Ημέρα της Γνώσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια συνηθισμένη Ημέρα της Γνώσης στη Ρωσία

Η Ημέρα της Γνώσης (ρωσικά: День Знаний‎‎), η οποία συχνά ονομάζεται απλά ως 1η Σεπτεμβρίου, είναι η ημέρα που παραδοσιακά το σχολικό έτος ξεκινά στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, εκτός από τη Ρουμανία, στην οποία εμπίπτει στις 11 Σεπτεμβρίου, και την πρώην Ανατολική Γερμανία στην οποία ποικίλλει ανάλογα με συντονισμένο τρόπο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ημέρα της Γνώσης προέρχεται από την ΕΣΣΔ, καθώς ιδρύθηκε με Διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 15 Ιουνίου 1984,[1] και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 1 Σεπτεμβρίου.[2] Αυτή η μέρα σηματοδοτεί επίσης το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά της πρώτης δημοτικού που έρχονται στο σχολείο για πρώτη φορά και συχνά συμμετέχουν σε μια εορταστική συνέλευση για την ημερομηνία αυτή. Η μέρα περιλαμβάνει επίσης το Πρώτο Κουδούνι (ρωσικά: Первый Звонок), όπου ένα κορίτσι της πρώτης τάξης σηκώνεται στους ώμους ενός αγοριού της 11ης τάξης, και παρελάζουν γύρω, χτυπώντας το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές άλλων τάξεων μπορεί να αρχίζουν τα μαθήματά τους στις 1 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα, συνήθως χωρίς ιδιαίτερες εκδηλώσεις.

Σε πόλεις και χωριά, οι καλοντυμένοι μαθητές έρχονται στο σχολείο με ένα μπουκέτο λουλούδια. Η γιορτή αρχίζει όταν τα παιδιά στέκονται στη γραμμή και γίνονται ευπρόσδεκτοι από τον διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους. Οι μαθητές των ανώτερων τάξεων διαβάζουν ποίηση, εκτελούν τραγούδια και το «Первый звонок» (πρώτο κουδούνι) για τους νεοεισερχόμενους. Παλαιότερα οι μαθητές κρατούσαν τα χέρια των νεότερων μαθητών και τους οδηγούσαν στην τάξη, ενθαρρύνοντάς τους όμορφα. Στη Ρωσία, αναγγέλλουν το «Азбука – наука, а ребятам бука» (Το αλφάβητο είναι μια επιστήμη, αλλά είναι μπαμπούλας για τα παιδιά!).[3]

Η 1η Σεπτεμβρίου έχει μια εικονική πολιτιστική κατάσταση στο ρωσόφωνο κόσμο και εκεί αμέσως αναγνωρίζεται, κυρίως σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για παράδειγμα, ένα πολύ γνωστό ποίημα σύνθημα είναι το η 1η Σεπτεμβρίου είναι η κόκκινη μέρα στο ημερολόγιο (το «κόκκινο» σημαίνει το ειδικό, ρωσικά: первое сентября - красный день календаря).

Υπάρχει επίσης η «Μέρα της Τελευταίας Σχολικής Καμπάνας» (στο τέλος του έτους).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Day of Knowledge – beginning of the school year». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  2. USSR'88 Yearbook. Novosti Press Agency Publishing House. 1988. 
  3. «Russian Day of Knowledge». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2015.