Η Μαρία της Γειτονιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Μαρία της γειτονιάς)
Η Μαρία της Γειτονιάς
ΕίδοςΤηλενουβέλα
ΔημιουργοίΙνές Ροδένα
ΣκηνοθεσίαΜπεατρίς Σέρινταν
Μάρτα Λούνα
ΠρωταγωνιστέςΤαλία
Φερνάντο Κολούνγκα
Ιτατί Καντοράλ
Ρικάρδο Μπλούμε
Ιράν Εόρι
Μουσική τίτλωνMaria la del barrio - Ταλία
ΧώραΜεξικό
Αριθμός επεισοδίων185 (Αρχική έκδοση)
92 (Διεθνής έκδοση)
Παραγωγή
ΠαραγωγήΑνχέλι Νέσμα Μεδίνα
Διάρκεια41-42 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςCanal de las Estrellas
Προβολή14 Αυγούστου 1995–
26 Απριλίου 1996

Η Μαρία της Γειτονιάς (ισπανικά: Maria la del Barrio) είναι τηλενουβέλα μεξικάνικης παραγωγής του 1995. Η σειρά αποτελεί το 3ο και τελευταίο μέρος της παγκοσμίως γνωστής "Τριλογίας με τις Μαρίες"[1], της πρώτης τριλογίας δραματικών σειρών στην ιστορία της τηλεόρασης. Πρωταγωνιστές της σειράς είναι η Ταλία και ο Φερνάντο Κολούνγκα. Σημείο αναφοράς αποτελεί η ερμηνεία της "κακιάς" Σοράγιας από την ηθοποιό Ιτατί Καντοράλ.

Η σειρά έχει μείνει στην ιστορία λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών τηλεθέασης που κατάφερε στις περισσότερες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Έχει προβληθεί συνολικά μέχρι σήμερα σε πάνω από 180 χώρες, έχει μεταγλωττιστεί ή υποτιτλιστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και θεωρείται μακράν η πιο επιτυχημένη ισπανόφωνη τηλενουβέλα όλων των εποχών.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε πρώτη φορά μεταγλωττισμένη το 1998. Από τότε, έχει προβληθεί πολυάριθμες φορές σε επανάληψη και από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο από κανάλια εθνικής εμβέλειας όσο και από περιφερειακά, κατορθώνοντας αισθητά υψηλές τηλεθεάσεις για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πρωτότυπη σειρά στην οποία βασίζεται το σενάριο, είχε προβληθεί το 1979 με τον τίτλο "Και οι πλούσιοι κλαίνε", η οποία επίσης κατάφερε να περάσει τα σύνορα της λατινόφωνης τηλεόρασης και να γνωρίσει διεθνή επιτυχία. Ο ρόλος της Ταλία στη "Μαρία της γειτονιάς" ήταν καθοριστικός για την εξέλιξή της στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό φαινόμενο της δεκαετίας του 1990, ενώ αποτέλεσε και αφορμή για τα ΜΜΕ να της αποδώσουν τιμητικά τον τίτλο της "διαδόχου της Βερόνικα Κάστρο" (ίσως η σπουδαιότερη μορφή των τηλενουβέλων για τις δεκαετίες του 70 και του 80) και της "Βασίλισσας των Τηλενουβέλων".

Τηλεοπτικό φαινόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είναι κάτοχος πολλαπλών ρεκόρ για τα τηλεοπτικά δεδομένα διεθνώς. Μάλιστα βρισκόταν στην πρώτη θέση των τηλεθεάσεων ακόμα και πολλά χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, μέσω επαναλήψεων.

Στην Ελλάδα, προβλήθηκε για πρώτη φορά η σειρά από τον ΣΚΑΪ το 1998, ο οποίος, μετέπειτα, τον Σεπτέμβρη του 1999 ο ΣΚΑΪ, λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας, μετονομάστηκε σε A Sky για να καταλήξει τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στο σημερινό ALPHA, παρά τις αλλαγές ονόματος στον σταθμό, η σειρά προβαλλόταν κανονικά, ενώ προβλήθηκε και δεύτερη φορά, κατά το 2000-2001, από τον ALPHA και έκτοτε, η σειρά είχε προβληθεί πολλαπλές φορές σε επανάληψη, μέχρι και το 2005, από τον ίδιο σταθμό, ενώ μετέπειτα η σειρά προβλήθηκε το 2005-2006 και από το ALTER. Από τον Δεκέμβριο του 2014, μέχρι και τον Μάιο του 2015, προβλήθηκε ξανά η σειρά μετά από αρκετό καιρό και από το κανάλι Epsilon (σημερινό OPEN). Έκτοτε από το 2015 και μετά, η σειρά, δεν ξαναπροβλήθηκε, σε επανάληψη στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο έχει προβληθεί πολλές φορές από τα κανάλια SIGMA και ANT1 Κύπρου.

