Ζαν λε Ρον Ντ'Αλαμπέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζαν λε Ρον Ντ'Αλαμπέρ
Alembert.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Παρίσι
Θάνατος
Τόπος θανάτου Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Γονείς Léopold Philippe d'Arenberg και Κλοντίν Γκουερίν ντε Τενσίν
Ερευνητικός τομέας μαθηματικά και μηχανική
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Επάγγελμα/
ιδιότητες
φιλόσοφος, μαθηματικός, φυσικός, μουσικολόγος, μεταφραστής, συγγραφέας, θεωρητικός της μουσικής και Εγκυκλοπαιδιστές
Φοιτητές του Πιέρ Σιμόν Λαπλάς
Signature D'Alembert.svg
Commons page Wikimedia Commons

Ο Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ (Jean Baptiste le Rond d’Alembert, Παρίσι, 16 Νοεμβρίου 1717 - Παρίσι, 29 Οκτωβρίου 1783) ήταν Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και φυσικούς του 18ου αιώνα. Επιπλέον βοήθησε τον Ντιντερό στην συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopédie)

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος από πατέρα στρατηγό και μητέρα μαρκησία, ο ντ' Αλαμπέρ εγκαταλείφθηκε από πολύ μικρός από την μητέρα του μπροστά σε μια εκκλησία στο Παρίσι, όπου και τον υιοθέτησε η γυναίκα του εκεί ιερέα.

Ο ντ' Αλαμπέρ σπούδασε νομικά,αργότερα ιατρική, και αργότερα αφοσιώθηκε με αυτοδιδασκαλία στα μαθηματικά και στη φυσική.

Ο ντ' Αλαμπέρ ήταν ο πρώτος που διατύπωσε το θεμελιώδες θεώρημα της άλγεβρας για το πλήθος των ριζών αλγεβρικής εξίσωσης, αν και άλλοι μαθηματικοί κατάφεραν να το αποδείξουν αργότερα.Επιπλέον απέδειξε το κριτήριο λόγων το 1768,ενώ εισήγαγε τη χρήση διαφορικών εξισώσεων στη Φυσική.

Έργα του Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προεισαγωγικός λόγος στην Εγκυκλοπαίδεια. Μετάφρ. Τιτίκα Δημητρούλια. "Πόλις", Αθ. 2005. β) Δες Diderot (1991. 1999. 1998).
  • Rousseau, Jean-Jacques (= Ρουσσώ, Ζαν-Ζακ): Επιστολή στον Ντ’ Αλαμπέρ. Περί των θεαμάτων. Μετάφρ.-Σημειώσεις Γιώργος Μητρόπουλος, Επιμ. Γιώργος Μανιάτης. «Στάχυ», Αθ. 2001.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παρισάκη-Γιανναράκη, Θεόπη, «Φιλοσοφία και επιστήμη στη σκέψη του d’ Alembert». Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση 1 (1984), 155-163.
  • Crumey, Andrew, Η αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ. Μνήμη, λογική και φαντασία. Μετάφρ. Τεύκρος Μιχαηλίδης. «Πόλις», Αθ. 2002.