Η Μεγάλη Πορεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης όπου απεικονίζεται η Μεγάλη Πορεία

Με τον όρο Η Μεγάλη Πορεία (κινέζικα: 长征, αγγλικά: Long March) είναι γνωστή η στρατιωτική υποχώρηση που πραγματοποίησε ο Κόκκινος Στρατός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), πρόδρομος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ούτως ώστε να αποφύγει την καταδίωξη του Εθνικού Στρατού του Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (CNP/KMT).[1][2]

Κυριολεκτικά, η Μεγάλη Πορεία ήταν μια σειρά από πορείες, καθώς αρκετοί κομμουνιστικοί στρατοί στο νότο επίσης διέφυγαν προς τα βόρεια και τα δυτικά. Ωστόσο, η πιο γνωστή πορεία ξεκίνησε από την επαρχία Jiangxi τον Οκτώβριο του 1934 και τελείωσε στην επαρχία Shaanxi τον Οκτώβριο του 1935.[3]

Ο Πρώτος Στρατός Μετώπου της Κινεζικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, με επικεφαλής μια άπειρη στρατιωτική επιτροπή, βρισκόταν στο χείλος του αφανισμού από τα στρατεύματα του στρατηγού Τσιάνγκ Κάι-σεκ στο προπύργιο τους στην επαρχία Τζιανγκσί. Το ΚΚΚ, υπό την τελική διοίκηση του Μάο Τσε Τουνγκ και του Ζου Ενλάι, διέφυγε σε μια κυκλική υποχώρηση προς τα δυτικά και βόρεια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διένυσε πάνω από 9.000 χλμ σε περίπου 370 ημέρες. Η διαδρομή περνούσε από μερικά από τα πιο δύσκολα εδάφη της δυτικής Κίνας ταξιδεύοντας δυτικά, μετά βόρεια, μέχρι το Shaanxi.[4]

Η Μεγάλη Πορεία ξεκίνησε την άνοδο στην εξουσία του Μάο Τσε Τουνγκ, η ηγεσία του οποίου κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του κέρδισε την υποστήριξη των μελών του κόμματος. Οι σκληροί αγώνες της Μεγάλης Πορείας, η οποία ολοκληρώθηκε μόνο από το ένα δέκατο περίπου της δύναμης που εγκατέλειψε το Jiangxi (περίπου οκτώ χιλιάδες επέζησαν από τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες), αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ΚΚΚ και σφράγισαν το κύρος του Μάο και των υποστηρικτών του, ως οι νέοι ηγέτες του κόμματος τις επόμενες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chang, Jung· Halliday, Jon (2005). Mao: The Unknown Story. Alfred A. Knopf. σελίδες 814 pages. ISBN 0-679-42271-4.  Unknown parameter |name-list-style= ignored (βοήθεια)
  2. Kampen, Thomas (2000). Mao Zedong, Zhou Enlai and the Evolution of the Chinese Communist Leadership. Nordic Institute of Asian Studies. σελίδες 66–83. ISBN 87-87062-76-3. 
  3. Jocelyn, Ed & McEwen, Andrew (Μαρτίου 2006). The Long March. Constable and Robinson. σελίδες 320 pages. ISBN 1-84529-255-3. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  4. Zhang, Chunhou. Vaughan, C. Edwin. [2002] (2002). Mao Zedong as Poet and Revolutionary Leader: Social and Historical Perspectives. Lexington books. (ISBN 0-7391-0406-3). p. 65.