Η προβολή της σειράς στο REN TV της Ρωσίας, το ABS-CBN των Φιλιππίνων, το TVP3 της Πορτογαλίας, το SBT της Βραζιλίας και το Telefe της Αργεντινής ήταν πιο επιτυχημένη σε τηλεθέαση από άλλα προγράμματα μεγάλης εμβέλειας όπως τα βραβεία Oscar και Grammy ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στη Ρουμανία, η πρώτη προβολή της σειράς στο Acasa TV αποτέλεσε και ιστορικό σταθμό στην ιστορία της εθνικής τηλεόρασης της χώρας, κατορθώνοντας τις υψηλότερες τηλεθεάσεις που έχουν υπάρξει (~90%) αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της σειράς.

Σε άλλες χώρες πάλι όπως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ουκρανία η σειρά θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες σειρές που έχουν προβληθεί για αυτό και σε πολλές από αυτές τις χώρες γυρίστηκαν ριμέικ της σειράς με τοπικούς ηθοποιούς. Στις Φιλιππίνες μάλιστα ένα χρόνο μετά την πρώτη προβολή της σειράς, ο πρόεδρος της χώρας φιλοξένησε με τιμές αρχηγού κράτους στο προεδρικό μέγαρο την πρωταγωνίστρια την οποία υποδέχτηκαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους είχαν υποδεχτεί τον Πάπα στην επίσκεψή του στη Μανίλα δύο χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της UNESCO, η επιρροή της πρωταγωνίστριας στην τοπική κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι εκκλησίες αναγκάστηκαν να αλλάξουν το ωράριο της λειτουργίας ώστε να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν τη σειρά, ενώ σε άλλες χώρες όπως στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία, τις ώρες που προβαλλόταν η σειρά, οι δρόμοι ερήμωναν στην κυριολεξία και οι τηλεθεάσεις ξεπερνούσαν πάντα το 70% [εκκρεμεί παραπομπή].

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν παρακολουθήσει τη Μαρία της γειτονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η επιτυχία κατάφερε να εντάξει τη σειρά στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η τηλενουβέλα με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό όλων των εποχών.

Συνολικά τα δικαιώματα της σειράς πουλήθηκαν σε περισσότερες από 200 χώρες, με τουλάχιστον 180 χώρες στις οποίες η σειρά έχει προβληθεί έστω μία φορά. Σε πολλές χώρες, ειδικά στη Λατινική Αμερική, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αλλού, η σειρά προβάλλεται ακόμα και σήμερα σε επανάληψη παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την πρώτη της προβολή.

Τα τελευταία χρόνια η σειρά παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής ενώ μάλιστα παρουσιάζει αξιόλογο ρετρό ενδιαφέρον για τους λάτρεις της δεκαετίας του 90. Επιπλέον, ο εμβληματικός χαρακτήρας της "Σοράγια Μοντενέγρο" έχει αναβιώσει μέσα από χιλιάδες χιουμοριστικά memes και βιντεάκια-παρωδίες που δημιουργούν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γίνονται "viral" στο διαδίκτυο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία είναι ένα 15άχρονο κορίτσι το οποίο ζει με τη νονά της, Κασίλντα σε μια φτωχογειτονιά στην Πόλη του Μεξικού. Λίγο πριν πεθάνει, η Κασίλντα ζητά από τον ιερέα της περιοχής, Πάτερ Ονόριο, να μην αφήσει τη Μαρία απροστάτευτη και μόνη.

