Ζλιέμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ζλιέμπ (μαυροβουνιακά και σερβικά κυριλλικά: Жљеб, αλβανικά: Zhleb) είναι μεγάλο βουνό στο βορειοδυτικό Κοσσυφοπέδιο[a] και στο δήμο Ρόζαγιε στο ανατολικό Μαυροβούνιο. Είναι μέρος του Προκλέτιγιε, που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Χάιλα και Μόκνα. Σχεδόν όλο το βουνό βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Ο ποταμός Λευκός Τιν πηγάζει από το βουνό.

Το βουνό Ζλέμπιτ αποτελεί επίσης μέρος της ανατολικής πλευράς του Φαραγγιού Ρουγκόβα. Έχει δύο υψηλές και εντυπωσιακές κορυφές: η υψηλότερη ονομάζεται Ρουσούλιγια (αλβανικά: Ruselia/Rusulisë}}) και έχει υψόμετρο 2.382 μέτρων, ενώ η χαμηλότερη είναι η Ζλέμπιτ, με υψόμετρο 2.365 μέτρων. Οι πλαγιές της Ρουσούλιγια καλύπτονται με πλούσια δάση και κοντά στην κορυφή υπάρχουν λιβάδια.

Το χωριό Ραντάβιτσα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται κοντά στο βουνό.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις:

α. ^^ Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας. Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 98 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Παραπομπές: