Η Μαρκησία ντε Σαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μαρκησία ντε Σαντ
ΣυγγραφέαςΓιούκιο Μισίμα
Παγκόσμια πρώτη παράσταση14  Νοεμβρίου 1965
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςKinokuniya Hall
Γλώσσα πρωτότυπουΙαπωνικά
Είδοςθεατρικό έργο

Η Μαρκησία ντε Σαντ είναι θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιάπωνα δραματουργού Γιούκιο Μισίμα. Γράφτηκε το 1965 και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Τατσούχικο Σιμπουσάουα Η ζωή του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του Μισίμα, ενώ μία από τις πιο γνωστές σκηνοθεσίες του είναι εκείνη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν[1].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο διαδραματίζεται στο Παρίσι την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και διαιρείται σε τρεις πράξεις. Όλα τα πρόσωπα του έργου είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μισίμα, το συγκεκριμένο έργο μπορεί να περιγραφεί ως «Ο Σαντ ιδωμένος μέσα από τα μάτια γυναικών[2]». Οι τρεις χαρακτήρες του έργου είναι ιστορικά πρόσωπα, οι άλλες τρεις γυναίκες επινοήσεις του ποιητή.

Το έργο εκδόθηκε με επίμετρο, όπου ο Μισίμα εξηγεί ποια υπήρξε η αρχική έμπνευση, πώς έχτισε το θέμα του και ποιες ήταν οι προθέσεις του. Όπως γράφει ο ίδιος: «Με τέτοιες σκέψεις στο μυαλό μου άρχισα να γράφω το έργο, μολονότι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι πήγε εντελώς σύμφωνα με τα σχέδιά μου. Για ένα είμαι σίγουρος εντούτοις, κι αυτό είναι ότι τούτο το έργο αντιπροσωπεύει θέσεις για το θέατρο που έχω καλλιεργήσει στη διάρκεια πολλών χρόνων, σπρωγμένες στα άκρα της λογικής τους συνέπειας[3]

Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρκησία ντε Σαντ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιαπωνία το 1965. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1988 σε σκηνοθεσία και μετάφραση Μάγιας Λυμπεροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Madame de Sade: Bergman's hit production of Yukio Mishima's play». Ingmar Bergman Foundation. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. Μισίμα, Γιούκιο (2011). Η Μαρκησία ντε Σαντ. επίμετρο: Γιούκιο Μισίμα, μετάφραση από τα Ιαπωνικά - σημείωμα του μεταφραστή: Ο Γιούκιο Μισίμα και το θέατρο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: Για την Μαρκησία ντε Σαντ, Δύο επιστολές του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Αθήνα: Άγρα. σελ. 153. ISBN 978-960-325-949-7. 
  3. Μισίμα, Γιούκιο (2011). Η Μαρκησία ντε Σαντ. επίμετρο: Γιούκιο Μισίμα, μετάφραση από τα Ιαπωνικά - σημείωμα του μεταφραστή: Ο Γιούκιο Μισίμα και το θέατρο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: Για την Μαρκησία ντε Σαντ, Δύο επιστολές του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Αθήνα: Άγρα. σελ. 154. ISBN 978-960-325-949-7. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]