Η Κατάρα του Φρανκενστάιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κατάρα του Φρανκενστάιν
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤέρενς Φίσερ[1][2]
ΠαραγωγήAnthony Hinds και Μαξ Ρόζεμπεργκ
ΣενάριοJimmy Sangster
Βασισμένο σεΦρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας
ΠρωταγωνιστέςΠίτερ Κούσινγκ[3][2], Κρίστοφερ Λι[3][2], Χέιζελ Κορτ[3][2], Ρόμπερτ Ούρκουχαρτ[3][2], Βάλερι Γκοντ[4] και Μέλβιν Χέις[4]
ΜουσικήΤζέιμς Μπέρναρντ
ΦωτογραφίαΤζακ Άσερ
ΜοντάζΤζέιμς Νιντς
Εταιρεία παραγωγήςHammer Film Productions
ΔιανομήWarner Bros., Netflix και Vudu
Πρώτη προβολή1957, 20  Μαΐου 1957 (Ηνωμένο Βασίλειο)[5] και 25  Ιουνίου 1957 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[5]
Διάρκεια82 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Κατάρα του Φρανκενστάιν (αγγλικά: The Curse of Frankestein), είναι μια ταινία τρόμου Βρετανικής παραγωγής του 1957 σε σκηνοθεσία Τέρενς Φίσερ και πρωταγωνιστούν οι Πίτερ Κάσινγκ, Κρίστοφερ Λι και ο Ρόμπερτ Ούρκουχαρτ.

Βασισμένη στο βιβλίο της Μαίρη Σέλλευ "Φρανκενστάιν", η ταινία είναι μια παραγωγή της Hammer productions και είναι η πρώτη της κινηματογραφικής σειράς Φρανκενστάιν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελβετία, 19ος αιώνας : Ο βαρώνας Βίκτωρ Φρανκενστάιν φυλακίζεται, κατηγορείται για μια δολοφονία και αναμένει την εκτέλεση του. Στο κελί όπου βρίσκεται θα τον επισκεφτεί ένας ιερέας για να του δώσει την τελευταία θρησκευτική κοινωνία. Τότε ο Βαρώνος θα πει στον ιερέα την ιστορία της ζωής του:

Η ιστορία αρχίζει με τον θάνατο του πατέρα του Βίκτωρ σε μικρή ηλικία, όπου θα κληρονόμησει την περιουσία του. Μια μέρα εμφανίζεται στην έπαυλη του ο δασκάλος Πωλ Κρέμπε, ο οποίος θα αναλάβει την παιδαγωγική μόρφωση του βαρώνου.

Όταν ο Βίκτωρ γίνει ενήλικος, οι δύο τους αρχίζουν να συνεργάζονται μαζί σε διάφορα επιστημονικά πειράματα, αφού προηγουμένος έχουν δημιουργήσει ένα εργαστήριο στη έπαυλη του Βαρώνου. Μια νύχτα, μετά από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πείραμα στο οποίο επανέφεραν ένα νεκρό σκυλί πίσω στη ζωή, ο Βίκτωρ προτείνει στον Πωλ να προσπαθήσουν να αναδημιουργήουν την "ανθρώπινη ζωή" στο εργαστήριο τους.

Στην αρχή ο Πωλ θα δεχτεί να συνεργαστεί με τον Βίκτωρα, αλλά στη συνέχεια θα αποχωρήσει, τρομοκρατημένος και ανίκανος να ανεχτεί τις συνεχείς κλοπές και διαμελισμούς πτωμάτων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του πειράματος. Παρά την αποχώρηση του Πωλ, ο Βικτώρας θα συνεχίσει απτόητος το πείραμα του, συναρμολογώντας τα διάφορα μέρη του "Πλασμάτος" λαμβάνοντας τα καλύτερα μέρη από τα κλεμμένα πτώματα. Για τον εγκέφαλο όμως του Πλάσματος, χρειάζεται ένα μυαλό ακόμα ζωντανό, έτσι ο Βίκτωρας επιλέγει να πάρει ενός ηλικιωμένου και σεβαστού καθηγητή, προκειμένου να προικίσει το πλάσμα του με ένα λαμπρό μυαλό γεμάτο από γνώσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια μιας ακαδημαϊκής καριέρας.

