Η Αριστερά (Λουξεμβούργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Αριστερά
Déi Lénk
Logo Déi Lénk.svg
Ηγέτης Συλλογική ηγεσία (κεντρική επιτροπή)
Ίδρυση 30 Ιανουαρίου 1999
Έδρα 5, rue Aldringen, Πόλη του Λουξεμβούργου, Λουξεμβούργο
Ιδεολογία Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Μετακομμουνισμός
Πολιτική θέση Αριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Βουλή των Αντιπροσώπων
2 / 60
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 6
Ιστοσελίδα
http://dei-lenk.lu/
Πολιτικό σύστημα Λουξεμβούργου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Παλαιότερο λογότυπο του κόμματος.

Η Αριστερά (λουξ. Déi Lénk, γαλλ. La Gauche, γερμ. Die Linke) είναι ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα του Λουξεμβούργου.[1] Το κόμμα ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1999 από πρώην μέλη κομμάτων όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, η Νέα Αριστερά, το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ένας από τους στόχους του κόμματος είναι η παρουσίαση μίας πιο αριστερής εναλλακτικής στη σοσιαλδημοκρατία.

Στις εκλογές του 1999, η Αριστερά κέρδισε το 3,3% των ψήφων και μία έδρα στο κοινοβούλιο, η οποία καταλήφθηκε από τον Αντρέ Χόφμαν. Το 2000, μετά τις εκλογές στην Ες-συρ-Αλζέτ, ο Χόφμαν έγινε αντιδήμαρχος και τον διαδέχτηκε στην βουλευτική του έδρα ο Αλοΐς Μπίσντορφ του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αργότερα, ύστερα από ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων, τα δύο κόμματα κατήλθαν αυτόνομα στις εκλογές του 2004, όπου η Αριστερά συγκέντρωσε το 1,9% των ψήφων και έχασε την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Στις εκλογές του 2009, όμως, κέρδισε το 3,3% των ψήφων και ξανακέρδισε την έδρα της.

Το κόμμα συνδέεται με την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά, αλλά δεν έχει καταφέρει να εκλέξει μέλη σε αυτό. Συμμετέχει, επίσης, στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Left (Luxembourg) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).