Η Κυρία του Ντάνσινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κυρία του Ντάνσινγκ
ΣκηνοθεσίαΡομπέρτ Ζ. Λέοναρντ
ΠαραγωγήΤζον Γ. Κόνσανταϊν Τζ.
Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ
ΣενάριοΆλεν Ρίβκιν
Ρ.Τζ. Γούλφσον
Τζέιμς Γουόρνερ Μπέλα (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΤζόαν Κρόφορντ
Κλαρκ Γκέιμπλ
Φράντσο Τόουν
ΜουσικήΛούις Σίλβερς
ΦωτογραφίαΌλιβερ Τ. Μάρς
ΜοντάζΜάργκαρετ Μπουθ
ΕνδυματολόγοςΆντριαν
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολή24 Νοεμβρίου 1933 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
Κυκλοφορία1933
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Η Κυρία του Ντάνσινγκ (Πρωτότυπος τίτλος Dancing Lady), είναι μιούζικαλ παραγωγής 1933 σε σκηνοθεσία Ρομπέρτ Ζ. Λέοναρντ και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζέιμς Γουόρνερ Μπέλα που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζόαν Κρόφορντ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Φράντσο Τόουν και ο Φρεντ Αστέρ που έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Το τραγούδι Everything I Have Is Yours που ακούγεται στην ταινία, έκανε επιτυχία την περίοδο εκείνη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζένι Μπάρλοου (Τζόαν Κρόφορντ), είναι μια χορεύτρια που αναγκάζεται να γδύνεται ένα σόου burlesque για να τα βγάλει πέρα. Ένα βράδυ η αστυνομία εισβάλλει στο μαγαζί στο οποίο εμφανίζεται η Τζένι, συλλαμβάνει όλες τις χορεύτριες του θεάματος και τις πηγαίνει στο τμήμα. Η Τζένι και οι υπόλοιπες κοπέλες κατηγορούνται για προσβολή της δημοσίας αιδούς και κινδυνεύουν με φυλάκιση. Τότε ο Τοντ Νιούτον (Φράντσο Τόουν), ένας από τους θαμώνες του μαγαζιού που δουλεύει η Τζένι, που είχε παρακολουθήσει την παράσταση, πληρώνει την εγγύησή της και τη βοηθάει να πιάσει δουλειά σε υπερθέαμα του Μπρόντγουεϊ, το οποίο σκηνοθετεί ο Πατς Γκάλαχερ (Κλαρκ Γκέιμπλ). Ο Πατς διστάζει να την προσλάβει, αλλά ο Τοντ του υπόσχεται να χρηματοδοτήσει την νέα του παράσταση αν δεχτεί τη Τζένι στη χορωδία. Ο Πατς αφού δει την Τζένι να χορεύεοι, την παίρνει στο θίασο και την ερωτεύεται. Η Τζένι είναι αποφασισμένη να πετύχει και κάνει πρόβες συνεχώς ώστε να τα καταφέρει και σιγά σιγά αναλαμβάνει εκείνη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ του Πατς. Τότε ο Τοντ, που έχει συνάψει σχέση με την προστατευόμενή του φοβάται ότι θα την χάσει για πάντα, σταματάει την παραγωγή της παράστασης και της ζητάει να φύγει μακριά μαζί του. Η Τζένι όμως έχει ερωτευτεί πλέον τον Πατς.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα από τα πολλά μιούζικαλ που παραγωγής MGM, που προβλήθηκαν κατά τη δεκαετία του '30 με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Τζόαν Κρόφορντ. Η Κρόφορντ πριν καθιερωθεί ως ηθοποιός, ήταν χορεύτρια και οι πρώτοι της ρόλοι είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με το χορό (όπως η ταινία που την έκανε ευρύτερα γνωστή, το Our Dancing Daughters του 1928. Στο ξεκίνημά της η ηθοποιός συνεργάστηκε πολλές φορές (και είχε συνάψει και ερωτική σχέση) με τον ηθοποιό που στα τέλη της δεκαετίας του '30 αποκαλούταν ο ο βασιλιάς του Χόλιγουντ, τον Κλαρκ Γκέιμπλ. Η ταινία αυτή είναι η τέταρτη από τις 9 στις οποιες συμπρωταγωνίστησαν οι δυο τους και μια από τις γνωστότερές τους συνεργασίες. Σήμερα η ταινία φημίζεται περισσότερο, γιατί σ' αυτήν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Φρεντ Αστέρ, ως παρτενέρ της Κρόφορντ στα χορευτικά νούμερα. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης ο Φράντσο Τόουν που έμενε να γίνει σύζυγος της Κρόφορντ από το 1935 εώς και το 1939 και το Τρίο Στούτζες. Η ταινία έκανε επιτυχία στο box-office[1] όταν πρωτοπροβλήθηκε και απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές. Ο Μόρντοντ Χολ των "New York Times" επάινεσε τα χορευτικά νούμερα των Κρόφορντ και Αστέρ, καθώς και τη φωτογραφία της ταινίας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles, California: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. Hall, Mordaunt. "Joan Crawford, Clark Gable and Franchot Tone in the Capitol's New Pictorial Offering" The New York Times (December 1, 1933)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]