Ο Βίκτωρας καλεί τον καθηγητή στο σπίτι του με πρόσχημα μιας φιλικής επίσκεψης, αλλά στη συνέχεια τον σπρώχνει πάνω από την σκάλα, προκαλώντας το θάνατό του για να φανεί σαν ένα ατύχημα. Μετά την κηδεία και την ταφή του καθηγητή, ο Βίκτωρ πηγαίνει στην κρύπτη και παίρνει τον εγκέφαλο από το πτώμα του, αλλά ο Πωλ Κρέμπε ανακαλύπτει το γεγονός και τον εγκέφαλο του αποθανόντος καθηγητή, όπου μετά θα καταστραφεί κατά τη διάρκεια ενός καβγά μεταξύ του Πωλ και του Βίκτωρ.

Συνδυάζοντας όλα τα ανατομικά μέρη ενός σώματος (συμπεριλαμβανομένου του κατεστραμμένου εγκεφάλου), ο Φρανκενστάιν καταφέρνει τελικά να δώσει ζωή στο τερατώδες πλάσμα του. Δυστυχώς, όμως το Πλάσμα αποκαλύπτεται ότι δεν έχει κανένα ίχνος της νοημοσύνης του καθηγητή και είναι επίσης βίαιο και πνευματικό ανώριμο. Ο βαρώνος τον κλειδώνει στο εργαστήριο, αλλά το πλάσμα καταφέρνει να δραπετεύσει και να σκοτώσει έναν ηλικιωμένο τυφλό που συνάντησε στο δάσος. Ο Βίκτωρ μαζί με τον Πωλ, καταφέρνουν και το εντοπίζουν μέσα στο δάσος, και ο Πωλ το πυροβολεί στο μάτι, το σκοτώνει αμέσως και οι δύο μετά αν και ο Βίκτωρ είναι απρόθυμος το θάβουν το Πλάσμα μέσα στο δάσος.

Ο Πωλ αποφασίζει να φύγει από την έπαυλη και ο Βικτώρ επιστρέφει πίσω στο δάσος, ξεθάβει το Πλάσμα και το μεταφέρει πίσω στο εργαστήριο, όπου για μία ακόμη φορά το επαναφέρει στη ζωή. Φέρνει επίσης πίσω στη ζωή και την ερωμένη του, την υπηρέτρια Τζαστίν, που είχε δολοφονηθεί από το Πλάσμα, η οποία ήταν έγκυος από τον Βίκτωρ. Η Τζαστίν τον απειλεί ότι θα μιλήσει στις αρχές του χωριού για τα περίεργα πειράματα του που κάνει αν δεν την παντρευτεί. Εν τω μεταξύ το Πλάσμα δραπετεύει ξανά και επιτίθεται στην επίσημη αρραβωνιαστικιά του Βίκτωρα, την ξαδέλφη του Ελίζαμπεθ.

Ο Βίκτωρ βρίσκει το Πλάσμα και αυτή τη φορά ρίχνει ένα φανάρι πάνω του με αποτελέσμα να πάρει φωτιά, προκαλώντας το να πέσει σε μια δεξαμενή γεμάτη οξύ, όπου διαλύεται αμέσως.

Ο Βίκτωρ συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για την δολοφονία της Τζαστίν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη του Πλάσματος, του δράστη του εγκλήματος. Ο βαρώνος ζητάει από τον Πωλ να καταθέσει για λογαριασμό του, λέγοντας ολόκληρη την αλήθεια, πως ήταν το Πλάσμα και όχι ο ίδιος που σκότωσε την Τζαστίν, αλλά ο Πωλ αρνείται και ο βαρώνος Φρανκενστάιν οδηγείται στο τέλος στη γκιλοτίνα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0050280/. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.filmaffinity.com/en/film474913.html. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 www.imdb.com/title/tt0050280/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2016.
  4. 4,0 4,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0050280/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Μαΐου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]