Ζαρντινιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζαρντινιέρα από πλαστικό PVC σε ένα μπαλκόνι.

Ζαρντινιέρα (αγγλ. planter, flower box) είναι η μόνιμη ή κινητή κατασκευή, συνήθως μεταλλική ή ξύλινη, μέσα στην οποία φυτεύουμε διακοσμητικά φυτά.[1] Η λέξη αυτή δεν είναι ελληνική, έχει προέλευση από τη γαλλική λέξη, jardinière < jardinier. Ουσιαστικά, στην νεοελληνική γλώσσα σημαίνει πλέον έναν τύπο "γλάστρας", η οποία διακοσμεί έναν εξωτερικό χώρο, λ.χ. δημόσιο πάρκο, κήπο, μπαλκόνι, αυλή, διάδρομο, σκάλα, παράθυρο, κ.α.

Ζαρντινιέρα παραθύρου.

Η ζαρντινιέρα μπορεί να είναι κτισμένη με τούβλα ή να είναι μεταλλική, αλλά μπορεί να αποτελείται κι από συνθετικά υλικά. Συνήθως όμως, το ξύλο είναι το προτιμητέο υλικό.[2] λόγω χαμηλού κόστους, ευκολίας ή/και γούστου. Μία ξύλινη ζαρντινιέρα πρέπει να επιδέχεται συντήρησης, ενώ έχει ως μέγιστη διάρκεια ζωής τα 3 έως 5 έτη, συνήθως μετά σήπτεται. Προτιμάται και εμποτισμένο ξύλο για τις ζαρντινιέρες σε πρασινωπές συνήθως αποχρώσεις.[3] Κανονικές ζαρντινιέρες με συχνή βαφή και συντηρήσεις δύνανται να διατηρηθούν για 10-15 έτη. Νεότερες ζαρντινιέρες κατασκευάζονται από υαλοβάμβακα, ή από πλαστικό PVC το οποίο δεν σαπίζει.

Όταν χρησιμοποιείται ξύλο, τότε προϊόντα ξύλου μπορεί να είναι κορμίδια μικρής διαμέτρου, ή ημίσχιστα κορμίδια, σανίδες, πριστά, κορμοί δέντρων, στύλοι απαρύφωτοι από την μια πλευρά, κ.α. Η κατακόρυφη διάταξη των πλευρών και η εσωτερική επένδυση με στεγανωτική μεμβράνη, εξασφαλίζουν την κίνηση του νερού προς τα κάτω και συνεπώς την προστασία του ξύλου από μόνιμη ύγρανση και σήψη. Ο πυθμένας κατασκευάζεται από διάτρητη ανοξείδωτη λαμαρίνα ή από ανθεκτικό πολυμερές.[4]

Μπορεί ακόμη να κατασκευαστεί από μέταλλο. Στην περίπτωση αυτή, αν είναι από λαμαρίνα, θα πρέπει αυτή να είναι γαλβανιζέ για να μην σκουριάσει. Επίσης, πιθανά, πριν από το γέμισμα της με το κατάλληλο χώμα, θα πρέπει να μονωθεί με μίνιο θαλάσσης ή/και να στεγανοποιηθεί με πίσσα ή με κατράμι. Μια ζαρντινιέρα πρέπει να έχει οπές, διάτρητες, στη βάση της, ώστε το νερό του ποτίσματος στα φυτά ή τα λουλούδια να μην παραμένει αλλά να διαφεύγει. Αλλιώς τα φυτά θα σαπίσουν. Σε μεταλλικές ζαρντινιέρες, συνήθη υλικά είναι σκελετός από μπρούτζο ή χυτός ορείχαλκος.

Πολλά και ποικίλα σχέδια και τύποι κατασκευών μπορεί να απαντηθούν στις ζαρντινιέρες.[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σιμωνέτης, Γιάννης Θ. (2001). Γλωσσάρι της Μαστοράντζας. Αθήνα: Εκδόσεις Ξύλο-Έπιπλο. σελ. 127. 
  2. https://www.gardenersworld.com/how-to/diy/how-to-make-a-wooden-planter/
  3. Κακαράς, Ιωάννης Α. (2013). Τεχνολογία ξύλινων δομικών κατασκευών. Αθήνα: Εκδόσεις ΙΩΝ. σελ. 478-479. 
  4. [1] Παρουσίαση του δρ. Γ. Μαντάνη (ΤΕΙ Λάρισας).
  5. https://toftiaxa.gr/2014/06/glastres-kai-zarntinieres-apo-paletes.html
  6. https://www.thespruce.com/turning-wooden-boxes-into-garden-containers-4125230