Η Απεργία των Ψηφοφόρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Απεργία των Ψηφοφόρων
ΣυγγραφέαςΟκτάβ Μιρμπώ
ΤίτλοςLa Grève des électeurs
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1902

Η Απεργία των Ψηφοφόρων (La Grève des électeurs) είναι χρονικό του συγγραφέα Οκτάβιου Μιρμπό, που εκδόθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1888 στην εφημερίδα Le Figaro[1]. Στη συνέχεια γνώρισε πολλές επανεκδόσεις με μορφή φυλλαδίου, συνήθως συνδεδεμένο με ένα άλλο χρονικό, το «Prélude», επίσης στη Le Figaro, στις 24 Ιουλίου 1889[2].

Η εκλογική απάτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως όλοι οι αναρχικοί, ο Μιρμπό δε βλέπει την παγκόσμια ψηφοφορία και την προσφυγή στις εκλογές παρά μια απάτη με την οποία οι κυρίαρχοι αποκτούν φτηνά τη συγκατάθεση αυτών των ίδιων που καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται. Απευθυνόμενος στον μέσο ψηφοφόρο, «αυτό το σκεφτόμενο δίποδο, το προικισμένο, όπως πολλοί ισχυρίζονται, με βούληση, για να ασκεί υπερηφάνως το εκλογικό του δικαίωμα, με τη βεβαιότητα ότι εκπληρώνει το καθήκον του, εναποθέτοντας σε μια κάλπη ένα οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο, ανεξαρτήτως του αναγραφόμενου ονόματος ή κόμματος» αναλαμβάνει λοιπόν να απομυθοποιήσει, να δυσφημίσει και να απονομιμοποιήσει το υποτιθέμενο δικαίωμα ψήφου, χάρη στο οποίο οι καταπιεσμένοι δεόντως αλλοτριωμένοι και αποβλακωμένοι, επιλέγουν ελεύθερα τα ίδια τους τα αρπακτικά: «Ανάμεσα στους κλέφτες και τους δημίους του, έχει τις προτιμήσεις του και ψηφίζει υπέρ του πιο άπληστου ή του πιο αιμοδιψούς. Ψήφισε χθες, θα ψηφίσει αύριο, θα ψηφίζει πάντα. Τα πρόβατα οδηγούνται στο σφαγείο. Είναι σιωπηλά και δεν ελπίζουν τίποτα. Τουλάχιστον όμως δεν ψηφίζουν τον σφαγέα τους ή τον αστό που θα τα καταβροχθίσει. Πιο ζώο από τα ζώα, πιο πρόβατο από τα πρόβατα, ο ψηφοφόρος εκλέγει τον σφαγέα του και επιλέγει τον αστό του. Έκανε τις επαναστάσεις για να κατακτήσει αυτό το δικαίωμα.»

Αντί να αποδεχθεί την ελευθερία του, ο ψηφοφόρος, αυτός ο «ανείπωτος ηλίθιος» δεν κάνει στην πραγματικότητα παρά να διαλέγει στον εαυτό του έναν κύριο, που τον θαμπώνει με υποσχέσεις αδύνατες να κρατήσει και που δεν έχει την παραμικρή έννοια για τα συμφέροντα των μεγάλων μαζών: συμμετέχει, κάνοντας το με την ίδια του την υποδούλωση. Ο Μιρμπό καλεί τους ψηφοφόρους να κάνουν την απεργία των κάλπεων και να συμπεριφερθούν, όχι ως αγελαία πρόβατα, αλλά ως αντικειμενικοί πολίτες.

Διάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Απεργία των Ψηφοφόρων είναι το πιο γνωστό και το πιο εύκολα προσβάσιμο κείμενο του Μιρμπό στο διαδίκτυο (στα Γαλλικά υπάρχει σε αρκετούς ιστότοπους) γιατί διαδόθηκε μαζικά από ευρωπαϊκές αναρχικές ομάδες όλων των πιστεύω που έβλεπαν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, βασιζόμενη στις εκλογές, μια αυταπάτη εξαιρετικά επικίνδυνη για την πνευματική χειραφέτηση των προλετάριων. Με τη μορφή προκήρυξης, εκδόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες: στα Γερμανικά[3], στα Αγγλικά[4], στα Ισπανικά[5], στα Ελληνικά[6], στα Ιταλικά[7], στα Ολλανδικά[8], στα Πολωνικά[9], στα Πορτογαλικά[10], στα Ρωσικά (« Стачка избирателей »), στα Σερβικά[11] και στα Αρμενικά[12].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]