Ζωγράφειο Λύκειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζωγράφειο Λύκειο
Ζωγραφειο Λυκειο, Προσοψη κτηριου ,Εισοδος.jpg
Map
Είδοςιδιωτικό σχολείο
ΔιεύθυνσηGalatasaray - Beyoğlu, 34433 Istanbul, Turkey
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°2′0″N 28°58′47″E
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1848
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ζωγραφειον Λυκειο Προσοψη κτηριου
Ζωγραφειον Λυκειο Προσοψη κτηριου
Ζωγραφειον Λυκειο η Σφιγγα σημα του Ζωγραφειου Λυκειου
Ζωγραφειον Λυκειο η Σφιγγα σημα του Ζωγραφειου Λυκειου
O Υμνος του Ζωγραφειου Λυκειου.jpg
Ο Υμνος του Ζωγραφειου Λυκειου.jpg
Η Σφίγγα σύμβολο στην είσοδο στο Ζωγράφειο Λύκειο
Η Σφίγγα στην πρόσοψη του Ζωγραφείου  Λυκείου...

Το Ζωγράφειο Λύκειο ή Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και επίσημα Ζωγράφειον Λύκειον ή Ζωγράφειον Γυμνάσιον-Λύκειον, (τουρκικά: Özel Zoğrafyon Rum Lisesi) είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 450 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650. Σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 18 εκπαιδευτικούς.

Το σχολείο διευθύνει ο κ. Γ. Δεμιρτζόγλου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]