Ζυθοποιία Τσινγκτάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζυθοποιία Τσινγκτάο
Νομική μορφήεταιρεία δημοσίου ενδιαφέροντος
Κλάδοςζυθοποιία
Ίδρυση1903
ΈδραΤσινγκτάο, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η ζυθοποιία Τσινγκτάο (Tsingtao Brewery Co., Ltd., απλοποιημένα κινέζικα: 青岛啤酒厂) αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη κινέζικη ζυθοποιία, η οποία ιδρύθηκε το 1903 από Γερμανούς μετανάστες στο Τσινγκτάο της Επαρχίας Σαντόνγκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1916, η ζυθοποιία Τσινγκτάο άνηκε στην αγγλο-γερμανική Brewery Co. Ltd. η οποία και την ίδρυσε, με έδρα το Χόνγκ Κόνγκ. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε στις 15 Αυγούστου του 1903 ως Germania-Brauerei με κεφάλαιο 400.000 μεξικάνικα ασημένια δολάρια.

Ιδρυτικά μέλη:

  • John Prentice, of SC Farnham, Boyd & Co., Ltd., Shanghai
  • Alexander McLeod, of Gibb, Livingston & Co., Shanghai
  • C. W. Wrightson, of Fearon, Daniel & Co., Shanghai
  • Max Slevogt, of Slevogt & Co., Shanghai
  • J. Jürgen Block, of H. Sietas & Co., Qufu

Ζυθοποιοί:

  • Ρ. Σούστερ(1904–05)
  • Μάρτιν Βίλε (1906–14)

Στις 16 Αυγούστου 1916 η εταιρία πωλήθηκε στην ζυθοποιία Dai-Nippon (大日本麦酒). Η ιαπωνική στρατιωτική διοίκηση στο Τσινγκτάο ενέκρινε την εκκαθάριση στις 9 Σεπτεμβρίου 1916. Το μερίδιο της τιμής πώλησης που δόθηκε στους Γερμανούς μετόχους ήταν στα χέρια των εκκαθαριστών έως τις 2 Απριλίου 1921.

Μπύρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μπύρα Tsingtao, μια ξανθιά lager 4,7% abv, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ζυθοποιίας. Μια μη παστεριωμένη έκδοση πωλείται ως Tsingtao Draft Beer. Η μπύρα Tsingtao διαφημίστηκε για καιρό ως μπύρα που «παρασκευάζεται με μεταλλικό νερό από την πηγή Laoshan», κάτι που συνέβαλε στη χαρακτηριστική γεύση της, όμως αυτό ισχύει τώρα μόνο για την μπύρα που παράγεται στο Τσινγκτάο και όχι για εκείνη που παράγεται στα άλλα ζυθοποιεία της εταιρείας.

Η ζυθοποιία παράγει επίσης μια σειρά από άλλες μπύρες, κυρίως για την τοπική αγορά. Εκείνες που μερικές φορές συναντώνται εκτός της Κίνας περιλαμβάνουν την Tsingtao Dark Beer και πιο σπάνια την Tsingtao Spirulina Green Beer, που πωλείται επίσης ως Tsingtao Green Beer, μια πράσινη pilsner που περιέχει σπιρουλίνα.

Εθνική Αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, η ζυθοποιία χρησιμοποιούσε εισαγόμενη πρώτη ύλη, και νερό από το όρος Λάο. Με το ξέσπασμα του Πολέμου της Κορέας και το επακόλουθο εμπάργκο της Λαϊκής Δημοκρατίας από τη Δύση, η εταιρεία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εγχώρια προϊόντα. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε διάφορα κίνητρα, όπως δωρεάν σπόρους, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ζυθοποιία είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει εθνικιστικές στρατηγικές μάρκετινγκ, ενώ μετά τη μετάβαση στην παραγωγή χρησιμοποιώντας μόνο εγχώριο υλικό, η εθνικιστική τάση μάρκετινγκ αυξήθηκε. Ωστόσο, εξακολούθησε να διατηρεί τις διεθνείς του ρίζες.

Διεθνές Φεστιβάλ Μπύρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991, η ζυθοποιία ζήτησε άδεια για την διεξαγωγή Διεθνούς Φεστιβάλ Μπύρας στο Τσινγκτάο. Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 1991 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Το φεστιβάλ ονομάστηκε «Διεθνές Φεστιβάλ Μπύρας» για να προσελκύσει αλλοδαπούς, αν και ο κύριος σκοπός ήταν να κάνει τη μάρκα πιο δημοφιλή για τους Κινέζους καταναλωτές.[1] Το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως στα τέλη Αυγούστου και διαρκεί 14 ημέρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 公司简介. ΕΠίσημος ιστότοπος της Ζυθοποιίας Τσινγκτάο (κινεζικά)
  2. Alcoholic Beverages in China - Industry Profile by datamonitor.com
  3. Γιανγκ, Τσικουό (April 2007). "This Beer Tastes Really Good': Nationalism, Consumer Culture and Development of the Beer Industry in Qingdao, 1903-1993". The Japanese Historical Review. 14 (1): 29–58.