Ηλεκτρονική δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ηλεκτρονική δημοκρατία, γνωστή και ως Ψηφιακή Δημοκρατία (Ε- Democracy) ή Δημοκρατία του Διαδικτύου, καλείται η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας μέσα από διαβούλευση σε ηλεκτρονικά φόρα ή ηλεκτρονικές εκλογικές διαδικασίες.[1] Πρόκειται για μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται ότι είναι κατάλληλοι να συμμετάσχουν εξ ίσου στην πρόταση, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νόμων[2].

H έννοια της ηλεκτρονικής δημοκρατίας (electronic democracy) περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες επιτρέπουν την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέσο μόνο το Διαδίκτυο. Ο Steven Clift υποστηρίζει ότι η ηλεκτρονική δημοκρατία δημιουργεί τις βάσεις σε ένα κοινωνικό σύστημα, που επιτρέπει μια περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Ο Clift ορίζει την ηλεκτρονική δημοκρατία ως «τον τρόπο με τον οποίο το Internet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να παρέχει αυξημένες ευκαιρίες στα άτομα και τις κοινότητες προκειμένου να αλληλεπιδρούν με την κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις προκειμένου να λαμβάνουν μηνύματα από τις κοινότητες».[3]

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανθρώπινα Δικαιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάδοση δωρεάν πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου ενθαρρύνει την ελευθερία και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται για την προαγωγή των αθρώπινων δικαιωμάτων- συμπεριλαμβανόμενης της ελευθερίας του λόγου, της θρησκείας, της έκφρασης, της ειρηνικής συνέλευσης, της ευθύνης της διακυβέρνησης και του δικαιώματος της γνώσης και της κατανόησης, που στηρίζουν τη δημοκρατία. Μια παράδειγμα διαδικασίας της Ψηφιακής Δημοκρατίας προτάθηκε πρόσφατα σε ένα επιστημονικό άρθρο[4] για την επίλυση ενός ζητήματος που έχει ζωτική σημασία για όλους τους ανθρώπους στον 21ο αιώνα: “Ως πολίτες του πλανήτη Γη, θα σταματήσετε το κλίμα από την υπερθέρμανση?” Ο συγγραφέας προτείνει τη χρήση κινητού τηλεφώνου για την απάντηση της ερώτησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020.

Επεκτείνοντας τη Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διαδίκτυο έχει πολλά χαρακτηριστικά που μας ενθαρρύνουν να το σκεφτόμαστε ως δημοκρατικό μέσο. Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου αποτρέπει τη λογοκρισία. Υπάρχει έκδηλη ελευθερία λόγου και μια κουλτούρα “μοιράσματος” και επικοινωνίας  σχεδόν σε όλες τις πτυχές της χρήσης του Διαδικτύου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η άμεση μαζική επικοινωνία στο διαδίκτυο, όπως μέσω ομάδων συζητήσεων, chat rooms και MUDs. Αυτή η επικοινωνία αγνοεί τα όρια που δημιουργούνται με τα μέσα μετάδοσης, όπως οι εφημερίδες ή το ραδιόφωνο, καθώς και με ένα-προς-ένα μέσο, ​​όπως τα γράμματα ή τα σταθερά τηλέφωνα. Επειδή το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο ψηφιακό δίκτυο με ανοικτά πρότυπα, μπορεί επιτευχθεί καθολική και φθηνή πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία μέσων και μοντέλων επικοινωνίας[5].

Ορισμένα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική δημοκρατία περιλαμβάνουν: αποτελεσματική συμμετοχή, την ισότητα στην ψηφοφορία στο στάδιο λήψης αποφάσεων, βαθυά κατανόηση των ζητημάτων, έλεγχος της διαδικασίας και ατζέντας[6]. Τα συστημικά ζητήματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και προστασία ευαίσθητων δεδομένων από τρίτους.

Βελτιώνοντας τη Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι γενικά αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, όπου οι λαοί εκλέγουν αντιπροσώπους για τη δημιουργία νόμων και πολιτικών. Δεν είναι άμεσες Δημοκρατίες, όπου ο λαός αποφασίζει άμεσα. Μπορεί να αναφέρονται ως περισσότερο ή λιγότερο “δημοκρατικά” καθεστώτα, ανάλογα με το πόσο πετυxημένα η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει το λαό. Η μετάβαση στην Ψηφιακή Δημοκρατία στρέφεται προς αμεσότερες μορφές δημοκρατίας, είτε συνδέεται και με τη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος.

Επειδή το Διαδίκτυο είναι τόσο φιλικό προς το χρήστη, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ερευνήσουν και να συμμετάσχουν στην πολιτική. Το Διαδίκτυο επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν τις απόψεις τους για την κυβέρνηση μέσω ψευδώνυμου, ανώνυμης και ελεύθερης κρίσης. Δεδομένου ότι ένα άτομο μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του ανώνυμα και από την άνεση του σπιτιού του, το Διαδίκτυο δίνει κίνητρο για τους ανθρώπους να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Λόγω του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ένα άτομο που βάζει τις ιδέες του σε έναν ιστότοπο υψηλής επισκεψιμότητας μπορεί να έχει επιρροή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Το Διαδίκτυο επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν και να δημοσιεύουν πληροφορίες για τους πολιτικούς και επιτρέπει στους πολιτικούς αυτούς να λαμβάνουν συμβουλές από τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους αριθμούς. Αυτή η συλλογική λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων δίνει περισσότερη εξουσία στους πολίτες και βοηθά τους πολιτικούς να αποφασίζουν ταχύτερα. Αυτό δημιουργεί μια πιο παραγωγική κοινωνία που μπορεί να χειριστεί τα προβλήματα ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Mοντέλα διακυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aντιπροσωπευτική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ριζική αλλαγή από την αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην άμεση δημοκρατία με διαμεσολάβηση στο διαδίκτυο δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, υποστηρικτές πιστεύουν ότι ένα "υβριδικό μοντέλο" που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να επιτρέψει μεγαλύτερη διαφάνεια της κυβέρνησης και συμμετοχή της κοινότητας στη λήψη αποφάσεων βρίσκεται στον ορίζοντα[7]. Η επιλογή των επιτροπών, οι αποφάσεις τοπικών πόλεων και πόλεων και αλλιώς οι αποφάσεις που βασίζονται σε ανθρώπους θα διευκολύνουν. Οι αρχές της δημοκρατίας δεν αλλάζουν τόσο πολύ όσο τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να τα διατηρήσουν. Η ηλεκτρονική δημοκρατία δεν θα ήταν μέσο για την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που θα επέτρεπε μια πιο συμμετοχική δημοκρατία από αυτή που υπάρχει σήμερα[8].