Ο ιερέας ρωτάει έναν από τους ευεργέτες της εκκλησίας, τον Δον Φερνάντο ντε λα Βέγκα αν μπορεί να προσλάβει τη Μαρία στο σπίτι του για να εργάζεται ως υπηρέτρια. Εκείνος όμως παρουσιάζει τη Μαρία ως νέο μέλος της οικογένειάς του και προσπαθεί να κάνει τα πάντα ώστε η ίδια να αισθάνεται ευπρόσδεκτη.

Η παρουσία ωστόσο της Μαρίας στο σπίτι των ντε λα Βέγκα θα προκαλέσει αναστάτωση και αμφιθυμικά συναισθήματα ανάμεσα σε εκείνους που την καλωσορίζουν και σε εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψει το σπίτι. Η γυναίκα του Δον Φερνάντο, Βικτόρια, η ανιψιά της Βικτόρια, Σοράγια, η υπηρέτρια του σπιτιού Καρλότα και ο μεγαλύτερος γιος του Δον Φερνάντο, Λουίς Φερνάντο δεν αποδέχονται τη Μαρία, εξαιτίας της συμπεριφοράς της, της κοινωνικής της τάξης και της έλλειψης μόρφωσης, που δεν αρμόζουν στη δική τους τάξη. Η Σοράγια αποκαλεί τη Μαρία "παρακατιανή", "σκουπιδιάρα", "ρακοσυλλέκτρια" και τη γελοιοποιεί με κάθε ευκαιρία.

Παρόλα αυτά, η Μαρία βρίσκει παρηγοριά στη γενναιοδωρία του Δον Φερνάντο, του γιου του Βλαδιμίρ και της κόρης του Βανέσα, καθώς και στο υπόλοιπο προσωπικό της κουζίνας. Η Μαρία γρήγορα ερωτεύεται τον Λουίς Φερνάντο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα αλκοολισμού και έχει αλαζονική συμπεριφορά.

Αρχικά, ο Λουίς Φερνάντο προσπαθεί να προσεγγίσει τη Μαρία με σκοπό να διασκεδάσει μαζί της, αλλά αργότερα αρχίζει να την ερωτεύεται. Η Σοράγια όμως, που είναι ερωτευμένη με τον Λουίς Φερνάντο και θέλει να απολαύσει την περιουσία της οικογένειάς του, περιφρονεί τη Μαρία και την προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτα ανάμεσα σε εκείνη και τον Λουίς Φερνάντο. Έτσι, προσποιείται ότι έμεινε έγκυος από τον Λουίς Φερνάντο και παντρεύεται μαζί του ενώ παράλληλα σχεδιάζει μαζί με την νταντά της Καλίξτα να σκοτώσουν τη Μαρία. Η Βικτόρια τα βρίσκει με τη Μαρία και τη φροντίζει.

Στην πορεία η Σοράγια ανακαλύπτει πως η βιολογική της μητέρα είναι η Καλίξτα και έτσι τη διώχνει. Μόλις ο Λουίς Φερνάντο ανακαλύπτει ότι η Σοράγια δεν είναι έγκυος και συνειδητοποιεί πόσο ερωτευμένος είναι με τη Μαρία, χωρίζει τη Σοράγια, η οποία εξαφανίζεται μετά από ένα ατύχημα που προκλήθηκε από τον εραστή της (όταν προσπάθησε να τον σκοτώσει επειδή την εκβίαζε), δίνοντας σε όλους την εντύπωση πως είναι νεκρή. Ο Λουίς Φερνάντο και η Μαρία τελικά παντρεύονται, ο γάμος τους όμως αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας της ζήλιας του Λουίς Φερνάντο και του εθισμού του στο αλκοόλ.

Όταν βλέπει τη Μαρία να αγκαλιάζει τον αδελφό του Βλαδιμίρ, γίνεται έξαλλος και πιστεύει ότι το μωρό που περιμένει η Μαρία δεν είναι δικό του. Όταν το μωρό γεννιέται η Μαρία χάνει τα λογικά της και το δίνει σε μια άγνωστη γυναίκα. Ο Λουίς Φερνάντο ανακαλύπτει τελικά την αλήθεια και παίρνει τη Μαρία από το άσυλο και στη συνέχεια υιοθετεί ένα άλλο παιδί για εκείνη.

