Η Μούσα της Κορτόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μούσα της Κορτόνα
ΟνομασίαΜούσα της Κορτόνα
ΔημιουργόςQ3182429
Έτος δημιουργίαςΠιθανώς τέλη δεκαετίας 1860
ΕίδοςΕγκαυστική τεχνική
Ύψος38,5 εκ.
Πλάτος33 εκ.
ΠόληΙταλία
ΜουσείοL'Accademia Etrusca
δεδομένα

Η Μούσα της Κορτόνα (La Musa di Cortona) είναι έργο χαρακτικής του Ιταλού Τζιάκομο Καρέλι.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας βρέθηκε τυχαία από έναν Ιταλό χωρικό[2] το 1732 κοντά στην Τσεντόια (Centoia), μεταξύ Κιούζι και Μοντεπουλτσάνο στην Τοσκάνη. Ο χωρικός όργωνε το χωράφι του, όταν το άρωτρο αναποδογύρισε μια πλάκα. Από κοντά είδε ότι η κάτω πλευρά της πλάκας ήταν ζωγραφισμένη και την ανασήκωσε για να την δει καλύτερα. Την καθάρισε, και βλέποντας την εικόνα την πήρε σπίτι του και με ευλάβεια την έστησε το εικονοστάσι, στο καντήλι ακριβώς.

Μετά από καιρό η γυναίκα του αρρώστησε βαριά και η υγεία της χειροτέρευε, οπότε ο χωρικός έφερε έναν παπά για να την εξομολογήσει πριν πεθάνει. Ο παπάς μπαίνοντας στο φτωχικό και βλέποντας την εικόνα μάλωσε τον χωρικό που έβαλε στο καντήλι ειδωλολατρική εικόνα. Ο χωρικός του απάντησε, αφελώς, ότι είναι η εικόνα της Παναγίας. Ο παππάς του είπες ότι "όχι, είναι εικόνα του σατανά!", και του είπε να τη βγάλει αμέσως. Ο χωρικός την πήρε από το καντήλι και για να μην την πετάξει στην φωτιά την έκανε πορτάκι στον φούρνο του.

Έμεινε εκεί μέχρι το 1735, όταν την ανακάλυψε ο ιδιοκτήτης της περιοχής, ο ιππότης Τομμάζο Τομμάζι και την κράτησε στην ιδιωτική του συλλογή. Το 1851 η μαντάμ Λουίζ Μπαρτολόττι Τομάζι παρουσίασε την εικόνα στην Τοσκανική Ακαδημία της Κορτόνα (L'Accademia Etrusca) και έτσι η εικόνα μπήκε στο μουσείο, και από τότε ονομάζεται «Μούσα της Κορτόνα».

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας είναι πλάκα διαστάσεων 38,5 επί 33 εκατοστά. Είναι μονοκόμματη, αλλά θεωρείται ότι είναι μέρος ενός έργου μεγαλύτερων διαστάσεων, που χάθηκε. Εικονίζει μια γυναίκα, σε μέγεθος δύο τρίτα του φυσικού. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Τα χρώματα και η εικόνα δεν αλλοιώθηκαν από την επίδραση της φωτιάς, ούτε και γδάρθηκαν από την αιχμή του αρότρου. Η εικόνα ερμηνεύεται ως η μούσα Πολύμνια. Είναι δαφνοστεφανωμένη, γυμνή στο δεξί στήθος και κρατάει λύρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Muse of Cortona». philamuseum.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. 
  2. «On the Antique Painting of Cleopatra». penelope.uchicago.edu. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]