Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και Μύρων Μιχαηλίδη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ως σολίστ στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου <<Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα>>.

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 από γονείς Κρητικούς. Με την κρητική λύρα ασχολείται από το 1980. Από το 1983 μαθητεύει κοντά στον λυράρη και δάσκαλο της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη.

Το 1989 λαμβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πρώτο πτυχίο, που του παραδίδει ο Κώστας Μουντάκης με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε στο τμήμα κρητικής λύρας του Ελληνικού Ωδείου, στη θέση του δασκάλου του, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1991. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε στο Ελληνικό ωδείο, ωδείο Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου), στο Παγκύπριο Μουσικό Λύκειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης, ενώ για πάνω από 15 χρόνια είναι κύριος συνεργάτης στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Καναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο),

ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούσαν στην κρητική παραδοσιακή μουσική.

Δισκογραφικά συμμετέχει σε πολλές παραγωγές, με πολλούς Έλληνες μουσικούς – δημιουργούς, όπως με τον Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Χαρούλη Βασίλη Λέκκα, Μανώλη Λιδάκη, Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μάριο Φραγκούλη, Δημήτρη Κουκουλιτάκη, Ψαρογιώργη, Γιάννη Παπατζανή ,Δημήτρη Σιδερή, Άλκηστις Πρωτοψάλτη , Βασίλη Τζωρτζίνη ,Μιχάλη Κουμπιό, Νίκο Πιτλόγλου, Davıd Lynch, το μουσικό σύνολο ΙΑΣΙΣ Αρχειοθετήθηκε 2017-10-13 στο Wayback Machine.

Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρων Μιχαηλίδη στο Πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου με την Εθνική συμφωνική ορχήστρα ως σολίστ σε σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου «Κονσέρτο –Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα» .

τον Ρος Ντέιλι την Κέλυ Θωμά Γιώργη Μανωλάκη αλλά και άλλους που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης μουσικής, «παντρεύοντας» έτσι με έναν τρόπο παραδοσιακά όργανα και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με πολλούς ξένους μουσικούς και συνθέτες ενδεικτικά : Jordi Savall ,Takousis – Karapatakis Jazz Project,Steve Wood και άλλους.

Το 1993 δημιουργεί μαζί με μια παρέα φίλων μουσικών το σχήμα κρητικής παραδοσιακής μουσικής «Παλαιϊνά Σεφέρια» καταλήγοντας σε δυο επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές με τον ομώνυμο τίτλο. Συμμετέχει επίσης σε πολλές παραγωγές στην ελληνική και ξένη δισκογραφία.

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μάνος Μουντάκης, Μ Πραματευτάκης, Ν. Μαμαγκάκης, τον Αύγουστο του 1997 με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, το καλοκαίρι του 2004 στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα μαζί με τον Κάρολο Κουκλάκη όπου ερμήνευσαν παραδοσιακό κομμάτι της Κρήτης τον Καστρινό Πηδηχτό ή Μαλεβιζιώτη, αλλά από το 1994 συνεργάζεται ανελλιπώς με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ως σολίστ και τραγουδιστής-ερμηνευτής, σε έργα του συνθέτη όπως «Ερωτόκριτος & Αρετή», «Λειτουργία του Ορφέα», «Κονσέρτο –Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα» και άλλες συναυλίες με τα τραγούδια του συνθέτη σε περιοδείες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε μεγάλες αίθουσες στο εξωτερικό.

Τον Δεκέμβρη ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο για να συμμετάσχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα που είχε καθιερώσει το 2007-2008 η Κίνα, με τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Καζαντζάκη.

Εδώ και πολλά χρόνια με τον Δημήτρη Κουκουλιτάκη κιθαρίστα Flamenco έχουν δημιουργήσει το Duo "Puentes" ένα πρότζεκτ βασισμένο στην Κρητική και Ανδαλουσιανή Μουσική ερμηνεύοντας κομμάτια και από τις δύο μουσικές παραδόσεις και προσαρμόζοντάς τα και προσθέτοντάς τους στοιχεία από την καθεμία.

Από το 2016 έχει δημιουργήσει με άλλους δυο μουσικούς Hub Hildenbrand,Gabriel Karapatakis ένα σχήμα την ''Nenemia'' .Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό τζαζ πρότζεκτ βασισμένο σε μια πρωτότυπη ηχητική ιδέα τριών καταξιωμένων μουσικών οι οποίοι δέθηκαν μέσα από τα μακρά και συναρπαστικά ταξίδια τους.

Και φυσικά θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους και σημαντικούς μουσικούς-καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την κρητική μουσική και ιδιαίτερα με την κρητική λύρα.[εκκρεμεί παραπομπή]