Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (πίνακας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
The Battle of Trafalgar
ΟνομασίαΗ Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
The Battle of Trafalgar
ΔημιουργόςQ159758
Έτος δημιουργίας1824
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
Ύψος75 εκατοστά
Πλάτος61 εκατοστά
ΠόληΓκρηνουίτς
ΜουσείοΕθνικό Ναυτικό Μουσείο, Γκρηνουίτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (The Battle of Trafalgar) είναι ελαιογραφία, η οποία δημιουργήθηκε το 1824 από τον Ουίλλιαμ Τέρνερ. Ο πίνακας ζητήθηκε από τον Γεώργιο Δ΄ για την Βαμμένη Αίθουσα[Σημ. 1] στο Greenwich, ως ένα κρεμαστό κόσμημα (κολιέ) για του Louthebourg «Τη δράση του Λόρδου Χάου (Lord Howe)» ή «την Ένδοξη Πρώτη Ιουνίου».[Σημ. 2] Δείχνει το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού Βίκτορυ[Σημ. 3] (όπου το Victory μεταφραζόμενο, σημαίνει Νίκη) (HMS Victory) στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Ήταν αμφιλεγόμενος εκείνη την εποχή, δεδομένου ότι δεν θεωρήθηκε ότι είναι ιστορικά ακριβής. Ο Τέρνερ επέλεξε να συνδυάσει γεγονότα από διάφορες στιγμές της ναυμαχίας:

  • Το περίφημο σήμα του Λόρδου Νέλσον («Η Αγγλία περιμένει από τον καθένα σας να επιτελέσει το καθήκον του» - («England expects that every man will do his duty»)) ανεμίζει από το πλοίο Victory (11:50). Ο Ουίλλιαμ Τέρνερ παρουσιάζει τις σημαίες σημάτων να ανεμίζουν από τον κύριο ιστό, αν και στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχαν ανεμίσει από τον ιστό της πρύμης και αντικαταστάθηκαν με το σινιάλο: «εμπλακείτε πιο στενά με τον εχθρό» («engage the enemy more closely»), όταν άρχισε η μάχη.
  • Ο άνω-προωραίος ιστός πέφτει (13:00).
  • Ο Αχιλλεύς (Achille),[Σημ. 4] φλέγεται στο βάθος (αργά το απόγευμα).
  • Ο Επίφοβος (Redoutable),[Σημ. 5] βυθίζεται σε πρώτο πλάνο (την επομένη ημέρα).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Old Royal Naval College είναι το αρχιτεκτονικό επίκεντρο της Maritime Greenwich, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Greenwich, του Λονδίνου, που περιγράφεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ως «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας» και υπολογίζεται να είναι το πιο «έξοχο και πιο εντυπωσιακό σύνολο αρχιτεκτονικής και τοπίου στις Βρετανικές Νήσους». Την κατασκευή διαχειρίζεται το Ίδρυμα Greenwich για το Old Royal Naval College (Ίδρυμα), που συστάθηκε τον Ιούλιο του 1998 ως Εγγεγραμμένη Φιλανθρωπία (Registered Charity), προκειμένου να «φροντίζει αυτά τα υπέροχα κτίρια και τις πέριξ αυτών γαίες, προς όφελος του έθνους». Το 2014 το Old Royal Naval College ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει το επόμενο στάδιο των φιλόδοξων σχεδίων του για την αποκατάσταση της Βαμμένης Αίθουσας (Painted Hall). Για τα επόμενα τρία έτη τα 3.700 μ2 του αριστουργήματος του Thornhill θα πρέπει να ανακαινισθούν. Το έργο της διατήρησης θα επικεντρωθεί στην Κάτω Αίθουσα (Lower Hall) (η Άνω Αίθουσα (Upper Hall) είχε ανακαινισθεί το 2013).[Παρ. Σημ. 1][Παρ. Σημ. 2][Παρ. Σημ. 3]
  2. «Η δράση του Λόρδου Χάου (Lord Howe)» ή η «Ένδοξη Πρώτη Ιουνίου», είναι ένας πίνακας ζωγραφικής του 1795, από τον Philippe Jacques de Loutherbourg της νίκης των Βρετανικών ναυτικών δυνάμεων υπό τον Λόρδο Χάου, εναντίων μιας Γαλλικής δύναμης με επικεφαλής τον Louis Thomas Villaret de Joyeuse στην Ένδοξη Πρώτη Ιουνίου του 1794. Μετά από καιρό στη Βασιλική Συλλογή του Γεωργίου Δ΄, σήμερα είναι στη συλλογή του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου και σε έκθεση στο ισόγειο της Οικίας της Βασίλισσας (στο Greenwich), στη θέση του πίνακα του Ουίλλιαμ Τέρνερ «Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» (καθότι ο τελευταίος βρίσκεται σε μακροχρόνιο δανεισμό στην αλλοδαπή).
  3. Το HMS Victory είναι ένα 104-κανονιών πρώτης τάξεως πλοίο της γραμμής του Βασιλικού Ναυτικού, παραγγέλθηκε το 1758, ναυπηγήθηκε το 1759 και εγκαινιάσθηκε το 1765. Είναι περισσότερο γνωστό ως η ναυαρχίδα του Λόρδου Νέλσον στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, το 1805.
  4. Ο Αχιλλέας (Achille), ήταν ένα Γαλλικό πλοίο κλάσης Téméraire, κατηγορίας 74-κανονιών, ναυπηγημένο στο Rochefort το 1803, από σχέδια του Jacques-Noel Sane. Υπό τις εντολές του Πλοιάρχου Louis Gabriel Deniéport, έπλευσε ως προπορευτής του Γαλλικού στόλου στις 20 Οκτ. 1805, λίγο πριν από τη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και ήταν το πρώτο Γάλλο-Ισπανικό πλοίο, το οποίο είδε τον Αγγλικό στόλο, κατά τις 6 μ.μ. (18:00).
  5. Ο Επίφοβος (Redoutable), ήταν ένα Γαλλικό πλοίο κλάσης Téméraire, κατηγορίας 74-κανονιών. Έλαβε μέρος στις μάχες των πόλεμων της Γαλλικής Επανάστασης στη μοίρα της Βρέστης, υπηρέτησε στην Καραϊβική το 1803 και μονομάχησε με το HMS Victory στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, σκοτώνοντας τον Αντιναύαρχο Οράτιο Νέλσον κατά την ώρα της μάχης. Βυθίστηκε στην καταιγίδα που ακολούθησε τη μάχη.

Παραπομπές σημειώσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Maritime Greenwich: Evaluation 2004» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2009. 
  2. «UNESCO papers». Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2009. 
  3. «Painted Hall Conservation Project». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2014. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tracy, Nicholas. Nelson's Battles: The Art of Victory in the Age of Sail. Chatham Publishing, 1996. (p 194)
  • Geoffrey Quilley, 'The Battle of the Pictures: Painting the History of Trafalgar', in David Cannadine (ed.), Trafalgar in History: A Battle and its Afterlife, (London: Macmillan, 2006), pages 121-138

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]