Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης
Χάρτης
Είδοςζωολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°42′9″N 12°33′33″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κοπεγχάγης
ΧώραΔανία
Έναρξη κατασκευής1862
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ή απλώς Ζωολογικό Μουσείο της Κοπεγχάγης (δαν. Zoologisk Museum) είναι το βασικό παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας και ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Το Ζωολογικό Μουσείο της Κοπεγχάγης είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου, καθώς η συλλογή του άρχισε να δημιουργείται από τον Όλε Βορμ πριν από περισσότερα από 350 χρόνια, αν και επισήμως ιδρύθηκε[1][2] το 1862.

Οι ζωολογικές συλλογές περιλαμβάνουν περίπου 10 εκατομμύρια δείγματα, που αντιπροσωπεύουν ένα εκτιμώμενο 10% των περιγραφέντων μέχρι σήμερα πολυκύτταρων ζωικών ειδών. Πέρα από τις πλούσιες συλλογές των ζώων της Δανίας, το Μουσείο έχει πάρα πολλά δείγματα από:

  • τον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική (ιδίως τη Γροιλανδία)
  • τις πρώην αποικίες της Δανίας στις Δυτικές Ινδίες
  • την ανατολική Αφρική
  • έντομα της Νότιας Αμερικής (ιδίως πεταλούδες)
  • τις Φιιππίνες, το Αρχιπέλαγος του Μπίσμαρκ και τις Νήσους Σολομώντα
  • ζώα από τα βάθη της θάλασσας
  • σκελετούς από φάλαινες
  • υλικό από αρκετές εξερευνητικές αποστολές, π.χ. Ingolf (1892), Galathea 2 (1950-1952), Atlantide (1932), P.W. Lund (1832-1844).

Η μόνιμη έκθεση «Από πόλο σε πόλο» δείχνει ζώα από όλο τον κόσμο μέσα σε μεγάλα πλαίσια. Υπάρχουν επίσης μια «έκθεση Κάρολου Δαρβίνου (με τη μεγαλύτερη συλλογή δειγμάτων του Δαρβίνου μετά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, κυρίως θυσανόποδα) και μια πλήρης συλλογή των ζώων της Δανίας και της Γροιλανδίας. Το μουσείο φιλοξενεί στις αποθήκες του πολλά σημαντικά υπολείμματα από προσφάτως εξαφανισθέντα είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων τους οφθαλμούς και τα εσωτερικά όργανα των δύο τελευταίων ατόμων του είδους Pinguinus impennis, αρκετά δείγματα της ποικιλίας ασπρόμαυρο κοράκι και το ένα από τα μόλις δύο γνωστά κρανία του είδους πτηνού ντόντο, που στάλθηκαν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Αξιοσημείωτα δείγματα άλλων ομοταξιών ζώων είναι το μοναδικό γνωστό δείγμα της αράχνης Pardosa danica (από το 1883), κάποια από τα πρώτα υπολείμματα ψευδόρυγα που ανακαλύφθηκαν ποτέ, καθώς και απολιθώματα προϊστορικών ζώων, όπως του μεταβατικού απολιθώματος ιχθυόστεγη και ενός διπλόδοκου.[1]


  1. 1,0 1,1 «På besøg på Zoologisk museum». zooniverse.dk. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. 
  2. «Zoologisk Museums historie». Copenhagen Zoological Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]