Ηρακλής (κολύμβηση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηρακλής (υδατοσφαίριση))
Γ.Σ. Ηρακλής
Τμήμα Κολύμβησης
Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1923
Έδρα Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσ/νίκης
Πρόεδρος Γιάννης Μεσθανεύς
Προπονητής
Ενεργά τμήματα του Ηρακλή
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Volleyball (indoor) pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg Water polo pictogram.svg
Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών) Πόλο (Ανδρών)
Water polo pictogram.svg Rugby union pictogram.svg Rugby union pictogram.svg
Πόλο (Γυναικών) Ράγκμπι (Ανδρών) Ράγκμπι (Γυναικών)
Swimming pictogram.svg Synchronized swimming pictogram.svg Athletics pictogram.svg
Κολύμβηση Συγχρονισμένη κολύμβηση Στίβος
Judo pictogram.svg Fencing pictogram.svg Cricket pictogram.svg
Τζούντο Ξιφασκία Κρίκετ
Table tennis pictogram.svg
Πινγκ-πονγκ

Τμήμα Κολύμβησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμα της ομάδας κολύμβησης του Ηρακλή

Απο τα πρώτα τμήματα του Ηρακλή, το οποίο έχει αναδείξει μια μεγάλη μορφή του Ελληνικού αθλητισμού τον Γεώργιο Ιβάνοφ Πολωνό ό οποίος γεννήθηκε στην Πολωνία και μεγάλωσε στην Ελλάδα Ο Γεώργιος Ιβάνοφ υπήρξε πολλές φορές πρωταθλητής και ρέκορμαν Ελλάδος στην Κολύμβηση αλλά και ποδοσφαιριστής και πολίστας του Ηρακλή. Ο Ιβάνοφ το 1944 πέρασε στο πάνθεον των ηρώων αφού εκτελέστηκε από τους Γερμανούς για την δράση του σαν σαμποτέρ. Το ονομά του έχει δοθεί στο Κλειστό Γήπεδο του Ηρακλή το γνωστό Ιβανόφειο.

Το κολυμβητικό τμήμα του συλλόγου είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του συλλόγου. Ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ (πρώην ΕΚΟΦ) από το 1928, είτε στα μπλόκια του Θερμαϊκού είτε στα κολυμβητήρια της πόλης μας γράφει την δική του ιστορία. Από τις διαδρομές του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει χιλιάδες Θεσσαλονικείς και στα μητρώα έχουν καταγραφεί πολλοί επιφανείς άνθρωποι της πόλης.

Εξέχουσα φυσιογνωμία αποτελεί για όλους μας η παρουσία τουΓεωργίου Ιβάνωφ κολυμβητή του συλλόγου και ήρωα της αντίστασης κατά των Γερμανών.

Η ιστορία του τμήματος μπορεί να χωρισθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει τα πρώτα και δύσκολα χρόνια.Τα μπλόκια στο Θερμαϊκό, τις παράγκες τους ρομαντικούς εραστές του αθλητισμού, την λειτουργία μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και τελειώνει με την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου κολυμβητηρίου στην πόλη το 1975. Το δεύτερο ξεκινά από την μεταστέγαση του τμήματος στο Εθνικό κολυμβητήριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια όμως το τμήμα εξακολουθεί να υπηρετεί τα ίδια ιδανικά και να προσφέρει σε όλα τα μέλη του εκμάθηση της κολύμβησης, αθλητισμό ή και τον πρωταθλητισμό. Τα πρώτα στοιχεία για το κολυμβητικό τμήμα έρχονται από το 1914 όταν ο σύλλογος διοργανώνει τους 1ους Ναυτικούς αγώνες με κολυμβητικά αγωνίσματα ταχύτητας, αντοχής, καταδύσεων λεμβοδρομίες αλλά και κάποια πρωτότυπα όπως το κυνήγι πάπιας. Το 1925 ξαναοργανώνει τους ίδιους αγώνες. Πιο έντονη παρουσία έχουμε από το 1928 και μετά με την σύσταση της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων. Εκπρόσωπος του συλλόγου στην ΕΚΟΦ γίνεται ο αντιναύαρχος Δ. Λούνδρας Η Ελληνική ομοσπονδία αναθέτει στον Ηρακλή την διοργάνωση αγώνων όπως το πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος, και συμμετέχει ανελλιπώς στα πανελλήνια πρωταθλήματα που διεξάγονταν στην Αθήνα.

Ένα από τα μόνιμα προβλήματα του τμήματος ήταν η έλλειψη χώρων άσκησης. Τα ξύλινα παραπήγματα που στήνονταν στις παραλίες έπαιζαν το ρόλο των αποδυτηρίων και γκρεμιζόταν συνεχώς. Η κακοκαιρία έφερνε σκουπίδια και ξύλα στον χώρο προπόνησης με αποτέλεσμα να διακόπτονται οι προπονήσεις για μεγάλα διαστήματα. Τα πρώτα χρόνια φιλοξενείτε από την ΧΑΝΘ και το 1927 χτίζει ένα παράπηγμα στην παραλία Τζουβανάκη (κεραμοποιείο Αλλατίνι)

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των προπολεμικών χρόνων ήταν ότι οι κολυμβητές έπαιζαν και πόλο και συνήθως το χειμώνα ασχολούνταν και με το στίβο. Αθλητές που ξεχωρίζουν είναι οι Στάνιτσας, Κολτσάκης, Ρωμανός, Μουζενίδης, Καραμπάτης, Μικέ Αλντιντσά, Άντιλοπ, Καρμπέτης, Κονταξάκης, Μαυρομάτης, Γαλλόπουλος, Μιτσούλης. Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έχουμε τις αναφορές στον Γεώργιο Ιβάνωφ, ο οποίος διεκδικείτε και από άλλους συλλόγους. Παίρνει μέρος σε κολυμβητικούς αγώνες κυρίως στο ελεύθερο, σε αγώνες υδατοσφαίρισης και πολλές φορές αναλαμβάνει και την εκγύμναση των αθλητών. Η κολυμβητική δραστηριότητα σταματά το 1939 λόγω των πολέμων. Αναφορές έχουμε ξανά από το 1946 και μετά. Συνεχείς μετεγκαταστάσεις σε χώρους είναι το χαρακτηριστικό της περιόδου. Λες και η μοίρα του Ηρακλή είναι να μην στεριώνει σε ένα μέρος.

Το 1945 το πρώτο παράπηγμα στο χώρο του παλιού Κυβερνείου (Γερμανική Σχολή) το οποίο χρησιμοποιείται σαν αποδυτήρια. Το 1947 απομακρύνεται από κει και μεταφέρεται στη περιοχή «Σχολή Τυφλών» . Το 1955 ξαναφεύγει και πάει στο Καραμπουρνάκι στο σημείο που είναι σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τελευταία μετεγκατάσταση έγινε στις αρχές της δεκαετίας το 1960 στην περιοχή του γηπέδου Ανατόλια κάτω από τη σημερινή οδό Σοφούλη. Αυτή ήταν και η τελευταία έδρα του τμήματος πριν από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητήρίου.

Το 1953 καθιερώνεται η τέλεση πανθεσσαλονίκειων αγώνων προς τιμήν του Ήρωα Γεωργίου Ιβάνωφ. Την δεκαετία του 1960 δεσπόζει η μορφή του Άγγελου Χριστοφορίδη, στην εφορία του συλλόγου, πατριάρχη της κολύμβησης του Ηρακλή. Καταφέρνει να συγκεντρώσει στα μητρώα του συλλόγου πολλούς αξιόλογους κολυμβητές, να δημιουργήσει μια ομάδα ανταγωνιστική που θα φέρει στο σύλλογο πολλές διακρίσεις. Με την βοήθεια και άλλων ιστορικών στελεχών ( Καβακά, Κοσμόπουλου, Γαρέζου) αλλά και των κολυμβητών βελτιώνει τις εγκαταστάσεις της περιοχής Ανατόλια με πλωτές εξέδρες, διαδρομές με φελλούς αλλά και το πιο σημαντικό να συνδέσει με την ύδρευση τα αποδυτήρια για να κάνουν ντουζ οι κολυμβητές !!!!! Αθλητές της περιόδου εκείνης που ξεχώρισαν ήταν οι Αντώνιος Κυπριώτης, Γρηγόρης Μουρούζης, Θέμης Τζούμας (πρωταθλητές και προπονητές του συλλόγου επί σειρά ετών), Γιάννης Καζινιέρης, Πάρης Χασεκίογλου, Β.Κιρκοριάν, Γ. Βασιλείου, Χ. Τσαβαρτζίδης, αδελφές Ανδρικοπούλου, Λάσκαρη, Σοφία Παπαθανασίου, Β. Τσιριγκάνου

Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού κολυμβητηρίου ξεκινά μια νέα εποχή για το τμήμα. Η δυνατότητα λειτουργίας όλο το χρόνο οδηγεί τον σύλλογο στη αναδιοργάνωση του τμήματος, στη δημιουργία υποδομών και στην πρόσληψη μονίμων προπονητών. Τον ρόλο των προπονητών τα πρώτα χρόνια αναλαμβάνουν παλιοί κολυμβητές του συλλόγου όπως ο Γρηγόρης Μουρούζης, ο Θέμης Τζούμας, ο Πάρης Χασεκίογλου, και ο Γιάννης Καζινιέρης. Ο Άγγελος Χριστοφορίδης παρόν και αυτός σε αυτή τη μεταβατική περίοδο στη θέση του εφόρου. Κολυμβητές που διακρίνονται τα πρώτα χρόνια με μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι ο Δημήτρης Κιούκας, ο Κυριάκος Κοσμίδης, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος η Κάρεν Ντάουμπερ και ο μικρός Παναγιώτης Βαρδουκέλης. Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 βγαίνουν από την τότε Ε.Α.Σ.Α. και οι πρώτοι πτυχιούχοι προπονητές οι οποίοι αναλαμβάνουν την προπονητική ηγεσία του συλλόγου. Πιο σημαντικοί οι Σεραφείμ Αλεξίου και Δημήτρης Λούπος οι οποίοι είτε μαζί είτε διαδοχικά κρατούν τα ινία του τμήματος για μια 20ετία και την οδηγούν σε διακρίσεις, όπως την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία εφήβων νεανίδων το 1987, την στελέχωση των εθνικών ομάδων με αθλητές του συλλόγου, την κατάρριψη πανελληνίων ρεκόρ και την δημιουργία πολλών πρωταθλητών. Κολυμβητές που ξεχωρίζουν είναι ο Μαουσίδης Μιχάλης, Μαργαρίτου Βαϊα η οποία κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα των νεότερων χρόνων, Μαργαρίτου Χαρούλα, Μπεζεργιάννη Γιούλη, Καπαδόπουλος Γιώργος και άλλοι.

Το 1978 ιδρύεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κοντό. Ένας θεσμός που παίζει σημαντικό ρόλο μέχρι και σήμερα, βοηθώντας το τμήμα οικονομικά αλλά και λειτουργικά. Η καλές σχέσεις και η συνεργασία συλλόγου γονέων και εφορίας έφερε συχνά εντυπωσιακά αποτελέσματα όμως δεν έλειψαν και οι περίοδοι έντασης όπως το 1988 όταν τα προβλήματα αποδεκάτισαν το σύλλογο. Πρόεδροι του συλλόγου γονέων που ξεχώρισαν για την προσφορά τους ήταν ο πρώτος πρόεδρος Κωσνταντίνος Κοντός, ο Βίκτωρ Παπαθανασίου, ο Θανάσης Σιούτας, ο Θανάσης Παράσχος, ο Δημήτρης Θερμός, και ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Κοσμίδης. Πολλοί από τους προέδρους του συλλόγου γονέων διετέλεσαν και έφοροι του τμήματος.

Την τελευταία 10ετία αρχιπροπονητής του συλλόγου είναι ο Γιώργος Χουζούρης. Από το 1998 έχει ξεκινήσει μια συνεχόμενη και διαρκής ανοδική πορεία με πολλές διακρίσεις και σημαντικότερη την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος στην κατηγορία παίδων (13 έως 16 ετών) το 2007 και του πρωταθλήματος εφήβων (17 και 18 ετών) το 2008, αλλά και θέσεις στην τριάδα άλλων κατηγοριών από το 2003 μέχρι και το 2007. Πρωταθλητές Ελλάδος αναδεικνύονται οι Σηφάκη Ειρήνη, Χαλκιάς Δημήτρης, Γεωργίου Χαράλαμπος, Αραμπατζής Ανέστης, Ορτίτζιος Γιώργος, Ζυγούρας Κώστας, Κατερίνης Γιώργος, Παπαδοπούλου Αντωνία. Συμμετοχή στην Εθνική ομάδα είχαν οι Σηφάκη Ειρήνη, Γεωργίου Χαράλαμπος, Αραμπατζής Ανέστης, Ορτίτζιος Γιώργος, Χαλκιάς Δημήτρης και πανελλήνια ρεκόρ κατέρριψαν η Ειρήνη Σηφάκη και ο Χαλκιάς Δημήτρης και ο Ανέστης Αραμπατζής.

