Ζαν Ερμάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζαν Ερμάν
Jean Hermann 1738-1800.jpg
Γέννηση 31  Δεκεμβρίου 1738[1][2][3][4]
Μπαρ
Θάνατος 8  Οκτωβρίου 1800[1]
Στρασβούργο
Υπηκοότητα Α΄ Γαλλική Δημοκρατία
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέας Ζωολογία
Ιδιότητα ιατρός, φυσιοδίφης, ζωολόγος, ορνιθολόγος, βοτανολόγος, ακαδημαϊκός, διδάσκων πανεπιστημίου και συγγραφέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης ή Ζαν Ερμάν (Johannis ή Johann ή Jean Hermann) (* 31 Δεκεμβρίου 1738 Μπαρ (Barr), † 4 Οκτωβρίου 1800 Στρασβούργο) ήταν Γάλλος φυσιοδίφης, γιατρός και ζωολόγος.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου από όπου, το 1763, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με την διατριβή Cardamomi historiam et vindicias. Το 1969 διορίστηκε καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Στρασβούργου, και το 1778 καθηγητής φιλοσοφίας. Τελικά, το 1778, έλαβε την έδρα της Φυσικής ιστορίας και Ιατρικής. Όταν ιδρύθηκε η σχολή ιατρικής το 1796, έγινε καθηγητής της βοτανικής και φαρμακογνωσίας. Δίδασκε σε τρεις γλώσσες -γερμανικά, λατινικά και γαλλικά.

Σημαντικότερο του έργο θεωρείται το Tabula affinitatum animalium : olim academico specimine edita nunc uberiore commentario illustrata cum annotationibus ad historiam naturalem animalium augendam facientibus (Πίνακας σχέσεων των ζώων)(1783). Το Observationes zoologicae quibus novae complures εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, το 1804. Ο Δήμος Στρασβούργου εξαγόρασε 1804 τις συλλογές (ορυκτολογικές, ζωολογικές και άλλες) και τα έργα του Ζαν Ερμάν, για λογαριασμό του Ζωολογικού Μουσείου του Στρασβούργου όπου και εκτίθενται.

Περιέγραψε πρώτος την μεσογειακή φώκια το 1779. Προς τιμήν του Ερμάν ονομάστηκε η μεσογειακή χελώνα (Testudo hermanni) καθώς ο ολότυπος προερχόταν από την συλλογή του.

Κέρινο ομοίωμα του Ζαν Ερμάν μέσα στο εργαστήριό του στο Ζωολογικό Μουσείο του Στρασβούργου

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]