Η Barbie στον Καρυοθραύστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Μπάρμπι στον Καρυοθραύστη)
Η Barbie στον Καρυοθραύστη
ΣκηνοθεσίαΌουεν Χέρλι
ΠαραγωγήΤζέσικα Ντέρτσιν
Τζένιφερ Τουάϊνερ ΜακΚάρον
ΣενάριοΡόμπ Χάντνατ
ΙστορίαΛίντα Ενγκλεζίπεν
Χίλαρι Χίνκλ
Βασισμένο σεΟ Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς Ποντικός του Ε.Τ.Α Χόφμαν
Ο Καρυοθραύστης του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
ΠρωταγωνιστέςΚέλλυ Σέρινταν
Τιμ Κάρι
Κέρμπι Μόροου
Ηθοποιοί φωνήςKelly Sheridan, Kirby Morrow, Τιμ Κάρι και Chantal Strand
ΜουσικήΆρνι Ρόθ
ΜοντάζΆνν Χοέρμπερ
Εταιρεία παραγωγήςMainframe Entertainment
Mattel Entertainment
ΔιανομήArtisan Entertainment (αρχικά)
Universal Studios Home Entertainment (επανέκδοση)
Πρώτη προβολή23 Οκτωβρίου 2001
Διάρκεια78 λεπτά
Προέλευση ΗΠΑ
Καναδάς Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΗ Barbie Ραπουνζέλ

Η Barbie στον Καρυοθραύστη (Αγγλικά: Barbie in the Nutcracker) είναι ταινία κινουμένων σχεδίων του 2001, σε σκηνοθεσία Όουεν Χάρλεϊ.[1] Η πρώτη ταινία της Μπάρμπι, ήταν Η Μπάρμπι και η Rockers: από αυτόν τον κόσμο το 1987. Η Μπάρμπι στον Καρυοθραύστη είναι η πρώτη ταινία amimation μέσω γραφικών στοιχείων.

Η ιστορία είναι προσαρμοσμένη στο βιβλίο Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς Ποντικός και στη μουσική μπαλέτου του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Η ταινία περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό των συλλήψεων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων των χορών από τα μέλη του New York City Ballet και η χορογραφία από τον Πίτερ Μάρτινς. Επίσης είναι η πρώτη ταινία της Μπάρμπι που διαθέτει φωνή.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία ξεκινά με την Μπάρμπι και την μικρή αδελφή της Κέλι λέγοντας της, ότι δεν είναι σε θέση να εκτελέσει μια κίνηση μπαλέτου και φοβάται να πάει στη σκηνή. Η Μπάρμπι της λέει την ιστορία για τον Καρυοθραύστη για να της φτιάξει το κέφι. Η Κλάρα ζει με μαζί με τον παππού της Ντροσελμάγιερ και τον μικρότερο αδελφό της Τόμυ. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η οικογένεια δέχεται μια αιφνιδιαστική επίσκεψη από τη ζωηρή θεία Ελίζαμπεθ, η οποία έρχεται φέρνοντας δώρα για την ανιψιά και τον ανιψιό της. Η Κλάρα λαμβάνει έναν Καρυοθραύστη και η θεία Ελίζαμπεθ της λέει ότι στο εσωτερικό του, χτυπάει η καρδιά ενός πρίγκιπα. Ο Τόμυ το έχει πάρει για να παίξει αλλά στον καυγά, σπάει το χέρι του.

Η Κλάρα καταφέρνει να διορθώσει το Καρυοθραύστη και αποκοιμιέται κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκείνη ξυπνά για να δει τον Καρυοθραύστη και την καταπολέμηση του Βασιλιά Ποντικού και του στρατού του. Όταν η Κλάρα προσπαθεί να βοηθήσει, ο Βασιλιάς Ποντικός την συρρικνώνει στο μέγεθος του. Ο Καρυοθραύστης αποκαλύπτει ότι έχει ένα μαγεμένο κουφέτο και προσπαθεί να βρει την Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα, το μόνο πρόσωπο που μπορεί να τον σταματήσει είναι ο Βασιλιάς Ποντικός. Ακολουθώντας τη συμβουλή η σοφή κουκουβάγια και το ρολόι του παππού, ο Καρυοθραύστης δείχνει στην Κλάρα να τον ακολουθήσει, δεδομένου ότι η Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα είναι η μόνη που μπορεί να την κάνει στο αρχικό μέγεθος της.

Η κουκουβάγια δίνει στην Κλάρα ένα μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς από ένα στολίδι-χορευτή μπαλέτου. Αυτό το μενταγιόν έχει τη δύναμη να στείλει την Κλάρα πίσω στο σπίτι αφού βρει τη Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα. Με αυτό ο Καρυοθραύστης και η Κλάρα ξεκινάνε το ταξίδι τους. Οι δύο τους στο ταξίδι στη γη των Περβένια και στο χωριό Τζίντζερμπέρντ, οι ντόπιοι δείχνουν ότι ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου, είναι ο πρίγκιπας Έρικ, ενώ έχει χαθεί στον απόηχο των προσπαθειών του Βασιλιά Ποντικού να κατακτήσει τον κόσμο. Η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης έχουν στοιχεία ότι λείπει πρίγκιπας και ο ίδιος αποκαλύπτει την ανευθυνότητα του. Λόγω της απρόσεχτης στάσης του ο Βασιλιάς Ποντικού, έχει ενεργήσει ώστε να είναι Βασιλιάς μέχρι ο Έρικ (Καρυοθραύστης) να αντιληφθεί τις ευθύνες του.

Δυστυχώς, το Βασιλιάς Ποντικός αποφασίζει ότι θέλει να είναι Βασιλιάς για πάντα και έτσι βάζει ένα ξόρκι στον Έρικ, λόγω της οποίας μετατράπηκε σε καρυοθραύστη. Ο Έρικ ξέρει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες ενέργειές του. Ελπίζει να εξαγοραστεί την εύρεση του από την Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα και να κάνει τα πράγματα όπως ήταν. Εν τω μεταξύ, ο Βασιλιάς Ποντικός προσπαθεί να μάθει περισσότερα σχετικά με την Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα, αλλά το μόνο που βρίσκει μια αναφορά σε αυτήν: Είναι το είδος, έξυπνο και γενναίο. Θυμωμένος, διατάζει τα στρατεύματά του να πάνε με την ελπίδα να σταματήσουν τον Καρυοθραύστη προτού να μπορεί να την φτάσει. Μαζί με την αλαζονική Κυρία Μέντα και τον Καπετάν Ζαχαρωτό, η ομάδα έχει ως στόχο να βρει την Ζαχαρωτή πριγκίπισσα, και η ήττα του Βασιλιά Ποντικό, ο οποίος παρακολουθεί και προσπαθεί να τους σαμποτάρει.

Μετά τη διέλευση της Θάλασσας των καταιγίδων, η ομάδα έχει φτάσει στο νησί της Ζαχαρωτής Πριγκίπισσας. Όταν η Κλάρα χωρίζεται από την ομάδα, οι οποίοι είναι όλοι φυλακισμένοι από τον Βασιλιά Ποντικό, κάνει προσπάθειες να ελευθερώσει τους φίλους της. Μετά από την διάσωση, ο Καρυοθραύστης παλεύει μια τελική μάχη με τον Βασιλιά Ποντικό. Ο Βασιλιάς Ποντικό παίρνει φαινομενικά πλεονέκτημα σε σχέση με τον καρυοθραύστη, η Κλάρα κάνει άλματα ανάμεσά τους. Ο Βασιλιάς Ποντίκι προσπαθεί να μετατρέψει την Κλάρα σε πιο μικρή, αλλά ο Καρυοθραύστης χρησιμοποιεί το σπαθί του για να εκτρέψει την μαγεία του Βασιλιά Ποντικού πίσω στο Βασιλιά Ποντικό. Ο Βασιλιάς Ποντικός συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός ποντικιού και φεύγει στους υπονόμους.