Η Μαρία όμως ποτέ δεν χάνει την ελπίδα της, ότι θα βρει τον γιο που έχασε. Το ζευγάρι υιοθετεί ένα κορίτσι που ονομάζεται Τίτα και η Λούπε προσλαμβάνει τη βαφτιστήρα της Πηνελόπη, ως νταντά για να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού. Εκείνη όμως προσπαθεί να καταστρέψει τον γάμο της Μαρίας και του Λουίς Φερνάντο, μέχρι που μεταφέρεται με τον εραστή της στη φυλακή για εκβιασμό και απάτες.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα η Μαρία βρίσκει τον γιο της Φερνάντο, έφηβο πλέον. Εκείνη υπόσχεται στη θετή του μητέρα Αγριπίνα και στον νονό του Βερακρούς να τους βοηθάει οικονομικά, ενώ ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία για να πει την αλήθεια στον Νάντο. Παρόλα αυτά ο Λουίς Φερνάντο παρακολουθεί τη Μαρία και ανακαλύπτει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην οικογένεια του Νάντο.

Εκείνος παρεξηγεί τη στάση της Μαρίας και γεμάτος οργή απειλεί την οικογένεια του Νάντο. Αργότερα, η Αγριπίνα και ο Νάντο αποφασίζουν να φύγουν από την πόλη, αλλά η Μαρία τους προλαβαίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό και λέει την αλήθεια στον γιο της. Λίγο μετά ο Λουίς Φερνάντο μαθαίνει την αλήθεια και αποδέχεται τον Νάντο ως νέο μέλος της οικογένειας.

Η Σοράγια η οποία εξακολουθεί να ζει, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και, αφού σκοτώνει τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό της Όσκαρ Μονταλμπάν προκαλώντας του ένα ατύχημα, επιστρέφει στο Μεξικό για να πάρει εκδίκηση από όλους εκείνους που θεωρεί ότι στάθηκαν εμπόδιο στην ευτυχία της. Ακόμη, αναλαμβάνει τη φροντίδα της κόρης του Όσκαρ, Αλίσια, καθώς αυτή είναι η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας.

Η Σοράγια όμως δεν χάνει ευκαιρία να βασανίζει και να εξευτελίζει τόσο την Αλίσια, η οποία είναι ανάπηρη, όσο και την νταντά της Εσπεράνσα. Όταν η οικογένεια ντε λα Βέγα συνειδητοποιεί την κατάσταση αυτή αποφασίζει να αναλάβει την Αλίσια και την νταντά της ώστε να ξεφύγουν από τα νύχια της Σοράγιας. Ο Νάντο ερωτεύεται αρχικά τη Σοράγια, στη συνέχεια όμως ερωτεύεται την Αλίσια, με αποτέλεσμα η Σοράγια να προσπαθεί να τον σκοτώσει. Η Τίτα βρίσκει τους πραγματικούς γονείς της, αλλά χάνει την ψυχραιμία της μαζί τους και πέφτει θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Αργότερα, ερωτεύεται τον Άλντο.

Η Σοράγια θέλει να εκδικηθεί τον Νάντο επειδή την άφησε για την Αλίσια, όπως έκανε και ο πατέρας του στο παρελθόν για τη Μαρία. Η Σοράγια σκοτώνει την νταντά Καλίξτα, η οποία ζούσε σαν ζητιάνα μετά τον υποτιθέμενο θάνατο της κόρης της, και κατηγορεί τον Νάντο για το έγκλημα, αλλά η Μαρία αναλαμβάνει την ευθύνη για να σώσει τον γιο της και μεταφέρεται στη φυλακή. Στη φυλακή, η Μαρία λαμβάνει ψεύτικες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Σοράγια και τον Λουίς Φερνάντο σε ερωτικές στιγμές. Η Μαρία βρίσκεται στη φυλακή στο ίδιο κελί με την Πηνελόπη, η οποία της κάνει τη ζωή κόλαση.

Λίγο πριν αποφυλακιστεί η Μαρία ξεσπάει στη φυλακή μεγάλη πυρκαγιά και η Μαρία παγιδεύεται στις φλόγες. Όλοι πιστεύουν ότι η Μαρία είναι νεκρή, εκείνη όμως είναι ζωντανή και, αφού δέχεται τις πρώτες βοήθειες, αρχίζει να εργάζεται ως νταντά σε ένα σπίτι. Ο Λουίς Φερνάντο βρίσκει τη Μαρία αλλά ανακαλύπτει ότι έχει αμνησία.

