Ηλιακή έκλειψη της 21ης Αυγούστου 2017

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η ολική έκλειψη όπως φαινόταν από το Σάλεμ του Όρεγκον

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 μια ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία αναφέρθηκε ως «Μεγάλη Αμερικάνικη Έκλειψη», έγινε ορατή μέσα σε μια ζώνη σε όλη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Σε άλλες χώρες ήταν ορατή μόνο ως μερική έκλειψη.

Την προηγούμενη φορά που μια ολική έκλειψη ήταν ορατή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στις 8 Ιουνίου 1918 ενώ καμία ολική έκλειψη μετά από αυτή του Φεβρουαρίου του 1979 δεν ήταν ορατή από οποιοδήποτε ηπειρωτικό τμήμα των ΗΠΑ. Η ολική ηλιακή έκλειψη του 2017 έγινε ορατή από 14 πολιτείες, ενώ ήταν ορατή ως μερική και από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Το "μονοπάτι" της ολικότητας άγγιξε το 16% της συνολικής έκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών αν και το μεγαλύτερο μέρος της πορείας ήταν στον ωκεανό και όχι στη ξηρά. Η σκιά της ηλιακής έκλειψης άρχισε να καλύπτει την ακτή του Όρεγκον ως μερική έκλειψη στις 16:05 τοπική ώρα, με την ολική ηλιακή έκλειψη να ξεκινά εκεί στις 17:16 τοπική ώρα. Το τελευταίο κομμάτι ξηράς που διέσχισε η σκιά της έκλειψης ήταν κατά μήκος της ακτής της Νότιας Καρολίνας γύρω στις 18:44 τοπική ώρα. Ως μερική έκλειψη ήταν ορατή στη Χονολουλού της Χαβάης ξεκίνησε στις 16:22 τοπική ώρα και έληξε στις 17:25 τοπική ώρα.

Διάφορα πρακτικά προβλήματα ήταν αναμενόμενα λόγω της εισροής επισκεπτών, ειδικά στις μικρότερες κοινότητες. Η πώληση ειδικών γυαλιών έκλειψης επίσης αναμενόταν να αποτελέσει πρόβλημα.

Στο μέλλον ολικές ηλιακές εκλείψεις θα διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 2024 (12 πολιτείες) και τον Αύγουστο του 2045 (10 πολιτείες) και δακτυλιοειδείς ηλιακές εκλείψεις - όπου η Σελήνη φαίνεται μικρότερη από τον Ήλιο - θα συμβούν τον Οκτώβριο του 2023 (9 πολιτείες) και τον Ιούνιο του 2048 (9 πολιτείες).

Ορατότητα πέρα από τις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καναδάς

Η έκλειψη ήταν ορατή ως μερική σε όλο το πλάτος του Καναδά, σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 89% έως 11%.

Μεξικό, Κεντρική Αμερική, Νησιά της Καραϊβικής, Νότια Αμερική

Η έκλειψη ήταν ορατή ως μερική από το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, τα νησιά της Καραϊβικής και από τα πλοία και τα αεροσκάφη των παρακείμενων ωκεανών καθώς και από τις βόρειες χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως τη Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Ρωσία

Η έκλειψη έγινε ορατή σαν μερική μόνο στην χερσόνησο Chukchi.

Δυτική Αφρική

Σε ορισμένες τοποθεσίες στη δυτική Αφρική και τη δυτική βόρεια Αφρική παρατηρήθηκε μερική έκλειψη λίγο πριν και κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Ευρώπη

Στη βορειοδυτική Ευρώπη η έκλειψη ήταν ορατή μόνο εν μέρει, αργά το απόγευμα ή το ηλιοβασίλεμα. Μόνο η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και οι Αζόρες είδαν την έκλειψη από την αρχή μέχρι το τέλος. Στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η δύση του Ηλίου έλαβε χώρα πριν το τέλος της έκλειψης. Στη Γερμανία η έναρξη της έκλειψης ήταν ορατή μόνο κατά το ηλιοβασίλεμα και μόνο στα βόρεια της χώρας. Στην ανατολική Ευρώπη η έκλειψη δεν ήταν ορατή.

Κάλυψη από την τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας μεγάλος αριθμός τηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης αναμετέδωσε την ηλιακή έκλειψη. Η NASA ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προσφέρει συνεχή ροή μέσω της τηλεόρασης της NASA και του NASA EDGE, χρησιμοποιώντας κάμερες τοποθετημένες στο έδαφος κατά μήκος της διαδρομής της έκλειψης μαζί με κάμερες τοποθετημένες σε υψηλά υψόμετρα και αεροσκάφη καθώς και κάλυψη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASA δήλωσε ότι «ποτέ δεν θα γίνει θέαση ουράνιου γεγονότος από τόσους πολλούς ανθρώπους και με τόσο πολλά πλεονεκτήματα - από το διάστημα, από τον αέρα, από το έδαφος».[1] Τα κανάλια ABC, CBS και NBC ανακοίνωσαν ότι θα μεταδίδουν ζωντανά τηλεοπτικά αφιερώματα με ανταποκριτές προκειμένου να καλύψουν την ηλιακή έκλειψη μαζί με το CNN, το Fox News Channel, το Science και το Weather Channel. Η σειρά PBS Nova κάλυψε το γεγονός μέσω Facebook το οποίο φιλοξένησε ο Μάιλς Ο'Μπράιαν.

Άλλοι οργανισμοί και υπηρεσίες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την προβολή της ηλιακής έκλειψης όπως το Exploratorium στο Σαν Φρανσίσκο, το Ιερό των Ελέφαντων του Hohenwald, το Slooh και το Έργο Εικονικού Τηλεσκοπίου. Το Eclipse Ballooning Project, μια κοινοπραξία σχολείων και κολεγίων που έστειλαν 50 ουρανοξύστες στον ουρανό κατά την διάρκεια της έκλειψης για την διεξαγωγή πειραμάτων παρείχε συνεχή βίντεο και προβολή μέσω GPS.

Εκδήλωση παρακολούθησης της ολικής ηλιακής έκλειψης πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι με τη Μελάνια Τραμπ. Με τον ήλιο να έχει εκλείψει εν μέρει, ο πρόεδρος Τραμπ κοίταξε για λίγο προς την κατεύθυνση του ήλιου πριν χρησιμοποιήσει τα ηλιακά γυαλιά.[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]