Ηλεκτρονική Αθηνών Α.Ε.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλεκτρονική Αθηνών
Εμπορική επ.Ηλεκτρονική Αθηνών Α.Ε.Ε.
Νομική μορφήΑλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ειδών τεχνολογίας και τηλεοράσεων
ΚλάδοςΛιανική
Ίδρυση1950
Διάλυση2016
Αιτία διάλυσηςΟικονομικά προβλήματα
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα, Ελλάδα
Κύκλος εργασιών€7 εκατ. (2016)
ΙδιοκτήτηςΓιάννης Στρούτσης
Υπάλληλοι650 (2016)

Η Ηλεκτρονική Αθηνών ήταν ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Αθήνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Ηλεκτρονικής ξεκινά το 1950, όταν ξεκίνησε ως μία μικρή επιχείρηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση, το 1989 όταν και αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Ιωάννη Στρούτση. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία αναπτύχθηκε ανοίγοντας πολλά καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και σε βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία.

Το 1999 η εταιρεία εισήχθη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της οποίας η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη την 1η Οκτωβρίου του 2012.

Πτώχευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της είτε μέσω επιχειρηματικών σχεδίων της με κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού, είτε συμφωνιών με τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Την άνοιξη του 2015 η εταιρεία σε συμφωνία με τράπεζες και προμηθευτές κατέθεσε νέο σχέδιο εξυγίανσης, αλλά τα capital controls και τα γεγονότα του καλοκαιριού ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό και έτσι στις 9 Μαρτίου του 2016 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία έγινε δεκτή στις 14 Απριλίου του 2016.

Τα αίτια της πτώχευσης της Ηλεκτρονικής ήταν ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των πολυεθνικών εταιρειών και ιδιαίτερα της Dixons (η οποία κατείχε την επίσης ελληνική αλυσίδα του Κωτσόβολου), η έλλειψη ανάγκης για αγορά και εισοδήματος στο καταναλωτικό κοινό λόγω της φτώχειας και της οικονομικής κρίσης και τα υψηλά χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές και η μη σωστή εξόφλησή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]