Ζουανολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενέτειρα της η Ζουάνολογία: Διδασκαλική Ακαδημίας της Γκουανξί, Τμήμα Ιστορίας.

Η Ζουανολογία (Κινέζικα: 壮学, Πινγίν: Zhuàngxué ) είναι η επιστημονική μελέτη της ιστορίας και πολιτισμός των Ζουάνγκ. Ως γνωστικό πεδίο είναι τοπικός και θεματικός κλάδος ευρύτερων γνωστικών αντικειμένων όπως η αρχαία ιστορία και η aνθρωπολογία. Ο ερευνητής του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου ονομάζεται Ζουάνολόγος.

Εισαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1957 ο Χουάνγκ Ξιένφαν έδωσε έναν πρώτο ορισμό, γράφοντας πως "η Ζουάνολογία δεν ήταν ιστορία ή ανθρωπολογία. Ως αυτόνομη επιστήμη περιλαμβάνει τη δική της μεθοδολογία και εξειδικευμένες τεχνικές, για τη συγκέντρωση ή παραγωγή πολιτισμικής πληροφόρησης". Κυριολεκτικά η zουάνολογία είναι η "μελέτη των αρχαίων zουάνγκ πραγμάτων ". Ο όρος βέβαια αναπτύχθηκε στην εξελικτική πορεία της επιστήμης για να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα στο εννοιολογικό της πλαίσιο. Έχει μια διεπιστημονική προσέγγιση. Εξαιτίας του γεγονότος ότι περιλαμβάνει ως κλάδος ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, ερευνώντας σχεδόν όλες τις όψεις της zουάνγκ κοινωνίας σε, η zουάνολογία χρησιμοποιεί τα συμπεράσματα ερευνών που προέρχονται από άλλες επιστήμες, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά της. Ανάμεσα στις επιστήμες που χρησιμοποιεί συγκαταλέγεται η ιστορία, η γεωγραφία, η γλωσσολογία, η βιολογία, η ανατομία, η γενετική, η οικονομία, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία, μαζί με την αρχαιολογία και τη aνθρωπολογία που ήδη αναφέρθηκαν.

Η αφθονία των ευρημάτων επιτρέπει στους Ζουάνολόγους να επιχειρήσουν μια ανασύνθεση της θρησκευτικής σκέψης, των οικονομικών συστημάτων, των λεπτομερειών του δημοσίου βίου, της αρχαίας παθολογίας και πολλών άλλων όψεων της καθημερινής ζωής.[1]

Ιστορικό και χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ιδρυτής της η Ζουάνολογία: Χουάνγκ Ξιένφαν.

Η σύγχρονη Ζουάνολογία βρίσκει τις απαρχές της στο έτος 1957, όταν ο Χουάνγκ Ξιένφαν ανήγγειλε την Ζουάνγκ ιστορικό, με τη βόηθεια της aρχαία λογοτεχνία.[2] Με την επακόλουθη αυξανόμενη γνώση της αρχαιολογία σε Γκουανξί, η μελέτη του Ζουάνγκής πολιτισμός γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη.

Η Ζουάνολογία συγκεκριμένα ερευνά τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θρησκεία, την τέχνη, την οικονομία, τα ήθη της Ζουάνγκ και τα έθιμα αυτού του διακριτού πολιτισμού από την 7η χιλιετία π.Χ. έως το τέλος της 19ος αιώνας.

Η zουάνολογία δίνει ιδιαίτερη σημασία σε έναν ειδικό τύπο έρευνας, την επιτόπια παρατήρηση, που εμπλέκει τον ερευνητή σε άμεση, καθημερινή και μακρόχρονη σχέση με τους ανθρώπους που μελετά . Σε πολλές κινέζος επαρχίες και πόλεις είναι δυνατόν να ξεκινήσει κανείς την σπουδή της η Ζουάνολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο, ιδιαίτερα στο Γκουανξί, στο Διδασκαλική Ακαδημίας της Γκουανξί, προσφέρεται μάθημα zουάνολογίας από το 1958. Στις Πανεπιστήμιο Εθνοτήτων του Γκουανξί και τον Πανεπιστήμιο του Γκουανξί παρόλο που υπάρχουν προπτυχιακά μαθήματα Ζουάνολογίας, το μεγαλύτερο τμήμα της έρευνας και της σοβαρής δουλειάς σε ό,τι αφορά στην Ζουάνγκ ξεκινά σε μεταπτυχιακό επίπεδο.[3]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λι Φυαν, Κινέζος zουάνολογία, Εκδόσεις Εθνοτήτων, Πεκίνο 2008. ISBN 978-7-1050-7583-8
  2. Μο Ιούνιος, ιδρυτής της η Ζουάνολογία : Χουάνγκ Ξιένφαν, Γκουανξί καθημερινά, Νανίνγκ 3 Σεπτέμβρη 2002.
  3. Ζουάνολογία στο Πανεπιστήμιο Εθνοτήτων του Γκουανξί, Κέντρο Ζουάνολογία Σπουδών Αρχειοθετήθηκε 2012-03-10 στο Wayback Machine.(The Zhuang Study Centre of Guang Xi University For Nationalities)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]