Η Σοράγια ορκίζεται να πάρει εκδίκηση και αποφασίζει να αναμετρηθεί για τελευταία φορά με τη Μαρία, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για όσα της συμβαίνουν. Έτσι απαγάγει τη Μαρία και την οδηγεί σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι. Τότε της λέει πόσο πολύ τη μισεί και πόσο καταστράφηκε η ζωή της από τότε που εμφανίστηκε στο σπίτι των ντε λα Βέγκα.

Αργότερα, πιάνονται στα χέρια και η Σοράγια σπρώχνει τη Μαρία στο πάτωμα, με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της. Όταν η Μαρία ξυπνάει, θυμάται τα πάντα και συνειδητοποιεί ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Όταν φτάνει η αστυνομία και ο Λουίς Φερνάντο, η Σοράγια βάζει φωτιά στον χώρο του σπιτιού, όμως η ίδια παγιδεύεται στην πυρκαγιά και καίγεται ζωντανή μέσα στις φλόγες.

Η Μαρία και ο Λουίς Φερνάντο καταφέρνουν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά και μετά από δύο μήνες γιορτάζουν την επέτειό τους μαζί με την οικογένεια και τους φίλους τους. Η σειρά ολοκληρώνεται με τη Μαρία να αποκαλύπτει στο Λουίς Φερνάντο ότι είναι έγκυος και περιμένει το δεύτερο παιδί του.

Κάστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταλία ως Μαρία Ερνάντες ντε ντε λα Βέγκα "Μαρία της γειτονιάς"
  • Φερνάντο Κολούνγκα ως Λουίς Φερνάντο ντε λα Βέγκα
  • Ιτατί Καντοράλ ως Σοράγια Μοντενέγκρο ντε ντε λα Βέγκα/χηρ. ντε Μονταλμπάν
  • Ρικάρδο Μπλούμε ως Δον Φερνάντο ντε λα Βέγκα
  • Ιράν Εόρι ως Βικτόρια Μοντενέγκρο ντε ντε λα Βέγκα
  • Έκτορ Σομπερόν ως Βλαδιμίρ ντε λα Βέγκα
  • Μοντσεράτ Γκαγιόσα ως Βανέσα ντε λα Βέγκα
  • Λουντβίκα Παλέτα ως Μαρία δε λος Άνχελες "Τίτα" ντε λα Βέγκα Ερνάντες
  • Οσβάλντο Μπεναβίδες ως Φερνάντο "Ναντίτο" ντε λα Βέγκα Ερνάντες
  • Μέτσε Μπάρμπα ως Λούπε
  • Κάρμεν Σαλίνας ως Αγριπίνα Πέρες
  • Ρενέ Μουνιός ως Βερακρούς
  • Σεμπαστιάν Γκάρσα ως Πέδρο
  • Μανουέλ Σαβάλ ως Όσκαρ Μονταλμπάν
  • Ρεμπέκα Μανρίκες ως Καρλότα
  • Μπεατρίς Μορένο ως Φελίπα
  • Ραούλ Παδίγια "Τσοφόρο" ως Ουρμπάνο
  • Γιέσικα Χουράδο ως Βερόνικα Ρόμπλες ντελ Καστίγιο
  • Αριάδνε Γουέλτερ ως Εσπεράνσα Καλντερόν
  • Γιουλιάνα Πενίτσε ως Αλίσια Μονταλμπάν Σμίθ
  • Αουρόρα Μολίνα ως Κασίλντα
  • Πιτούκα ντε Φορόντα ως Κα. Κάρο
  • Τίτο Γκίσαρ ως Πάτερ Ονόριο
  • Σίλβια Κάος ως Καλίξτα Ποπόκα
  • Άνα Πατρίσια Ρόχο ως Πηνελόπη Λινάρες
  • Χουάν Αντόνιο Εντούαρντς ως Δρ. Ροδρίγο Σουάρες
  • Χόρχε Κάσερες ως Οσβάλντο Τρεβίνιο
  • Ρομπέρτο Μπλαντόν ως Χοσέ Μαρία Κάνο
  • Αντόνιο Μεδεγίν ως Δρ. Καρέρας
  • Νινόν Σεβίγια ως Καριδάδ
  • Σάρα Μόντες ως Ελίσα
  • Κλάουδια Ορτέγα ως Τόνια
  • Ντανιέλ Γκάουρβι ως Κλεμέντε Μπαρένα
  • Μαουρίσιο Άσπε ως Άλντο Αρμεντέρος
  • Ενρίκε Λισάλντε ως Αμπελάρδο Αρμεντέρος
  • Αρτούρο Μουνιός ως Δρ. Ρικάρδο Μέχια
  • Σεμπαστιάν Λιχάρδε ως Γκονσάλο Ντοράντες
  • Αριέλ Λόπεζ Παδίγια ως Δρ. Ντανιέλ Ορδόνιες

