Ζένια Τσίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζένια Τσίμα
Προσωπικά στοιχεία
Πλήρες όνομα Ευγενία Τσίμα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ημερ. γέννησης 17 Μαΐου 1986 (1986-05-17) (37 ετών)
Τόπος γέννησης Δέβινο, Βουλγαρία
Ύψος 1,85 μ.
Θέση Ακραία
Άλμα καρφιού 2,84 μ.
Άλμα μπλοκ 2,78 μ.
Στοιχεία συλλόγου
Σύλλογος Ολυμπιακός Σ.Φ. Πειραιώς
Αριθμός φανέλας 11 (Σύλλογος)
Σύλλογοι
2001-2006 Ηλυσιακός
2006-2012 Α.Ο. Μαρκοπούλου
2012-2013 Α.Ε.Κ. Αθηνών
2013-2016 Παναθηναϊκός Α.Ο.
2016-2017 Ολυμπιακός Πειραιώς
Εθνική ομάδα
Ελλάδα - 65 σμμετοχές

Η Ζένια (Ευγενία) Τσίμα (17 Μαΐου 1986, Δέβινο Βουλγαρίας) είναι Ελληνίδα διεθνής αθλήτρια πετοσφαίρισης η οποία αγωνίζεται στη θέση της ακραίας. Σε συλλογικό επίπεδο ανήκει στον Ολυμπιακό Πειραιώς αλλά έχει αποσυρθεί προσωρινά από την ενεργό δράση.

Προσωπικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζένια Τσίμα γεννήθηκε στο Δέβινο της Βουλγαρίας αλλά βρέθηκε από πολύ μικρή στην Ελλάδα, όπου και μεγάλωσε. Είναι παντρεμένη με τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας πετοσφαίρισης γυναικών Γιώργο Ρούση.[1]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζένια Τσίμα ξεκίνησε αγωνιστικά το βόλεϊ σε ηλικία 15 ετών στις υποδομές του Ηλυσιακού, και σταδιακά προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Α2. Το 2006 κάνει το μεγάλο βήμα εντασσόμενη στον Α.Ο. Μαρκοπούλου, ομάδα που πρωταγωνιστούσε εκείνα τα χρόνια στην ελληνική πετοσφαίριση, καθώς την προηγούμενη περίοδο (2005-06) είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Πρωταθλήματος Ελλάδος. Με τον Α.Ο. Μαρκοπούλου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην πρώτη χρονιά της στην ομάδα των Μεσογείων. Οι επόμενες χρονιές εξακολουθούν να είναι επιτυχημένες, με τον Α.Ο. Μαρκοπούλου να βρίσκεται πάντα μέσα στην πρώτη πεντάδα και την Τσίμα βασική στην ομάδα.

Το 2012 παίρνει μεταγραφή για την πρωταθλήτρια του 2011-12, Α.Ε.Κ. Αθηνών αλλά στέκεται άτυχη, καθώς ένας τραυματισμός τον Δεκέμβριο στούς χιαστούς την κρατάει μακριά από τους αγώνες για αρκετούς μήνες, ωστόσο φτάνει με την Α.Ε.Κ. μέχρι τον τελικό τόσο του Πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου της περιόδου 2012-13. Το Καλοκαίρι του 2013 αλλάζει αθηναϊκή γειτονιά μεταγραφόμενη στον Παναθηναϊκό,[2] στον οποίο σταδιακά γίνεται αρχηγός της ομάδας. Με τον Παναθηναϊκό φτάνει στόν τελικό Πρωταθλήματος και Κυπέλλου της περιόδου 2014-15, χωρίς ωστόσο και πάλι να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Τον Μάιο του 2016 μένει ελεύθερη από τον Παναθηναϊκό, οπότε δέχεται την πρόταση του Ολυμπιακού να κατηφορίσει προς τον Πειραιά και να ενταχθεί στις ερυθρόλευκες.[3] Η Τσίμα βρίσκει τον Ολυμπιακό στην κορυφαία μέχρι τότε περίοδο της ιστορίας του και κατακτά μαζί του όχι μόνο το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος 2016-17 αλλά και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Θριάβου (Τσάλεντζ Κάπ) της ίδιας περιόδου.

Τον Μάϊο του 2017 η Ζένια Τσίμα αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα στην ενεργό δράση για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της[4] με το δελτίο της να παραμένει στον Ολυμπιακό και την ίδια να μην αποκλείει κάποια στιγμή την επάνοδό της στα γήπεδα.

Διεθνής καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζένια Τσίμα υπήρξε διεθνής με την ελληνική εθνική ομάδα πετοσφαίρισης γυναικών, της οποίας αποτέλεσε βασικό στέλεχος για πολλλα χρόνια. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει συνολικά 65 συμμετοχές μέχρι την αποχώρησή της από την ενεργό δράση.[5]

Συλλογικοί τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Θριάμβου (Τσάλεντζ Καπ)

Εθνικά Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2016-17 (Ολυμπιακός Πειραιώς)

Εθνικά Κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Κύπελλο Ελλάδας: 2017 (Ολυμπιακός Πειραιώς)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]