Ηράκλειον Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηράκλεια Πιερίας)

Το Ηράκλειον Πιερίας ή Ηράκλεια ή Πιερικό Ηράκλειο, υπήρξε οχυρωμένη πόλη της Πιερίας χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Απίλα (Πλαταμώνα) και θεωρείται ως η νοτιότερη πόλη του Μακεδονικού Βασιλείου[1] ή ως η "πρώτη πόλις της Μακεδονίας μετά τα Τέμπη"[2]. Το 425 π.Χ. και το 421 π.Χ. αναφέρεται σε φορολογικούς καταλόγους των Αθηνών, ενώ την εποχή του Φίλιππου Β΄ ανήκε στο βασιλειό του. Αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο και τον Πλίνιο ως μια από τις 23 Ηράκλειες που απαριθμούν και ως πόλη της "Κάτω Μακεδονίας και τής περί τον ’Αξιόν Μακεδονίας" η οποία διέθετε βουλή, δήμο καί άρχοντες[3]. Το Ηράκλειον κατελήφθη από τους Ρωμαίους μετά τη νίκη τους επί του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα[1].

Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών της ΕΡΓΟΣΕ στη θέση Κρανιά του λόφου (Δ.Δ. Ν. Παντελεήμονος) κοντά στον σημερινό Πλαταμώνα και προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική σήραγγα, έγιναν ανασκαφές και βρέθηκαν αρχαιολογικά στοιχεία που ξεκινούν από τον 8ο αιώνα π.Χ. και φθάνουν μέχρι τον 4ο π.Χ. Πιθανολογείται ότι τα ευρήματα αυτά σχετίζονται με το αρχαίο λιμάνι του Ηρακλείου[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 249, τομ.13. 
  2. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Βυζαντινό Κάστρο στον Πλαταμώνα». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2017. 
  3. Κανατσούλης, Δημήτριος (1960). Η Μακεδονική πόλις από της εμφανίσεως της μέχρι των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Θεσσαλονίκη: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. σελ. 247-248, τομ. 4. 
  4. «Ηράκλεια Πιερίας, θέση Κρανιά - Wikimapia». wikimapia.org. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2017.