Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη)
Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη
URLhttp://www.theeuropeanlibrary.org/
Τύπος ιστότοπουΠύλη ευρωπαϊκών εθνικών βιβλιοθηκών
ΙδιοκτήτηςΚοινοπραξία 48 εθνικών βιβλιοθηκών
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργός

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library) είναι μια διαδικτυακή πύλη η οποία παρέχει πρόσβαση σε καταλόγους 48 Εθνικών Βιβλιοθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων βιβλιοθηκών της Ευρώπης [1]. Τόσο η πρόσβαση όσο και η ανάκτηση είναι ανοικτή και παραπέμπει σε μεταδεδομένα καθώς κατ'επέκταση στα ψηφιακά αντικείμενα (των πλείστων η ανάκτηση είναι δωρεάν και ορισμένων επί πληρωμή). Τα αντικείμενα ανακτώνται μέσα από βάσεις δεδομένων διαφόρων οργανισμών που βρίσκονται σε χώρες κράτη. Τα αντικείμενα ανακτώνται μέσα από βάσεις δεδομένων διαφόρων οργανισμών που βρίσκονται σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και κυμαίνονται από απλές εγγραφές πλήρους κειμένου έως ψηφιακά αντικείμενα πλήρους πρόσβασης (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κλπ.). Η αναζήτηση μπορεί να διενεργηθεί μέσω 35 διαφορετικών γλωσσών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη εξελίχθηκε μετά από ένα προγενέστερο αριθμό έργων.

Ξεκινώντας με το έργο GABRIEL (Αγγλικά: Gateway and Bridge to Europe’s National Libraries) το 1997, η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής διαδικτυακής πύλης που θα φιλοξενούσε όλες τις Εθνικές βιβλιοθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης στους καταλόγους (online public access [OPACs]) της κάθε εθνικής βιβλιοθήκης. Οι εθνικές βιβλιοθήκες που τότε έλαβαν μέρος στο έργο αυτό ήταν οι Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία (Φλωρεντία, Ρώμη), Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πύλη της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης λειτούργησε για πρώτη φορά στις 17 Μαρτίου 2005, με επισκεψιμότητα πάνω από 500,000 διαδικτυακούς χρήστες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Κατά την περίοδο 2005-2007, το πιλοτικό πρόγραμμα TEL-ME-MOR, βοήθησε στην ενσωμάτωση ακόμα 10 εθνικών βιβλιοθηκών από τις νέες χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πλήρεις εταίροι της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης. Στις αρχές του 2008, ακόμα 9 εθνικές βιβλιοθήκες εντάζθηκαν στην υπηρεσία αυτή.

Διευρύνοντας τους ορίζοντες της η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη προβαίνει σε ένα περαιτέρω βήμα μέσω του EDLproject. Το εν λόγω έργο εστιάζει τις δυνατότητες του όσον αφορά την πολυγλωσσία και επεκτεινόμενο στα προκαταρτικά στάδια δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Αρχείου Καταχώρησης Μεταδεδομένων (European Metadata Registry), δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή για να κατευθύνει κατάλληλα τις εθνικές βιβλιοθήκες σε θέματα ψηφιοποίησης.

Χρονιά συνεργασίας Εθνικές Βιβλιοθήκες
2005 Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία (Φλωρεντία, Ρώμη)
2006 Μάλτα, Κύπρος, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβακία, Αυστρία, Σερβία, Κροατία, Δανία
2007 Βέλγιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ρωσία (Μόσχα)
2008 Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τουρκία, Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), Ουκρανία
* Άγιος Μαρίνος, Βατικανό (μη αναζητήσιμες συλλογές)

Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και Europeana[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη παρείχε την οργάνωση και την υποστήριξη που απαιτείται για την έναρξη της Europeana - μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρείχε τη δυνατότητα πρόσβασης μέσα από τη δικτυακή πύλη της Europeana στα ψηφιακά αντικείμενα βιβλιοθηκών, μουσείων και αρχείων.

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την εγκαθίδρυση της Europeana, η Ένωση Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (CENL), υπό την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης, κλήθηκαν να υποβάλουν ένα έργο στα πλαίσια του προγράμματος eContentplus. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το 2007 και η Europeana ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008.

