Ζάραδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζάραδρος
ΠηγέςΛίμνη Ρακσαστάλ
ΕκβολέςΠαντζνάντ
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ινδία και Πακιστάν
Μήκος1.500 χλμ
ΠαραπόταμοιΜπάσπα, ποταμός Σπίτι και Ύφασης
Χάρτης

Ο Ζάραδρος ή Ζάδαδρος [1] ή Σουτλέζ / Σατλούζ (Sutlej / Satluj) (ινδικά: सतलज नदी Σαταλάζ ναντί satalaj nadee; παντζάμπι: ਸਤਲੁਜ; σανσκριτικά: शतद्रुम (Σαταντρούμ / shatadrum); ουρντού: دریائے ستلُج ‎) είναι ο μακρύτερος από τους πέντε ποταμούς που διέρχονται από την ιστορική περιοχή του Παντζάμπ στη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν. Ο ποταμός είναι επίσης γνωστός ως Σαταντρί (Satadree) ή Σαταρούντα (Shatarudra) από τους Γκόρκα (το Νεπαλέζικο Στρατό). Είναι ο ανατολικός παραπόταμος του ποταμού Ινδού.

Τα ύδατα του Ζαράδρου κατανέμονται στην Ινδία σύμφωνα με τη συνθήκη για τα ύδατα του Ινδού μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και ως επί το πλείστον εκτρέπονται σε αρδευτικά κανάλια στην Ινδία. Υπάρχουν πολλά μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στον Ζάραδρο, συμπεριλαμβανομένου του φράγματος 1.350 MW της Μπάκρα (Bhakra), του υδροηλεκτρικού σταθμού Καρτσάμ Βανγκτού (Karcham Wangtoo) 1.000 MW και του φράγματος Νάθπα Τζχάκρι (Nathpa Jhakri) 1.500 MW. Η περιοχή της λεκάνης απορροής ποταμού στην Ινδία βρίσκεται στα ινδικά ομόσπονδα κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές, Παντζάμπ, Τζαμού και Κασμίρ, Ρατζαστάν και Χαρυάνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Karttunen, Klaus (Helsinki) (2006-10-01). «Zaradrus» (στα αγγλικά). Brill’s New Pauly. https://referenceworks.brillonline.com/entries/brill-s-new-pauly/zaradrus-e12214730?s.num=35&s.rows=100. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sutlej River στο Wikimedia Commons