Σήμερα το κολυμβητικό τμήμα αριθμεί περίπου 400 κολυμβητές σε όλα τα επίπεδα, 90 κολυμβητές στις αγωνιστικές κατηγορίες, 17 προπονητές, 4 μέλη στις εθνικές ομάδες και διεκδικεί με αξιώσεις την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος στην κατηγορία εφήβων.


Διακρίσεις

  • 1 Τοπικό Κολυμβητικό Πρωτάθλημα Σώματος Προσκόπων Μακεδονίας: 1926
  • 3 Πρωταθλήματα Κολυμβητικών Ημερίδων Θεσσαλονίκης: 1926, 1927, 1928

Τμήμα Συγχρονισμένης Κολύμβησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης ιδρύθηκε το 1997. Η ομάδα αρχικά είχε στο δυναμικό της 10 αθλήτριες, ενώ σήμερα περισσότερες από 30 σ' όλες τις κατηγορίες ηλικιών.

Προπονήτρια από το 2001 είναι η Νίνο Μποτσοροσβίλι, η οποία διετέλεσε πρωταθλήτρια Γεωργίας και μέλος της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης. Η ομάδα έχει την τιμή να συγκαταλέγει στο δυναμικό της την Ολυμπιονίκη Εύη Κουτσούδη, η οποία επί χρόνια διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας. Από τις τωρινές αθλήτριες η Αλεξάνδρα Τρακασοπούλου είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα OPEN 2008 η ομάδα του Ηρακλή κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ντουέτο με τις αθλήτριες Κουτσούδη - Τρακασοπούλου.

Τμήμα Υδατοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής (ανδρικό τμήμα) αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Γ' Εθνική στην προσπάθεια που κάνει να βρει την αίγλη που είχε τα παλιότερα χρόνια. Τα τμήματα υποδομής στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης προσπαθούν να αναγεννηθούν και το 2022 κατέβασε για πρώτη χρονιά ηλικιακό (μίνι παίδων) μετά από χρόνια. Από τις ακαδημίες του Ηρακλή βγήκαν μεγάλοι παίκτες τα παλαιότερα χρόνια όπως ο Νίκος Βενετόπουλος ( υπήρξε και προπονητής του Ηρακλή), ο Μαντζουρίδης Χρήστος ( υπήρξε και προπονητής του Ηρακλή με τον οποίο ο σύλλογος πανηγύρισε την τελευταία του άνοδο το 2015), ο Κιούκας Δημήτρης κλπ. Συγχρόνως έχουν παίξει στην Εθνική ομάδα των ανδρών όντας αθλητές του Ηρακλή οι Νίκος Βενετόπουλος, Κιούκας Δημήτρης, Τοτογιάννης Φίλιππος και Μαντζουρίδης Χρήστος.

Συνολικά έχει μετάσχει 17 φορές στην ανώτατη εθνική κατηγορία (καθιερώθηκε το 1967, πρώτη του Ηρακλή το 1969, αν και είχε προπολεμικά συμμετοχές στους πανελλήνιους κολυμβητικούς αγώνες, το 1926 και το 1934 είχε καταταγεί τρίτος και το 1935, δεύτερος) από τις οποίες οι οκτώ ήταν συνεχόμενες από το 1988 έως και το 1995. Το 1985, αν και ομάδα Β' κατηγορίας , έφτασε στα προημιτελικά του κυπέλλου αποκλείοντας τον Ολυμπιακό ενώ το 1990 θα πετύχει ιστορική νίκη νικώντας τον πολυνίκη Εθνικό Πειραιώς με 13–9 στον Πειραιά.

Συμμετοχές Ανδρικό (1986—τώρα)

Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης κατέκτησε την 4η θέση στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2009-2010 και αγωνίστηκε στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση του Len Trophy. Δυστυχώς το συγκεκριμένο τμήμα εδώ και μια πενταετία δεν υπάρχει.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Αθλητική Ηχώ, 25/8/1954

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]