Τον Ιανουαρίο του 2011, η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παροχέας υλικού στην Europeana (Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη), με πάνω από 1,2 εκατομμύρια αντικείμενα που προστέθηκαν στη βάση δεδομένων της Europeana.

Στο παρόν στάδιο η Europeana φιλοξενεί πέραν των 22 εκατομμυρίων καταχωρήσεων από 1,500 οργανισμούς από 33 χώρες και συνεχώς αυξάνεται μέσα από δράσεις, προγράμματα και στρατηγικές που εφαρμόζονται σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες κράτη μέλη που συμμετέχουν στην υπηρεσία αυτή.

Ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά προγράμματα που υλοποιείται από την Europeana είναι το Europeana Strategic Plan (Στρατηγικό Σχέδιο Europeana) 2011-2015 το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες που αφορούν στο εν λόγω πλαίσιο υλοποίησης [2].

Το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης παγώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016, χωρίς νέες ενημερώσεις μετά από αυτή την ημερομηνία. [3]

Χρηματοδότηση και ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη χρηματοδοτείται από τους ιδιοκτήτες της, το Συνέδριο Ευρωπαίων Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL). Η πύλη διαχειρίζεται από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Βασιλικής Ολλανδικής Βιβλιοθήκης στη Χάγη. Διευθυντής του προγράμματος είναι η Τζιλ Κάζινς [4].

Εταίροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 48 Εθνικές Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης είναι:

* Άγιος Μαρίνος: Biblioteca di Stato e Beni Librari * Κύπρος: Κυπριακή Βιβλιοθήκη
* Αλβανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας * Λετονία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας
* Αρμενία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Αρμενίας * Λίχτενσταϊν: Εθνική Βιβλιοθήκη του Λιχτενστάιν
* Αυστρία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας * Λιθουανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας Μαρτίνας Μάζβιντας
* Αζερμπαϊτζάν: Εθνική Βιβλιοθήκη του Αζερμπαϊτζάν * Λουξεμβούργο: Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου
* Βατικανό: Βιβλιοθήκη του Βατικανού * Μάλτα: Εθνική βιβλιοθήκη της Μάλτας
* Βέλγιο: Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου * Μολδαβία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Μολδαβίας
* Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης * Μαυροβούνιο: Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου
* Βουλγαρία: Βιβλιοθήκη «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» * Νορβηγία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας
* Γαλλία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας * Ολλανδία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας
* Γερμανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας * Ουγγαρία: Εθνική Βιβλιοθήκη Σέτσενι
* Γεωργία: Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας * Ουκρανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας
* Δανία: Εθνική δανική βιβλιοθήκη * Πολωνία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας
* Ελβετία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελβετίας * Πορτογαλία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Πορτογαλίας
* Ελλάδα: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος * Π.Γ.Δ.Μ.: Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας»
* Εσθονία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Εσθονίας * Ρουμανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας
* Ηνωμένο Βασίλειο: Βρετανική Βιβλιοθήκη * Ρωσία-Μόσχα: Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη
* Ιρλανδία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας * Ρωσία-Αγία Πετρούπολη: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας
* Ισλανδία: Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Ισλανδίας * Σερβία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας
* Ισπανία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας * Σλοβακία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Σλοβακίας
* Ιταλία-Φλωρεντία: Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας * Σλοβενία: Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Σλοβενίας
* Ιταλία-Ρώμη: Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης * Σουηδία: Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας
* Κροατία: Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Ζάγκρεμπ * Τσεχία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας
* Φινλανδία: Εθνική βιβλιοθήκη της Φινλανδίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Singer, Natasha "Playing Catch-Up in a Digital Library Race." New York Times, 8 January 2011. Accessed 17 January 2011.
  2. List of Europeana contributors Αρχειοθετήθηκε 21 January 2011 στο Wayback Machine.. Europeana.eu. Accessed 18 January 2011.
  3. «Europe's national libraries and CENL commit to collaboration and mutual support as they build on the legacy of The European Library: TEL services to be discontinued from 31 December 2016» (PDF). 13 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. About Us TheEuropeanLibrary.org. Accessed 18 January 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]