Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ
Alembert.jpg
Γέννηση 16 Νοεμβρίου 1717 Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος 29 Οκτωβρίου 1783 Παρίσι, Γαλλία
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος
Επιτεύγματα Θεμελιώδες θεώρημα άλγεβρας
Βραβεύσεις Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
Ιθαγένεια Γαλλική
Σχολές Φοίτησης Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Απασχόληση / επάγγελμα φιλόσοφος, μαθηματικός, φυσικός, μουσικολόγος, μεταφραστής, συγγραφέας και θεωρητικός της μουσικής
Υπογραφή Signature D'Alembert.svg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ (Jean Baptiste le Rond d’Alembert, Παρίσι, 16 Νοεμβρίου 1717 - Παρίσι, 29 Οκτωβρίου 1783) ήταν Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και φυσικούς του 18ου αιώνα. Επιπλέον βοήθησε τον Ντιντερό στην συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopédie)

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος από πατέρα στρατηγό και μητέρα μαρκησία, ο ντ' Αλαμπέρ εγκαταλείφθηκε από πολύ μικρός από την μητέρα του μπροστά σε μια εκκλησία στο Παρίσι, όπου και τον υιοθέτησε η γυναίκα του εκεί ιερέα.

Ο ντ' Αλαμπέρ σπούδασε νομικά,αργότερα ιατρική, και αργότερα αφοσιώθηκε με αυτοδιδασκαλία στα μαθηματικά και στη φυσική.

Ο ντ' Αλαμπέρ ήταν ο πρώτος που διατύπωσε το θεμελιώδες θεώρημα της άλγεβρας για το πλήθος των ριζών αλγεβρικής εξίσωσης, αν και άλλοι μαθηματικοί κατάφεραν να το αποδείξουν αργότερα.

Έργα του Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προεισαγωγικός λόγος στην Εγκυκλοπαίδεια. Μετάφρ. Τιτίκα Δημητρούλια. "Πόλις", Αθ. 2005. β) Δες Diderot (1991. 1999. 1998).
  • Rousseau, Jean-Jacques (= Ρουσσώ, Ζαν-Ζακ): Επιστολή στον Ντ’ Αλαμπέρ. Περί των θεαμάτων. Μετάφρ.-Σημειώσεις Γιώργος Μητρόπουλος, Επιμ. Γιώργος Μανιάτης. «Στάχυ», Αθ. 2001.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παρισάκη-Γιανναράκη, Θεόπη, «Φιλοσοφία και επιστήμη στη σκέψη του d’ Alembert». Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση 1 (1984), 155-163.
  • Crumey, Andrew, Η αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ. Μνήμη, λογική και φαντασία. Μετάφρ. Τεύκρος Μιχαηλίδης. «Πόλις», Αθ. 2002.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα