Ηπειρωτική κουζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ηπειρωτική κουζίνα είναι ο γενικός όρος για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της Ηπείρου. Το σημαντικότερο συστατικό της ηπειρωτικής κουζίνας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο και διάφορα είδη τυριών.[1]

Τυρί μετσοβόνε

Ορεκτικά και τυριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιάτο Χαρακτηριστικά Πιάτου/Υλικά
Ανθότυρος
Φέτα Η Ήπειρος, φημίζεται ιδιαίτερα για την παραγωγή φέτας της, και η φέτα της έχει κατοχυρωθεί προϊόν ΠΟΠ. Η Φέτα παράγεται, περισσότερο στην περιοχή των Ιωαννίνων, της Δωδώνης και της Άρτας.
Γαλοτύρι
Κεφαλογραβιέρα
Κεφαλοτύρι
Μετσοβόνε, Μετσοβέλα, Μετσοβάνα και Παρμεζάνα Μετσόβου Παραδοσιακά τυριά του Μετσόβου, διάσημα, σε όλη την Ελλάδα. Τα τυριά του Μετσόβου, είναι εδώ και πολλά χρόνια κατοχύρωμενα προϊόντα ΠΟΠ και σύμφωνα με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό νόμο μόνο τα τυριά από την προαναφερόμενη περιοχή μπορούν μόνο να ονομάζεται Μετσοβόνε, Μετσοβέλλα, Μετσοβάνα και Παρμεζάνα Μετσόβου. Παρασκευάζονται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Η Παρμεζάνα Μετσόβου, είναι παραλλαγή της γνωστής ιταλικής Παρμεζάνας, και ξεκίνησε να παρασκευάζεται, τα τελευταία χρόνια σε μικρότερη παραγωγή, αποκλειστικά από γάλατα της περιοχής.
Ούρδα
Φλογέρα Παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου.

Πιάτα/Σπεσιαλιτέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στισ πέστροφεσ που κατακλύζουν τα ποτάμια τησ Ηπείρου, και καταναλώνονται με όλουσ τουσ τρόπους ενω την τιμητική της έχει η καπνιστή.
Πιάτο Χαρακτηριστικά Πιάτου/Υλικά
Παραδοσιακές Πίτες Στην Ήπειρο φτιάχνονται πολλά είδη πιτών, π.χ. Κασιόπιτα (Κικιτσόπιτα), Κοθρόπιτα, Κιμαδόπιτα, Κρεατόπιτα, Πεπέκι, Κασάτα, Χορτόπιτα, Μανιταρόπιτα, Μακαρονόπιτα και Μπλατσαριά. Οι πίτες φτιάχνονται με πολλή μαεστρία και τραγανό φύλλο, περισσότερο στην περιοχή των Τζουμέρκων και τα Ζαγοροχώρια.
Παραδοσιακά Ζυμαρικά Τραχανάς, Χυλοπίτες, Πλεξούδες, παραλλαγές Ταλιατέλας και τα παραδοσιακά Λειριά (ζυμαρικό με σχήμα λειριού κόκορα), τα οποία συνοδεύονται, με υπέροχες και καυτερές σάλτσες και ντόπια τριμμένα τυριά.
Είδη Ψαριών και Θαλασσινών και Ντόπιες Σπεσιαλιτέ Τα Βατραχοπόδαρα και το Χέλι, είναι κατ' εξοχήν, παραδοσιακά ντόπια φαγητά, και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Νησί Ιωαννίνων. Επίσης στην Ήπειρο, φημίζονται τα ψάρια, της Λίμνης Παμβώτιδας (ειδικότερα ο Οξύρρυχος, και τα αβγά του, τα οποία γίνονται Χαβιάρι), η Γάμπαρη Αμβρακικού (είδος Γαρίδας, που αλιεύεται στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου) και η Σαρδέλα Πρέβεζας.
Διάφορα πιάτα με κρέατα Κοντοσούβλι, Σούβλα, Σουβλάκι, Γύρος, Μπιφτέκι, Κεμπάπ κ.α. ψημένα με διάφορους τρόπους: στην σχάρα, βραστά, γυριστά, ψητά στο γκριλ, τηγανητά κ.α. Επίσης, η Ήπειρος φημίζεται σε πολλές περιοχές της, για το Λουκάνικο.
Γίδα Βραστή Είδος σούπας, σερβίρεται σε πολλές ορεινές περιοχές της Ηπείρου, περισσότερο στην περιοχή των Τζουμέρκων, τα Ζαγοροχώρια, το Πωγώνι και το Μέτσοβο.
Διάφορα Πουλερικά

Επιδόρπια/ποτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλυκό/Ποτό Χαρακτηριστικά Πιάτου/Υλικά
Παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά Σαραγλί, Γαλακτομπούρεκο, Κανταΐφι, με πρότυπες συνταγές και Γιαννιώτικος Μπακλαβάς, σιροπιαστό γλυκό, που περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι ή καρύδι, στα Ιωάννινα, γίνεται και με ασπρισμένο αμύγδαλο, ενώ και στα συστατικά του είναι λιγότερο «λυγωτικός».
Διάφορα Γλυκά του κουταλιού Κεράσι, Περγαμόντο, Μανταρίνι, Σύκο, Κράνα κ.α.
Κλωστάρι
Κρασί Κρασί παράγεται στις περιοχές του Μετσόβου και της Ζίτσας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]