Ημέρα της Πετσέτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ημέρα της πετσέτας γιορτάζεται κάθε 25η Μαΐου ως μέρα μνήμης από τους οπαδούς του αείμνηστου συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς.[1] Κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής, οι οπαδοί κουβαλάν μαζί τους μια πετσέτα, ως ένδειξη αγάπης προς τον συγγραφέα και τα βιβλία του. Πρώτη φορά γιορτάστηκε το 2001, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Άνταμς, στις 11 Μαΐου 2001.[2] Η πετσέτα αφορά την διαδεδομένη σειρά κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας "Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ".

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα για την Ημέρα της Πετσέτας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άρθρο του "Binary Freedom", ενός φόρουμ για ελεύθερο λογισμικό.

Towel Day: A Tribute to Douglas Adams
Monday May 14, 2001 06:00am PDT

Douglas Adams will be missed by his fans worldwide. So that all his fans everywhere can pay tribute to this genius, I propose that two weeks after his passing (May 25, 2001) be marked as "Towel Day". All Douglas Adams fans are encouraged to carry a towel with them for the day.

So long Douglas, and thanks for all the fish!

— D Clyde Williamson, 14 Μαΐου 2001

σε μετάφραση:

Η Ημέρα της Πετσέτας: Ένας φόρος τιμής στον Ντάγκλας Άνταμς
Δευτέρα 14 Μαίου 2001 06:00πμ PDT

Ο Ντάγκλας Άνταμς θα λείψει σε όλους τους οπαδούς του σε όλον τον κόσμο. Προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι απανταχού φίλοι του να τιμήσουν αυτή την ιδιοφυΐα, προτείνω η ημέρα, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του (25 Μαΐου 2001) να χαρακτηριστεί ως "Ημέρα της πετσέτας". Όλοι οι οπαδοί του Ντάγκλας Άνταμς καλούνται να έχουν μαζί τους μια πετσέτα κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής.

Αντίο Ντάγκλας, κι ευχαριστούμε για τα ψάρια!

— D Clyde Williamson, 14 Μαΐου 2001

Ο Κρις Κάμπελ και οι φίλοι του κατοχύρωσαν τον διαδικτυακό τόπο towelday.org για να διαδώσουν την ιδέα, υπενθυμίζοντας στο κοινό να μην ξεχνούν να έχουν μαζί τους την πετσέτα τους. Η Ημέρα της Πετσέτας γνώρισε άμεση επιτυχία στους κύκλους των φίλων και πολλοί έστειλαν φωτογραφίες με τους ίδιους και τις πετσέτες τους.[3]

Το "Γυρίστε τον Γαλαξία με Ώτο-Στοπ" λέει για την πετσέτα:

Το Γυρίστε το γαλαξία με οτοστόπ έχει μερικά πράγματα να πει για το θέμα πετσέτα.

Μια πετσέτα, λέει, είναι το πιο απίστευτα χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός οτοστοπατζής. Από τη μία, έχει μεγάλη πρακτική αξία –μπορείτε να την τυλίξετε γύρω σας για ζεστασιά καθώς ταξιδεύετε στα ψυχρά φεγγάρια του Σούρα Βήτα, μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω της στις σπινθηροβόλες ακρογιαλιές με τη μαρμαρένια άμμο του Σαντράγκινους V, εισπνέοντας τους μεθυστικούς θαλάσσιους ατμούς, να σκεπαστείτε με αυτή όταν κοιμάστε κάτω από τα άστρα που λάμπουν τόσο κόκκινα στις ερήμους του Κακραφούν, να τη βάλετε για πανί σε μια μικρή σχεδία όταν θα διασχίζετε τον αργό, βαρύ ποταμό Μοθ, να τη βρέξετε και να τη χρησιμοποιήσετε στη μάχη εκ του σύνεγγυς, να την τυλίξετε στο κεφάλι σας για να προστατευθείτε από βλαβερά αέρια ή για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ (ένα απίστευτα ηλίθιο ζώο. Πιστεύει πως αν δε μπορείτε να το δείτε, ούτε αυτό μπορεί να σας δει –έξυπνο όσο ένας θάμνος, αλλά πολύ-πολύ λιμασμένο), σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να κάνετε σινιάλο κουνώντας την πετσέτα σας και -φυσικά- μπορείτε και να σκουπιστείτε, αν είναι ακόμα καθαρή.

Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία. Για κάποιο λόγο αν ένας στρανγκ (στρανγκ: κάποιος που δεν είναι οτοστοπατζής) δει πως ένας οτοστοπατζής έχει την πετσέτα μαζί του, θα βγάλει αυτομάτως το συμπέρασμα πως έχει επίσης και οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι, σαπούνι, μπισκότα, παγούρι, πυξίδα, χάρτη, σπάγκο, σπρέι για τα κουνούπια, εξοπλισμό βροχής, διαστημικό σκάφανδρο κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, ο στρανγκ θα δανείσει ευχαρίστως στον οτοστοπατζή οποιοδήποτε από αυτά ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει χάσει ο οτοστοπατζής. Ένας στρανγκ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος που μπορεί να γυρίσει το γαλαξία με οτοστόπ κατά μήκος και κατά πλάτος, να ζει όπως-όπως με στερήσεις, να παλεύει με τρομερά εμπόδια, να τα ξεπερνά και παρ'όλα αυτά να ξέρει πού είναι η πετσέτα του, είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και μια φράση που έχει περάσει στη σλανγκ του οτοστόπ, όπως: “Έι, φάε αυτόν τον έτσι τον Φορντ Έσκορτ. Ο θείος ξέρει πού έχει την πετσέτα του” (Φάε: γνώρισε, μάθε για, κάνε έρωτα με. Έτσι: πολύ εντάξει τύπος. Θείος: πολύ καταπληκτικά εντάξει τύπος).


"Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ", Εκδόσεις: "Ars-Longa", Μετάφραση: Δ. Αρβανίτης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Towel Day της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).