Κυβέρνηση της Καταλονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση της Καταλονίας
Logotipo de la Generalitat de Catalunya.svg
Λογότυπο
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση 19  Δεκεμβρίου 1359
Έδρα Palau de la Generalitat de Catalunya
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος

Η Κυβέρνηση της Καταλονίας ή Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας (απόδοση από τα καταλανικά Generalitat de Catalunya, [ʒənəɾəɫiˈtat də kətəˈɫuɲə]) είναι ο θεσμός βάσει του οποίου οργανώνεται πολιτικά η αυτοδιοίκηση της Αυτοδιοικούμενης Περιφέριας της Καταλονίας. Αποτελείται από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο (κατεξοχήν κυβέρνηση), την Προεδρία και λοιπούς θεσμούς όπως τον Συνήγορο του Πολίτη, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ενώ ελέγχει οργανισμούς όπως τον Καταλανικό Οργανισμό Οπτικοακουστικών Μέσων. Ως θεσμός έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στην μεσαιωνική Καταλονία ενώ η σημερινή της έδρα είναι στο Μέγαρο της Κυβέρνησης της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσαιωνική προέλευση

Palau de la Generalitat de Catalunya, Βαρκελώνη, έδρα της κυβέρνησης και της Προεδρίας της Καταλονίας

Παλαιό έμβλημα της Generalitat.

Πρώην σύμβολο της γενικής κατάστασης της Καταλονίας

Το πολιτικό παρελθόν της Καταλονίας ως εδαφικά διαφοροποιημένη κοινότητα με δικά της αντιπροσωπευτικά και διαχωρισμένα θεσμικά όργανα, σε σχέση με την κυριαρχία των συνδυασμένων καταλανικών κομητειών (988-1164), το στέμμα της Αραγονίας (1164-1516), τη μοναρχία της Ισπανίας (1516- 1808) και του ισπανικού συνταγματικού κράτους (από το 1812) μπορούν να χωριστούν σε τέσσερα στάδια, χωρισμένα από τρεις μεγάλες ρήξεις στη νομική / δημόσια τάξη.

Ειρήνη και εκεχειρία του Θεού («Ειρήνη και Ειρήνη του Θεού») ήταν ένα κοινωνικό κίνημα που προωθήθηκε τον 11ο αιώνα ως απάντηση της Εκκλησίας και των αγροτών στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από φεουδάρους ευγενείς. Οι πατρίδες, λοιπόν, οριοθετούσαν έναν προστατευμένο χώρο φεουδαρχικής βίας. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ένα κλίμα συνύπαρξης, ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε περαιτέρω, δημιουργώντας μια αρχή που απαγόρευε την άσκηση κάθε είδους βίαιης πράξης οπουδήποτε στην επικράτεια. Αυτός ήταν ο στόχος των συνελεύσεων της Ειρήνης και της Εκεχειρίας του Θεού, η πρώτη εκ των οποίων, στις κατωκλικές επαρχίες, πραγματοποιήθηκε στο Toluges (Roussillon), το 1027, υπό την προεδρία του Abbot Oliba, για λογαριασμό του Επίσκοπου Berenguer d'Elna , απουσιάζει από τη μητρόπολη επειδή ήταν σε προσκύνημα. Η καταγωγή των Καταλανικών Δικαστηρίων μπορεί να θεωρηθεί από την Ειρήνη της Εκεχειρίας του Θεού.

Το γενικό καθήκον της Καταλονίας προέρχεται από το μεσαιωνικό ίδρυμα που κατείχε, στο όνομα του βασιλιά του στεφάνου της Αραγονίας, ορισμένες πτυχές της διοίκησης του Πριγκιπάτου της Καταλονίας. Τα Καταλανικά Δικαστήρια αποτελούσαν τον κύριο θεσμό του Πριγκιπάτου κατά την ύπαρξή του ως πολιτική οντότητα και ενέκριναν τα καταλανικά συντάγματα. Τα πρώτα συντάγματα ήταν εκείνα των Δικαστηρίων του 1283.

Το μεσαιωνικό προηγούμενο της Generalitat, το Diputació del General de Catalunya ("Αντιπρόεδρος του στρατηγού της Καταλονίας", όπου ο "στρατηγός" σημαίνει την πολιτική κοινότητα των Καταλανών και όχι η στρατιωτική τάξη) ήταν ένα μόνιμο συμβούλιο βουλευτών που ιδρύθηκε από τα Δικαστήρια προκειμένου να ξανακερδίσει το νέο «φόρο του Γενικού Γραμματέα» το 1359 και απέκτησε σημαντική πολιτική εξουσία κατά τους επόμενους αιώνες, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εισαγγελέα. Επιλέχθηκε από τους νομοθέτες το 1931 επειδή θεωρούσαν σκόπιμο να επικαλείται ως νομιμοποιητική βάση για τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση.

Νεότερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύσταση της Κοινοπολιτείας της Καταλονίας, του πρώτου κρατικού θεσμού που αναγνώριζε την Καταλονία ως διακριτό σώμα στα πλαίσια της Ισπανίας μετά την διάλυση της Ζενεραλιτάτ υπήρξε ο πρόδρομος της νέας Ζενεραλιτάτ, που ανασυστάθηκε το 1931, στα πλαίσια της Β’ Ισπανικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ανακήρυξη του Καταλανικού Κράτους από τον Λιουίς Κονπάνς τρία χρόνια μετά την έθεσε εκ νέου εκτός νόμου, για να επανέλθει στιγμιαία κάτω από την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου και να καταργηθεί από τον νικητή του Ισπανικού Εμφυλίου, στρατηγό Φράνκο. Τέλος, με την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ισπανία, η Ζενεραλιτάτ καθιερώθηκε ως ο κύριος θεσμός περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλονίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • RYDER, Alan, The Wreck of Catalonia. Oxford, 2007
  • Historia de La Generalitat de Catalunya I Dels Seus Presidents. Έκδοση της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας, Βαρκελώνη, 2003

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]