Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζβιάντ Κ. Γκαμσαχούρντια
Ζβιάντ Κ. Γκαμσαχούρντια
Πρόεδρος της Γεωργίας
Περίοδος
14 Απριλίου, 1991 – 31 Δεκεμβρίου, 1993
ΔιάδοχοςΈντβαρντ Σεβαρντνάτζε
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση31 Μαρτίου 1939, Τιφλίδα
Θάνατος31 Δεκεμβρίου, 1993
Χίμπουλα (χωριό της Γεωργίας, νομός Σαμεγκρέλο
Πολιτικό κόμμαΣτρογγυλή Τράπεζα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια (ზვიად გამსახურდია, 31 Μαρτίου 1939 - 31 Δεκεμβρίου 1993) ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας, ύστερα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ανέπτυξε μεγάλη ανθρωπιστική δράση και ήταν ο πρώτος Γεωργιανός που έγινε μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας το 1974. Έχοντας εθνικιστικές βλέψεις, στα μετέπειτα χρόνια έγινε υπεύθυνος για πολλά περιστατικά βιάς κατά των μειονοτήτων που ζούσαν στη Γεωργία.

Η κυβέρνηση του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε (ο οποίος ήταν ο πρώτος γραμματέας του Γεωργιανού Κομμουνιστικού κόμματος) συνέλαβε τον Γκαμσαχούρντια και τον καταδίκασε σε 3 χρόνια καταναγκαστικά έργα συν 3 χρόνια εξορία στο Νταγκεστάν, με αιτιολογία «αντι-σοβιετικές δραστηριότητες». Λόγω αυτής της ποινής, το 1978 προτάθηκε από διεθνείς οργανισμούς για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1993 πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα και σήμερα συνθήκες. Άλλοι μιλούν για αυτοκτονία και άλλοι πως σκοτώθηκε μαχόμενος.

Η αναγνώριση στο έργο του ήρθε το 2004 επί προεδρίας Μιχαήλ Σαακασβίλι όταν δόθηκε το όνομά του σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Τιφλίδας.