Ηραία (αθλητικοί αγώνες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Ηραία ήταν αγώνες που τελούνταν κατά την αρχαιότητα προς τιμή της θεάς Ήρας. Πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία και αν και δευτερεύουσας σημασίας, μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, λέγεται ότι προϋπήρχαν. Διεξάγονταν κατά τον μήνα Παρθένιο.[1] Σύμφωνα με την παράδοση, τους αγώνες ίδρυσε η Ιπποδάμεια[2] μετά τον γάμο της με τον Πέλοπα, για να τιμήσει τη θεά Ήρα. Συμμετείχαν μόνο παρθένες ( ανύπαντρες γυναίκες ) της Ήλιδας σε αγώνα δρόμου μήκους 160 μέτρων. Ο Παυσανίας περιγράφει την κόρη - αθλήτρια με μαλλιά λυτά στους ώμους, κοντό χιτώνα πάνω από το γόνατο, που αφήνει το δεξιό ώμο ακάλυπτο ως το στήθος. Το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς και μέρος από την αγελάδα που θυσιαζόταν στη θεά. Οι νικήτριες είχαν ακόμα το προνόμιο να αφιερώσουν στη θεά δική τους εικόνα που τοποθετούνταν στο Ηραίον. Τη διοργάνωση αναλάμβαναν δεκαέξι γερόντισσες από επιφανείς οικογένειες της Ήλιδας που ήταν και οι κριτές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τα Ηραία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2015. 
  2. «Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2015. 
  3. «Ηραία - οι άγνωστοι γυναικείοι Ολυµπιακοί Αγώνες» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόλαος Καλτσάς, Ολυμπία, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 2005
  • Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]