Εικονική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εικονική δημοκρατία είναι ένα παγκόσμιο πολιτικό σύστημα όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να προτείνουν και να ψηφίσουν νόμους για φόρουμ στο διαδίκτυο όπως το virtual-democracy.org και το democratie-atlanta.org.

Αυτό το σύστημα ανακαλύφθηκε εκ νέου από τον Lucian Ilea τον Ιανουάριο του 2016, όταν δημιούργησε έναν ιστότοπο με 9 τομείς και 63 υποτομείς που παρουσίαζαν παρουσιάσεις του συστήματος της εικονικής δημοκρατίας τόσο στη ρουμανική όσο και στην αγγλική γλώσσα στις democratie-virtuala.com και atlantia.online με τα πραγματικά βήματα ψηφοφορίας που βρέθηκαν για τη democracy-atlanta.org και την virtual-democracy.org. Για να προσελκύσουν ανθρώπους, υπάρχουν τμήματα αφιερωμένα στη μουσική και την ταινία στο muzica.space, φωτογραφίες στο e-world.site και σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκεται στο ihl.space και το ihl -data.com. Οι χώροι λειτουργούσαν για 2 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017.

Ηλεκτρονική Άμεση Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποστηρικτές της ψηφιακής δημοκρατίας μερικές φορές προβλέπουν τη μετάβαση από μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε μια άμεση δημοκρατία που διεξάγεται μέσω τεχνολογικών μέσων και θεωρούν αυτή τη μετάβαση ως τελικό στόχο της ψηφιακής δημοκρατίας[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χρήστος Λαλάς (2002). Το Μικτό Λεξικό του Internet. Αθήνα: Δίαυλος. ISBN 960-531-138-0. 
  2. [Hosein Jafarkarimi; Alex Sim; Robab Saadatdoost; Jee Mei Hee (January 2014). "The Impact of ICT on Reinforcing Citizens' Role in Government Decision Making" (PDF). International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering. Retrieved 15 December 2014. Hosein Jafarkarimi; Alex Sim; Robab Saadatdoost; Jee Mei Hee (January 2014). "The Impact of ICT on Reinforcing Citizens' Role in Government Decision Making" (PDF). International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering. Retrieved 15 December 2014.] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. «Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην ηλεκτρονική δημοκρατία» (PDF). Διοικητική Ενημέρωση. Ειδική Εκδοτική. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
  4. [Zanella, A., 2017. Humans, humus, and universe. Appl. Soil Ecol. doi:10.1016/j.apsoil.2017.07.009 Zanella, A., 2017. Humans, humus, and universe. Appl. Soil Ecol. doi:10.1016/j.apsoil.2017.07.009] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  5. [Novak, T., & Hoffman, D. (1998). Bridging the Digital Divide: The Impact of Race on Computer Access and Internet Use. Nashville: Vanderbilt University. Novak, T., & Hoffman, D. (1998). Bridging the Digital Divide: The Impact of Race on Computer Access and Internet Use. Nashville: Vanderbilt University.] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  6. [Robert Dahl (1989). Democracy and Its Critics. Yale University Press. ISBN 9780300049381 Robert Dahl (1989). Democracy and Its Critics. Yale University Press. ISBN 9780300049381] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  7. [Anttiroiko, Ari-Veikko (September 2003). "Building Strong E-Democracy—The Role of Technology in Developing Democracy for the Information Age". Communications of the ACM. 46 (9): 121–128. doi:10.1145/903893.903926. Retrieved 14 December 2013. Anttiroiko, Ari-Veikko (September 2003). "Building Strong E-Democracy—The Role of Technology in Developing Democracy for the Information Age". Communications of the ACM. 46 (9): 121–128. doi:10.1145/903893.903926. Retrieved 14 December 2013.] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  8. [Sendag, Serkan (2010). "Pre-service teachers' perceptions about e-democracy: A case in Turkey". Computers & Education. 55 (4): 1684–1693. doi:10.1016/j.compedu.2010.07.012. Retrieved 14 December 2013. Sendag, Serkan (2010). "Pre-service teachers' perceptions about e-democracy: A case in Turkey". Computers & Education. 55 (4): 1684–1693. doi:10.1016/j.compedu.2010.07.012. Retrieved 14 December 2013.] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  9. [Fuller, Roslyn (2015). Beasts and Gods: How Democracy Changed Its Meaning and Lost its Purpose. United Kingdom: Zed Books. p. 371. ISBN 9781783605422. Fuller, Roslyn (2015). Beasts and Gods: How Democracy Changed Its Meaning and Lost its Purpose. United Kingdom: Zed Books. p. 371. ISBN 9781783605422.] Check |url= value (βοήθεια).  Missing or empty |title= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]