Ζώσιμος ο Πανοπολίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζώσιμος ο Πανοπολίτης
Buste Zosimos.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 250[1]
Αχμίμ
Θάνατος 251[1]
Υπηκοότητα Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φιλόσοφος
μη μυθοπλαστικός συγγραφέας

Ο Ζώσιμος από την Πανόπολη (350 - 420) ήταν Έλληνας αλχημιστής που έζησε στα τέλη του 4ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Πανόπολη (σήμερα Αχμίμ) της Αιγύπτου.

Εργάστηκε με την αλχημίστρα Θεοσέβεια που σύμφωνα με ορισμένους ήταν αδελφή του.[2] Μπορεί όμως να ήταν απλά φίλη του που θεωρήθηκε αδελφή του από τους μεταγενέστερους λόγω της συνήθειας των αλχημιστών να ονομάζουν τα αλχημικά ζευγάρια που δημιουργούσαν "μυστικιστικά αδέλφια". Ο λόγος που οι αλχημιστές εργάζονταν σε ζεγάρια που αποτελούνταν από έναν άντρα και μία γυναίκα ήταν η προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν το αρσενικό και το θηλυκό στοιχείο στα πειράματά τους.[3]

Ο Ζώσιμος και η Θεοσέβεια έκαναν διάφορες μεταλλουργικές μελέτες, εξέλιξαν την απόσταξη και καθιέρωσαν τον όρο της χημείας[εκκρεμεί παραπομπή].

Δίδαξε στην Αλεξάνδρεια και έγραψε 28 βιβλία περί Αλχημείας, από τα οποία μόνο ένα διασώθηκε. Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πρώτους αλχημιστές και τα βιβλία του, τα αρχαιότερα σωζόμενα αλχημικά κείμενα. Στα βιβλία του αναφέρεται στον πρώτο μη μυθολογικό αλχημιστή της Δύσης, την Μίριαμ την Προφήτισσα καθώς και στην διάσημη κατά την εποχή της Κλεοπάτρα την Χρυσοποιό που, όπως γράφει, τον επηρέασαν σημαντικά.[4][5]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zosimos aus Panopolis της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).