Κυκλοφορία σε DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά κυκλοφόρησε σε dvd από την Xenon σε συνεργασία με την Televisa S.A. στις 29 Ιανουαρίου 2008, με αγγλικούς υπότιτλους και σε 2 διαφορετικά εξώφυλλα.[2] Παλιότερα είχε κυκλοφορήσει σε VHS (βιντεοκασέτα), πάλι μέσω της Televisa.

Στην Ελλάδα, η σειρά κυκλοφόρησε σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους μέσω της εταιρίας Victory Media S.A. το 2010, δηλαδή 12 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της σειράς στην ελληνική τηλεόραση.[3] Πρόκειται για 13 dvd που περιλαμβάνουν το καθένα από 2 επεισόδια μίας ώρας. Πολλές σκηνές λείπουν, προκειμένου το σενάριο να ολοκληρώνεται μέσα σε 26 ώρες έργου.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1996 14α Βραβεία TVyNovelas Καλύτερη Ηθοποιός Ταλία Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ηθοποιός Ανταγωνίστρια Ιτατί Καντοράλ Νίκη
Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Ιράν Εόρι Υποψηφιότητα
Καλύτερη Δευτεραγωνίστρια Κάρμεν Σαλίνας
Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός Λουντβίκα Παλέτα Νίκη
Καλύτερος Νεαρός Ηθοποιός Οσβάλντο Μπεναβίδες
Τηλενουβέλα με την υψηλότερη τηλεθέαση Ανχέλι Νέσμα Μεδίνα (παραγωγός)

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική μεταγλώττιση έγινε στο στούντιο SPK VIDEO FILM TELEVISION για τον Σκάι (1998).

Οι ηθοποιοί που ακούστηκαν με αλφαβητική σειρά:

  • Χάρης Γρηγορόπουλος (Χοσέ Μαρία)
  • Έφη Θανοπούλου (Βικτώρια επ: 11-92)
  • Ράνια Ιωαννίδου (Κασίλντα)
  • Ματίνα Καρρά (Μαρία επ: 61-92/Βερόνικα)
  • Μαρία Κυριακίδου (Βανέσα/Φελίπα/Ρουφίνα)
  • Γιώργος Κωνσταντής (Λουίς Φερνάντο)
  • Βαρβάρα Λαζαρίδου (Τίτα/Εσπεράνσα/Τόνια)
  • Γιώργος Μάζης (Βερακρούς/Πάτερ Ονόριο)
  • Μαρία Μπονίκου (Βικτώρια επ: 01-10)
  • Φωτεινή Ντεμίρη (Αγριπίνα)
  • Γιάννης Παπαϊωάννου (Όσκαρ/Γκονσάλο)
  • Μαρία Πλακίδη (Σοράγια)
  • Ζωή Ρηγοπούλου (Ραιμούντα)
  • Χρύσα Σαμαρά (Καρλότα/Λούπε/Αλίσια)
  • Ντίνος Σούτης (Δον Φερνάντο)
  • Ιφιγένεια Στάικου (Μαρία επ: 01-60/Καλίξτα)
  • Γιάννης Στεφόπουλος (Βλαντιμίρ/Ουρμπάνο/Ναντίτο)
  • Έμυ Στυλιανίδου (Πηνελόπη)
  • Γιώργος Χατζηγεωργίου (Άλντο)
  • Θέμης Ψυχογιός (Ντανιέλ)

Η προσαρμογή διαλόγων και η σκηνοθεσία έγινε από τη Δήμητρα Δημητριάδου, ενώ η μετάφραση έγινε από την Αναστασία Λαζαρίδου και την Κέλλυ Σαμιώτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]