Ο Καρυοθραύστης έχει φαινομενικά τραυματιστεί, η Κλάρα τον φιλάει, τότε αυτός έχει αποκατασταθεί στην πραγματική μορφή του - τον Πρίγκηπα Έρικ, και η Κλάρα, επειδή ήταν σε θέση να σπάσει τα μάγια, αποκαλύπτεται ως την Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα. Η Στολή της, μεταμορφώνεται σε ένα όμορφο φόρεμα και ο Έρικ στέφεται Βασιλιάς. Το ζευγάρι έχει αγάπη ανάμεσά του, στο χορό οι πολίτες του κράτους της Περβένια γιορτάζουν τη νίκη τους. Ο Έρικ την ρωτά αν θέλει να επιστρέψουν στην πατρίδα της, αλλά η Κλάρα λέει ότι μέσα από την καρδιά, ότι είναι ήδη εκεί. Ωστόσο, ο συρρικνωμένος Βασιλιάς Ποντίκι κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να νικήσει την Κλάρα. Ορμά προς την Κλάρα και κλέβει την καρδιά μενταγιόν σε σχήμα φοράει και την ανοίγει. Η Κλάρα αρχίζει να εξασθενίζει και τελικά εξαφανίζεται. Για τον Έρικ είναι το πιο λυπηρό γεγονός.

Η Κλάρα ξυπνάει το σαλόνι όπου και αποκοιμήθηκε. Βρίσκει το Καρυοθραύστη να λείπει για μια ακόμη φορά. Τρέχει στον παππού της, ο οποίος απορρίπτει για την ιστορία και την φαντασία της. Εκείνη τη στιγμή, η θεία Ελισάβετ επιστρέφει με έναν νεαρό άνδρα που είναι ο Έρικ. Αποκαλύπτοντας ότι είναι ένας φίλος, που ήρθε για το δείπνο και σέρνει τον Παππού Ντροσελμάγιερ και Τόμυ μακριά. Ο Έρικ δίνει πίσω το μενταγιόν και της ζητάει να χορέψουν. Εκείνη απαντά: «Δεν θα μπορούσα να πω« όχι »στο Βασιλιά, και το ζευγάρι μαζί χορεύει βαλς. Η Χιονόσφαιρα δείχνει τον Πρίγκιπα, τώρα Βασιλιά και Ζαχαρωτή Πριγκίπισσα να χορεύουν ευτυχισμένοι στην αυλή του παλατιού. Η ιστορία πηγαίνει πίσω στο Κέλι και την Μπάρμπι. Η Κέλι αντιλαμβάνεται τη σημασία του να μην σταματήσει και να κάνει μία ακόμη προσπάθεια για το μπαλέτο που απλά δεν μπορεί να κάνει. Η Κέλι και η Μπάρμπι χορεύουν με τη μουσική και η Κέλι παίρνει τελικά την απόφαση.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Χαρακτήρας
Κέλι Σέρινταν Μπάρμπι / Κλάρα / Καραμελένια Πριγκίπισσα
Κίρμπι Μόροου Καρυοθραύστης / Πρίγκιπας Έρικ
Τιμ Κάρι Βασιλιάς Ποντικός
Πίτερ Κελάμις Πιμ
Κρίστοφερ Γκέιζ Κυρία Μέντα
Ίαν Τζέιμς Κόρλετ Καπετάν Ζαχαρωτό
Σαντάλ Στραντ Κέλι
Καθλίν Μπαρ Θεία Ελίζαμπεθ Ντροσελμάγιερ / Κουκουβάγια
Φρενς Τίκνερ Παππούς Ντροσελμάγιερ
Άλεξ Ντοντάκ Τόμυ
Μπριτ ΜακΚίλιπ Πεπερμίντ Κορίτσι
Ντάνι ΜακΚίνον Τζίντζερμπρεντ Αγόρι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Barbie in the Nutcracker». Barbie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2013. 

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]