτίθενται οι λύκοι, το τέρας παλεύει μαζί τους για να τους διώξει και τραυματίζεται σοβαρά. Εκείνη το βοηθάει να πάνε πίσω στο κάστρο και του περιποιείται τα τραύματα. Αναπτύσσεται μια φιλία, και οι υπήκοοι θεωρούν ότι είναι αυτή που θα λύσει τα μάγια. Το τέρας αρχίζει να νιώθει συναισθήματα για εκείνη, όμως η Μπελ έχει αμφιβολίες εξ αιτίας της αιχμαλωσίας της. Ο Μορίς γυρίζει στο χωριό αλλά δεν καταφέρνει να πείσει τους άλλους ότι η Μπελ κινδυνεύει. Ο μοναδικός που προτίθεται να τον βοηθήσει είναι ο Γκαστόν με το φίλο του ΛεΦου, αλλά όταν ο Γκαστόν του αποκαλύπτει τις αληθινές του προθέσεις, ότι θέλει να παντρευτεί τη Μπελ, ο Μορίς αρνείται και ο Γκαστόν τον αφήνει στο δάσος να πεθάνει. Τον σώζει μια ζητιάνα, η Άγκαθα, και κατηγορεί ανοιχτά τον Γκαστόν για το έγκλημα, αλλά εκείνος χρηματίζει τον Μεσιέ Ντ'Αρκ να στείλει το Μορίς στο φρενοκομείο.

Μετά από ένα ρομαντικό χορό με το τέρας, η Μπελ ανακαλύπτει την δύσκολη κατάσταση του πατέρα της μέσα από το μαγικό καθρέφτη. Το τέρας της επιτρέπει να πάει να σώσει το Μορίς, δίνοντάς της τον καθρέφτη για να μπορεί να τον βλέπει. Στο χωριό, η Μπελ αποδεικνύει ότι ο πατέρας της δεν είναι τρελός, δείχνοντας στους χωρικούς το τέρας μέσα στον καθρέφτη. Όταν ο Γκαστόν καταλαβαίνει ότι η Μπελ αγαπάει το τέρας, την πετάει μαζί με το Μορίς στο άσυλο και προτρέπει τους χωρικούς να τον ακολουθήσουν για να σκοτώσουν το τέρας. Η Μπελ κι ο Μορίς το σκάνε και η Μπελ ακολουθεί τους χωρικούς.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Γκαστόν εγκαταλείπει το σύμμαχό του ΛεΦου, ο οποίος πάει με το μέρος των υπηκόων για να διώξουν τους χωρικούς. Ο Γκαστόν βρίσκει το τέρας στον πύργο και του επιτίθεται, το οποίο είναι σε μεγάλη κατάθλιψη και δε νοιάζεται να αμυνθεί, όμως αποκτάει και πάλι δυνάμεις όταν βλέπει ότι η Μπελ επέστρεψε. Παλεύει με τον Γκαστόν, ο οποίος και τον αποτελειώνει λίγο πριν φτάσει στη Μπελ, ενώ η γέφυρα κάτω από τα πόδια του Γκαστόν καταρρέει και τον βρίσκει ο θάνατος. Το τέρας πεθαίνει και το τελευταίο πέταλο πέφτει. Η Άγκαθα αποκαλύπτει ότι είναι η Μάγισσα και όταν η Μπελ ομολογεί την αγάπη της, η μάγισσα λύνει τα μάγια, επαναφέροντας το τέρας στην ανθρώπινη μορφή του. Μαζί του επανέρχεται η μορφή των υπηκόων και η μνήμη των κατοίκων του χωριού. Ο πρίγκιπας και η Μπελ διοργανώνουν ένα χορό για όλο το χωριό και γλεντούν ευτυχισμένοι.

Ελληνική Μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός
Μπελ Αλεξάνδρα Λέρτα
Τέρας Γιάννης Παλαμίδας
Γκαστόν Άλεξ Παναγής
Λουμιέρ Χρήστος Θάνος
Μαντάμ Τσαγερώ Σία Κοσκινά
Θρυψαλάκι Αλέξανδρος Ντούνης
Τικιτάκας Τάσος Κωστής
Πλουμέτ (διάλογοι) Λίλη Τέγου
Πλουμέτ (τραγούδι) Βάσια Ζαχαροπούλου
Ντουλάπα Πένυ Δεληγιάννη
Μαέστρο Αλέξης Ζερβανός
Μορίς Δημήτρης Κοντογιάννης
Λε Φου Στρατής Στηλ
Άγκαθα Μάγκυ Χαραλαμπίδου
Κλοτίλντ Ζωή Κατσάτου

Αμφισβήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία, είχε συζητηθεί ότι ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον θα έδινε μια γκέι σκηνή στον ΛεΦου όταν κλείνει το μάτι στο τραγούδι Γκαστόν στο στίχο "Ρώτα τον Τομ, το Ντικ και το Στάνλεϊ και θα σου πουν σε ποιανού ομάδα είναι!". Το κλείσιμο του ματιού του ΛεΦου σε αυτό το στίχο υπονοεί ότι η "ομάδα" αναφέρεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε μία συνέντευξη ο Κόντον δήλωσε "Μπορώ να πω ότι έχω βαρεθεί με αυτό το θέμα. Έχετε δει την ταινία - είναι παιδιάστικο και το θέμα είναι υπερπροβλημένο." Ο Κόντον επίσης πρόσθεσε ότι στην ταινία παρουσιάζεται περισσότερη ποικιλομορφία από τον υπερπροβλημένο ΛεΦου: "Ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε διαφυλετικά ζευγάρια - αυτό είναι μια γιορτή της μοναδικότητας του καθενός και αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον."[5]

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ήταν υπό σκέψεις για να απαγορεύσουν την ταινία στη χώρα,[6] αλλά αποφάσισαν αντ' αυτού να την απαγορεύσουν σε θεατές κάτω των 16 χωρίς τη συνοδεία ενηλίκου.[7] Επίσης, ένας κινηματογράφος στην Αλαμπάμα δεν θα προβάλει την ταινία λόγω της δευτερεύουσας πλοκής.[8] Στη Μαλαισία, η Επιτροπή Λογοκρισίας Ταινιών επέμενε να κοπεί η "γκέι στιγμή", καταλήγοντας σε αναβολή επ' αόριστον από τη Disney, ακολουθώντας την απόφαση να την αποσύρει τελείως εάν δεν προβληθεί αλογόκριτη.[9][10][11] Το στούντιο μετακίνησε την ημερομηνία κυκλοφορίας στις 30 Μαρτίου, προκειμένου να δώσει περισσότερο χρόνο στην επιτροπή λογοκρισίας της Μαλαισίας να λάβουν απόφαση για το αν θα προβληθεί ή όχι χωρίς αλλαγές.[12]

Υπήρξε επίσης σειρά από μποϊκοτάζ εις βάρος της ταινίας. Ένα κάλεσμα για μποϊκοτάζ στο LifePetitions έλαβε 129.000 υπογραφές,[13] ενώ η Ένωση της Αμερικάνικης Οικογένειας απεύθυνε κάλεσμα για μποϊκοτάζ μ πάνω από 50.000 υπογραφές.[14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pan: dressing the immortal Peter and his pals». (Αγγλικά) Pan: dressing the immortal Peter and his pals. Ανακτήθηκε στις 11  Ιουνίου 2016.
  2. Kilday, Gregg (2 Μαρτίου 2017). «'Beauty and the Beast' Director on How 'La La Land' Is Bringing Musicals Back». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 «Beauty and the Beast (2017)». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  4. McClintock, Pamela (24 Μαΐου 2016). «'Beauty and the Beast' Teaser Tops 'Star Wars: Force Awakens' in First Day». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2016. 
  5. «Bill Condon on Beauty and the Beast, His Musical Influences, and Lindsay Lohan's Plan for The Little Mermaid». Vulture. 15 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  6. «Russia May Ban Disney's 'Beauty and the Beast' Over Gay Character». Variety. 4 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  7. «Russia won't ban Beauty and the Beast — but will have an age restriction». Entertainment Weekly. 6 Μαρτίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 
  8. «Alabama Theater Won't Show 'Beauty And The Beast' Because Of Gay Subplot». The Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017. 
  9. Cheang, Michael (13 Μαρτίου 2017). «Beauty and the Beast release postponed for 'internal review'». The Star Online. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017. 
  10. «Disney pulls Beauty and the Beast from cinemas in Malaysia "until further notice"». Digital Spy. 13 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  11. «Disney refuses to cut 'gay moment' from 'Beauty and the Beast' for Malaysia». Malay Mail Online. 15 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017. 
  12. Mia Galuppo (15 Μαρτίου 2017). «Disney Defies Malaysia Censors, Won't Cut 'Beauty and the Beast' Gay Moment». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017. 
  13. «SIGN THE BOYCOTT: Tell Disney 'NO' to LGBT agenda in Beauty and the Beast - #BoycottDisney». 
  14. «Say NO to Disney, say YES to Pilgrim's Progress!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]