Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1938-39

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ε.Π.Σ. Αθηνών 1938–39)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1938-39
Πρωταθλήτρια ομάδαΠαναθηναϊκός
1937-38
1939-40
Η ομάδα του Παναθηναϊκού

Στο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1938-39 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός. Όμως, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα προκρίθηκαν οι πέντε πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος της ΕΠΣΑ, οι οποίες με τρεις ομάδες σπό την Ε.Π.Σ. Πειραιώς συγκρότησαν τον Νότιο Όμιλο του πρωταθλήματος. Έτσι συνέβη το παράδοξο πρωταθλητής Αθήνας να αναδειχθεί ο Παναθηναϊκός και πρωταθλήτρια Ελλάδος η δευτεραθλήτρια Αθηνών ΑΕΚ. Από τη σεζόν αυτή καθιερώθηκε από την ΕΠΟ σε όλες τις διοργανώσεις η βαθμολογία 3-2-1, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μηδενισμού όποιας ομάδας αρνείτο να πάρει μέρος σε αγώνα. Το σύστημα αυτό ίσχυσε ως τη σεζόν 1972-73, δηλαδή για 35 χρόνια.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν αυτή μετείχαν όλες οι ομάδες στο τοπικό πρωτάθλημα αλλά διεξήχθη και διευρυμένο πανελλήνιο πρωτάθλημα σε δυο ομίλους, Νότιο και Βόρειο. Η ΕΠΣ Αθήνας έστειλε τις πέντε πρώτες ομάδες της στο Νότιο όμιλο. Επειδή απαιτούνταν πολύς χρόνος για να διεξαχθούν πλήρεις οι αγωνιστικές (10 του τοπικού + 14 του νοτίου ομίλου + ο διπλός τελικός), αποφασίστηκε οι ομάδες που προκρίθηκαν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα να μην αγωνιστούν ξανά μεταξύ τους αλλά να μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτέλεσματα των τοπικών πρωταθλημάτων.

Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ έλαβαν μέρος έξι ομάδες. Αγωνίστηκαν σε ένα σύστημα δύο γύρων (10 αγώνες) και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μαζί με τις επόμενες τέσσερις ομάδες προκρίθηκε στο Νότιο Όμιλο του πανελληνίου πρωταθλήματος. Η Δάφνη Μεταξουργείου τερμάτισε τελευταία και έδωσε αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ κατηγορίας για να διασφαλίσει την παραμονή της. Τελικά, παρέμεινε έτσι κι αλλιώς, αφού αυξήθηκε σε οκτώ (8) ο αριθμός των ομάδων στην Α΄ κατηγορία.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(10 αγώνες)
Γκολ
1 Παναθηναϊκός 27 β. 40-8
2 ΑΕΚ 25 β. 31-13
3 Απόλλων Αθηνών 23 β. 28-16
4 Αστέρας Αθηνών 20 β. 18-18
5 Ατρόμητος Αθηνών * 13 β. ;
6 Δάφνη Μεταξουργείου* 12 β. ;

*Την 9η αγωνιστική ο Ατρόμητος είχε 12β (9-45 γκολ) και η Δάφνη 11β (6-30 γκολ).

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη θέση ισοβάθμισαν Αθηναϊκός και Παγκράτι που έδωσαν αγώνα κατάταξης με νικητή τον Αθηναϊκό που κατέκτησε τον τίτλο και την άνοδο. Τελικά ανέβηκε και το Παγκράτι λόγω αύξησης του αριθμού των ομάδων Α΄ κατηγορίας.

Γ΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη πρωτάθλημα ενός γύρου (9 αγώνες). Οι τρεις πρώτες ομάδες πέρασαν στην τελική φάση, η οποία διεξήχθη σε έξι αγωνιστικές για την ανάδειξη του πρωταθλητή που κέρδισε την άνοδο στη Β΄ κατηγορία χωρίς αγώνες διαβάθμισης. Τελικά ανέβηκαν και άλλοι σύλλογοι.

* Με ανακοίνωσή του ο Ερμής κοινοποίησε πως συνενώθηκε με την Α.Ε. Νέας Ερυθραίας και μετονομάστηκε σε Πανερυθραϊκός Α.Σ., οπότε οι σύλλογοι που τελικά πήραν μέρος ήταν 11.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]