Ζωσιμαία Σχολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωσιμαία Σχολή
1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων 1.jpg
ΡητόΖωσιμάδων όδε μουσαίος λαμπτήρ αφανίζει ψυχαίσι ζόφον ής Ηπείρου τέκνων
Ίδρυση1828
ΤοποθεσίαΉπειρος, Ελλάδα Flag of Greece.svg
ΈδραΙωάννινα
ΙστοσελίδαΠρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής http://gym-zosim.ioa.sch.gr/ Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής http://lyk-zosim.ioa.sch.gr/old/index.php

Η Ζωσιμαία Σχολή υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας (1828-1913). Η Ζωσιμαία ιδρύθηκε το 1828 στα Ιωάννινα με προσωπική δαπάνη των αδερφών Ζωσιμά και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως λύκειο, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830) και ενώ οι συγκρούσεις ακόμα μαίνονται στην περιοχή της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, η πολιτιστική πρωτεύουσα του νέου ελληνισμού, και ένα σημαντικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έπεφτε σε μια βραχυπρόθεσμη παρακμή.

Η Ζωσιμαία σχολή τον 19ο αιώνα

Σε αυτό το σημείο, πέντε αδέλφια της οικογένειας των Ζωσιμάδων είχαν μεταναστεύσει στην Ρωσία, όπου έγιναν επιτυχημένοι έμποροι και αποφάσισαν να προβούν σε μια σημαντική συμβολή στην πατρίδα τους, τη χρηματοδότηση για την ίδρυση ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η Ζωσιμαία Σχολή ιδρύθηκε το 1828 και αρχικά λειτούργησε με τέσσερις σχολικές τάξεις. Η Σχολική Επιτροπή των Ιωαννίνων, ένας οργανισμός που είναι αρμόδιος της διαχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, είχε την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της Ζωσιμαίας, με την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Ζωσιμά.

Μνημείο προς τιμή του Νικόλαου Ζωσιμά

Διεύθυνση Αναστάσιου Σακελλάριου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1833 ο Αναστάσιος Σακελλάριος από το Ζαγόρι, ένας πρώην μαθητής του Αθανάσιου Ψαλίδα - ένας σημαντικός πνευματικός του ελληνικού Διαφωτισμού και σύμβουλος του Αλή Πασά - έγινε διευθυντής της Ζωσιμαίας. Το 1840 τρεις τάξεις προστέθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου.

Η σχολή έγινε από τετρατάξια επτατάξια την δεκαετία του 1830 και το 1852 σύμφωνα με τη διαθήκη του Νικόλαου Ζωσιμά χωρίστηκε σε τριτάξιο ελληνικό σχολείο και σε τετρατάξιο γυμνάσιο.

Κατά την διάρκεια της διεύθυνσης Α. Σακελλάριου η σχολή έγινε ξακουστή στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Εκτός από πολλούς Ηπειρώτες μαθητές, υπήρχαν και μαθητές ακόμη και από την Ανατολική Ρωμυλία και από άλλα μέρη του εκτός ελληνικού κράτους τότε Ελληνισμού. Έχουν καταγραφεί μεταγραφές ακόμη και από την «Μεγάλη του Γένους Σχολή» της Κωνσταντινούπολης. Επίσης από τη σχολή αποφοίτησαν ακόμη και ορισμένοι Τούρκοι και Αλβανοί, οι οποίοι διακρίθηκαν στον πολιτικό και στρατιωτικό στίβο των χωρών τους.

Οι μαθητές της έφτασαν να είναι 400 εκείνο το χρονικό διάστημα, ο ίδιος ο Α. Σακελλάριος δίδασκε στις 2 τελευταίες τάξεις. Οι απόφοιτοι, όσοι δεν συνέχιζαν τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο, διορίζονταν δάσκαλοι σε όλες τις πόλεις και χωριά της Βαλκανικής με ελληνικό πληθυσμό . Το 1860 με απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι απόφοιτοι της Ζωσιμαίας εισάγονταν σε αυτό χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Το 1862 ο Α. Σακελλάριος αποχωρεί από τη σχολή ύστερα από διένεξη με την εφορεία καταστημάτων Ιωαννίνων.

1862-1913[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους διευθυντές του σχολείου αυτό το διάστημα ήταν:

  • Μανάρης Σπυρίδων (1863-1881), επί διεύθυνσής του ιδρύθηκε το διδακτικό τμήμα και προστέθηκε και 5η τάξη στο γυμνάσιο.
  • Μιλτιάδης Πανταζής (1881-1888), από την Μονοδένδρι (Ζαγόρι)
  • Μανάρης Σπυρίδων (1881-1888), από το Σιδηρόκαστρο, επίσης καθηγητής του Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γεώργιος Σωτηριάδης (1891-1893)
  • Δημήτριος Κώνστας (1891-1893)
  • Αντώνης Τραυλαντώνης (1895-1896)
  • Αλέξιος Θ. Ζαμαρίας, Δ.Φ.(1896-1901)
Πανόραμα της πρόσοψης του παλαιού κτηρίου της Ζωσιμαίας Σχολής, που αντιγράφει την αρχιτεκτονική του κτηρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με σημαντική συμβολή στην πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα εκείνης της εποχής, όπως, για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Αραβαντινός, ο οποίος έγραψε έναν μεγάλο αριθμό από βιβλία σχετικά με τη λαογραφία και τη γλωσσολογία.

Παρόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζωσιμαία σχολή λειτουργεί από το 1913, μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ως πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα, υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας.

Γνωστοί απόφοιτοι της Ζωσιμαίας (μέχρι το 1913)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]